S’obre una enquesta de participació ciutadana per valorar les normatives municipals

La Síndica de Greuges promou l’enquesta per complir amb la legislació. Tot i això, la manera en que està plantejada no fomenta la participació de la ciutadania de l’Hospitalet.

28 de desembre, 2020

La llei 39/2015 del Procediment Administratiu Comú obliga a les administracions locals a obrir un període de participació pública per avaluar les normatives aprovades. Tal com explica la Síndica de Greuges de l’Hospitalet, proporcionar a la ciutadania una enquesta de valoració de les normatives municipals no és només una obligació, sinó també una exigència de qualitat, de rigor jurídic i de retiment de comptes. L’enquesta de participació ciutadana es va afegir al Reglament Orgànic Municipal on s’explicita el procediment bianual de valoració de les normes municipals.

La Síndica de Greuges ha obert l’enquesta al portal web de l’Ajuntament de l’Hospitalet amb termini d’un mes. D’altra banda, l’Ajuntament ha posat a disposició de la ciutadania la normativa aprovada els anys 2018 i 2019 perquè tothom la pugui consultar. L’enquesta avalua nou de les normes o modificacions municipals vigents.

Els resultats obtinguts mitjançant aquesta enquesta s’inclouran dins l’informe d’Avaluació Normativa que es debatrà en el Plenari Municipal.

L’enquesta no proporciona la informació necessària a la ciutadania

Segons indica la Síndica de Greuges, és la primera vegada que es fa una enquesta de valoració ciutadana a l’Hospitalet. Malgrat tot, l’enquesta està redactada i plantejada de manera únicament formal, i no proporciona informació ni explicacions de les normatives més enllà dels decrets municipals compartits per l’Ajuntament.

La falta d’informació adaptada a la ciutadania no invita a la participació i, per tant, es perd l’objectiu d’elaborar una visió externa a l’Ajuntament de les normatives. L’enquesta resol el compliment legal, però no mostra voluntat de voler contribució ciutadana. És una oportunitat perduda de fomentar la valoració per part dels ciutadans i ciutadanes de l’Hospitalet.

Por Carme Palacios

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s