Jaume Vidal presenta sus ‘Caixes frikis’

La Casa España de L’Hospitalet acogerá hasta el 12 de septiembre las figuritas de colección del artista

27 de agosto, 2021

Para los apasionados de los cómics y las personas que se consideran a sí mismas poco convencionales, “Caixes frikis” de Jaume Vidal (1958) es el plan indicado para estos días. Se trata de una exposición única en la que el artista muestra algunas de sus piezas de colección más importantes ordenadas en pequeñas cajas.

Jaume Vidal posando con un par de sus "Caixes frikis"/ Fuente: @jpjvidal (Instagram)
Esta exhibición forma parte de la memoria colectiva de muchas personas de la generación del artista/ Fuente: @jpjvidal (Instagram)

La exhibición está ubicada en el Museo de L’Hospitalet, en Casa España, y se puede visitar hasta el 12 de septiembre, de martes a viernes, de 17 a 20 horas, y los fines de semana de 11 a 14 horas.

Desde su inauguración el pasado mes de abril ya son centenares los asistentes que han podido disfrutar de varias piezas relacionadas con los cómics, como Corto Maltés, Super Man o Tin Tin, además de otras muchas temáticas. También encontramos objetos como vehículos fantásticos, figuritas de Star Wars, del universo Marbel o robots.

Figuras de mascotas en una de las "Caixes frikis" de Jaume Vidal/ Fuente: @jpjvidal (Instagram)
Otra de las “Caixes frikis” de Jaume Vidal contiene varias figuras de mascotas/ Fuente: @jpjvidal (Instagram)

De manera aparentemente caótica, Vidal consigue ordenar recuerdos y sueños y nos invita a descubrirlos con él. En definitiva, se trata de una experiencia exclusiva para activar la memoria y viajar al pasado, a través de buenas sensaciones y mucha nostalgia.

Albert Biscarri (Associació Sumem): “És com si s’estimés a la persona amb discapacitat, però no se la volgués dintre del nucli urbà”

Dels 269 mil habitants de L’Hospitalet, gairebé un 10% d’ells compten amb una discapacitat reconeguda legalment, problemes cognitius o de mobilitat. És per això que, després de més de 7 anys, l’Associació Sumem treballa pel compliment de les lleis d’accessibilitat universal i els drets de les persones amb qualsevol tipus de discapacitat al municipi. Parlem amb l’Albert Biscarri, president de l’Associació, perquè ens expliqui tota la feina que duen a terme.

Com va néixer Sumem?

Moltes de les persones que estem a l’associació hem patit, directament o a través d’un familiar, problemes d’accessibilitat. Tant el president d’honor, Arturo Portela, com jo, els hem tingut a nivell personal. En el meu cas, vaig haver d’anar amb un caminador durant un mes fa quatre anys, vaig estar cuidant de la meva tieta i ara estic a càrrec de la meva mare. En definitiva, es un tema que no ens toca precisament de lluny. Això, derivat amb altres situacions que han complicat la convivència a L’Hospitalet, va fer que coincidíssim un grup de persones i comencéssim a reivindicar a l’agenda política aquesta accessibilitat universal.

Quines iniciatives es fan?

En tenim diverses. Unes a nivell polític, en les que mirem de col·laborar amb l’Ajuntament i altres forces municipals, però també fem denuncies públiques a les xarxes socials i queixes a la Síndica de Greuges. Un dels casos més rellevants ha estat el del Mobike a la ciutat. Durant dos anys, l’Ajuntament va aportar un servei públic de bicicletes compartides que després l’usuari podia deixar-les en qualsevol lloc. Nosaltres ens vam trobar que això era un problema d’accessibilitat perquè la gent aparcaba aquests vehicles on volia i suposava una barrera. Van haver fins i tot casos de persones invidents que van caure perquè no es pensaven que hi hagués alguna cosa enmig del pas. Vam estar lluitant amb instancies i denuncies, però tot ha quedat desert. L’empresa no va poder assumir el cost de col·locar uns aparcaments invertits collats a terra. La versió oficial que ens donen és que el front de l’àrea urbanística va dir que hi havia 1.200 punts públics de connexió per poder deixar les aproximadament 500 bicicletes de Mobike i que eren suficients.

Membres de Sumem i músics a l'anual Marxa per l'Accessibilitat/ Font: @AssociacioSumem (Twitter)
Membres de l’Associació Sumem durant la Marxa per l’Accessibilitat anual/ Font: @AssociacioSumem (Twitter)

Treballen amb tres vies principals: l’accessibilitat dels carrers, dels comerços i dels parcs infantils. ¿Quin és l‘objectiu?

Volem que qualsevol àrea de la ciutat sigui accessible. Que cap persona s’hagi de plantejar si en un lloc podrà entrar o no. En el cas dels comerços molts no estan adaptats. Si tu no els freqüentes i no els coneixes gaire, aquests no tenen indicacions clares de les entrades i sortides. A més a més, els mostradors haurien de ser de doble alçada, perquè així una persona en cadira de rodes pogués veure el mateix que els demés. En moltes ocasions ha de sortir la dependenta a cobrar-te i a entregar-te la vianda.

Creu que en general L’Hospitalet és una ciutat accessible?

Definitivament no. Cada dia trobem més obstacles a la xarxa viaria. Només has de baixar per la Rambla Just Oliveres per adonar-te’n dels greus problemes que pot tenir una persona amb cadira de rodes, caminador o muletes. Tot són motos o cotxes a sobre de la vorera. Sense anar més lluny, ni tan sols les oficines de la Llei de Dependència del municipi són accessibles. La porta, per exemple, no és automàtica, i si algú va amb cadira de rodes, ha de demanar que la persona de dintre li obri una balda per entrar.

Una bossa de brossa y una planta tallant el pas a la vorera/ Font: Associació Sumem (Twitter)
En moltes ocasions els veïns amb discapacitat es troben amb obstacles a sobre de la vorera/ Font: Associació Sumem (Twitter)

A Barcelona van decidir crear una Guia d’Accessibilitat que ens permet identificar a quins llocs podrien entrar les persones amb cadira de rodes, invidents o amb qualsevol altre discapacitat.

Això a L’Hospitalet no s’ha fet. L’arquitecte Enrique Rovira-Beleta va ser qui va promoure aquesta iniciativa a la capital catalana. És la mateixa persona que des del seu despatx va crear tota la Vila Olímpica pels Jocs de Barcelona a nivell accessible. A la nostra ciutat encara ens queda molt per fer.

Quins problemes deriven de la poca accessibilitat de la ciutat?

Un dels problemes principals que deriva és l’atur. La gent no sol parlar d’aquesta situació en el cas de les persones amb discapacitat. Mai ens plantegem la complicació d’algú amb mobilitat reduïda o problemes cognitius que ha estat treballant i, pels problemes que sigui, queda a l’atur i vol capitalitzar-lo amb el SEPE. Aquestes persones a demés ho tenen més difícil per accedir al sector professional. No tenen les mateixes oportunitats de trobar un local que estigui adaptat ja que, si busquessis una borsa d’habitatge que els oferís, no la trobaries.

Un grup de pares i nenes esperant a descobrir si han guanyat el premi per a que el seu dibuix surti al calendari 2022 de l'Associació Sumem/ Font: Associació Sumem (Twitter)
Membres de l’associació durant l’entrega de premis als nens i nenes que van fer dibuixos pel calendari 2022/ Font: @AssociacioSumem/ (Twitter)

¿Creu que hi ha una falta de sensibilització per part de la població en general cap a les persones que pateixen algun tipus de discapacitat?

Sí. Per exemple en el cas de les escoles d’educació especial, aquí a L’Hospitalet hi ha pares que ens diuen que troben que els seus fills estan condemnats a l’exili. Els seus amics, veïns i el seu entorn està al municipi i moltes vegades han d’anar amb un autocar a Barcelona a portar els nens. No hi ha places suficients entre el centre privat i el públic. És com si s’estimés a la persona amb discapacitat, però no se la volgués dintre del nucli urbà.

Per Lara Ballesteros

Suzanna Abellán: “Aprovecho experiencias que no me gustan para invertir en mi proyecto personal”

Suzanna Abellán es una guitarrista y compositora de L’Hospitalet de Llobregat. Se graduó en Música Moderna en la ESMUC (Escuela Superior de Música de Cataluña) y actualmente se encuentra persiguiendo su sueño. Ella se define como una persona polifacética dentro de su trabajo y a la que le encanta trasmitir y expresar a través de sus temas. El más reciente de ellos se titula “Fannie” y va dedicado a Fannie Lou Hammer, una activista por los derechos de las mujeres, el sufragio y la comunidad afroamericana. Está publicado bajo el sello de La Panchita Records y mezclado y producido por Toni Lee, Marc Tee, Karlixx y Chalart58.

¿Por qué escogiste a Fannie como la protagonista de tu último tema?

Creo que es importante dar voz a temáticas que son un poco invisibles. Descubrí la historia de Fannie por casualidad y me impactó mucho su lucha. Me conmovió su fuerza al hablar y su verdad. Desde mi humilde lugar quise escribir sobre ella y hacerla un poco más visible. Recibí el beat de la canción y la letra salió fácilmente.

La cantante con una guitarra colgada al cuello y una camisa con motivos de periódico/ Fuente: @suzannamuzic (Instagram)
Su último tema “Fannie” lleva ya casi 3.500 visitas en plataformas como Youtube/ Fuente: @suzannamuzic (Instagram)

¿Cómo definirías tu estilo?

Hago música de raíz, soul, R&B, reggae, hiphop y música negra. Con esto último a veces hay un poco de polémica porque yo no soy negra. Para alguna gente está mal visto que una persona blanca tenga voz de negra. Yo no veo el problema. Lo que digo y hago es con el máximo respeto, siempre aportando mi arte. Es algo que me nace.

¿Crees que este tipo de música no se conoce lo suficiente?

Sí. La industria te da lo que la gente pide y consume. Eso también lleva a que haya menos visibilidad, menos festivales y menos concursos de música negra, reggae o soul. Es música que se escucha, pero no es tan mainstream como ahora mismo la música latina o el reguetón. A mi me encanta, pero considero que debe haber un poco de espacio para todo el mundo.

La artista encima de un escenario con los brazos en alto/ Fuente: @suzannamuzic (Instagram)
La cantante es un gran altavoz de la música negra y de raíz/ Fuente: @suzannamuzic (Instagram)

¿Qué ha sido lo más complicado hasta ahora de todo el camino en la industria?

Cada día es difícil si quieres dedicarte a la música. O tienes gente que te enchufe o sino es muy complicado. Yo aprovecho experiencias que no me gustan para invertir en mi proyecto personal. Has de picar piedra cada día y has de tener mucha autodisciplina. No tienes un jefe que te diga cuando entras y cuando sales. Debes tener la cabeza bien amueblada.

Además, en 2011 te fuiste a Marruecos a trabajar como artista y al volver a Barcelona tuviste que reconectar con todo el circuito de la industria musical.

Estuve en Marruecos cuatro años viviendo de la música. Cuando volví vi que había perdido todos mis contactos y que el panorama había cambiado mucho. Tenía muchas canciones escritas y allí no podía sacar adelante mi proyecto personal y mi disco. Tuve que volver a engancharme al engranaje y aceptar hacer bolos y conciertos por muy poco dinero. No fue sencillo, pero estoy satisfecha.

Suzanna con una guitarra a la espalda y una trenza en el cabello/ Fuente: @suzannamuzic (Instagram)
En muchas ocasiones podemos ver a la artista acompañada de una guitarra/ Fuente: @suzannamuzic (Instagram)

Nada más llegar te llamaron de La Voz y estuviste varios meses en Madrid. ¿Cómo fue la experiencia?

Yo no creía en estos programas porque los veía muy prefabricados y tampoco los consumía. Sin embargo, estaba bastante mal y tocando por muy poco dinero, así que decidí apuntarme. Dije que sí por tener visibilidad ni que fuera de unos minutos. Fue una sorpresa increíble por parte del equipo y de la gente que conocí. Acabamos haciendo una piña. Hoy en día aun tenemos el chat activo y nos apoyamos con todos los temas que sacamos.

Recientemente tocaste en las Festes de Primavera de L’Hospitalet. ¿Cómo fue?

Ese concierto fue increíble. Llevábamos encerrados mucho tiempo y fue el primero con banda en La Salamandra. Además, nos becó la Casa de la Música para producir un directo y esa misma semana estuvimos con Abel Coll, quien nos ayudó con todo el show. Luego actuamos y fue genial toda la energía que desprendimos.

Suzanna en el plató de La Voz/ Fuente: @suzannamuzic (Instagram)
Suzanna se presentó a La Voz tras volver de Marruecos/ Fuente: @suzannamuzic (Instagram)

¿Cuáles son tus mejores recuerdos en una ciudad como esta?

Nací en L’Hospitalet y es allí donde pasé toda mi infancia. Vivía detrás del Cine Rambla en el centro y tengo muchísimos recuerdos. Me da nostalgia pensar en ello. Fui a l’Escola Busquets i Punset y al Instituto Mercè Rodoreda. Me acuerdo sobre todo de la Fiesta Mayor y de todas las calles adornadas y con su propia fiesta. Cuando era pequeña me gustaba disfrazarme y salir a bailar.

¿Qué proyectos tienes de cara al futuro?

Estoy a trabajando mucho estos días. En 2022 sale un álbum seguro. También tengo varios conciertos y en septiembre hay dos de ellos muy importantes.

Por Lara Ballesteros