¿Se abrirá Ràdio L’Hospitalet, o es otra filfa?

Un momento del pleno municipal donde el presidente de FIC defiende la reapertura de Ràdio L’Hospitalet.


Me invitó un amigo ugetista y guarnicionero. Ven, Candelas, que hoy nos van a oír en el pleno. La ciudad se va a quedar sin guardia urbana porque estamos hartos de que ni nos escuchen. Pues solo nos faltaría eso. El tema de la seguridad, lo dijo hace tiempo el PP, pero lo señalan muchísimos vecinos en todos los barrios, es un tema de primera magnitud, como la falta de zonas verdes, de escuelas, de servicios sociales, de atención administrativa, de vergüenza…

Hay, la falta de vergüenza… Tenemos una ciudad donde lo que más le interesa a la primera mandataria son las fotos con los poderosos: los reyes, el hijo adoptivo presidente del MWC. Eso de tener que asistir a los plenos, menuda faena. No lo digo por mí, que también. Lo digo por la cara que puso la alcaldesa a lo largo de las más de cuatro horas que duró la sesión. La misma cara de siempre que tiene que aguantar tostones. Es decir, la misma cara de siempre cuando tiene que escuchar cosas que no le gustan. Se irá de alcaldesa en cuanto pueda, porque l’Hospitalet no está hecha para ella. A ella le va más el Senado, y las “senas”, si puede ser al lado del rey, mejor que mejor…

En fin. El problema ya no es solo ella. El problema es que la ciudad está a punto de petar. Los problemas se acentúan por todas partes y no hay dios que les ponga solución. Solo se mueven los servicios de urbanismo, de infraestructuras y obras, la agencia de depredación urbana (ADU) donde trabaja la logia del empresariado promotor y solo para beneficiar a los de siempre.

Nunca se escuchan bien los parlamentos de los concejales en la sala de plenos que es lo mínimo que se le podría pedir a una sala pensada para hablar y escuchar, pero lo de ayer fue de traca. Estaban mis colegas los guardias, silbando y subrayando a gritos, un montón de señoras feministas con carteles contra Vox, alumnos y padres de un par de escuelas de la ciudad con el consiguiente jolgorio infantil, y los que me dejan escribir estas cosas en su simulacro de revista: la gente de FIC.

Como tenían prevista una intervención en el pleno, allí estaban unos cuantos de esos periodistas díscolos y sus socios. Me explicaron que para poder hablar tuvieron que rellenar un montón de papeles, presentar no sé cuántos documentos, explicar un montón de cosas… Como que la entidad renueva anualmente su Junta y como que ya son muy mayores, no se han hecho todavía a la “burrocracia” intensiva del gobierno local y de la Generalitat, que pide legalizar la nueva Junta cada vez que se renueva, como si en ello le fuera la vida a la Administración. ¿El resultado? Que avisaron el mismo día por la mañana desde el gabinete de alcaldía que el presidente de FIC tendría 5 minutos de tiempo en su intervención y que la intervención del presidente de FIC duró exactamente eso según el cronómetro de los que mandan, ni un segundo más. Es decir, que no le dejaron terminar. Terminó sus párrafos el portavoz de los comunes, pero como se le oía fatal, los del público no nos enteramos de casi nada.

¿Para que estaban allí los de FIC? Para explicar que abrir Ràdio l’Hospitalet es solo cosa de voluntad política, porque el ayuntamiento mantiene una plantilla de periodistas que ya les gustaría a muchos ayuntamientos que tienen gabinete de prensa, radio, televisión y portavoz gubernamental escrito, y porque muchos de esos periodistas hospitalenses ya vienen realizando trabajos para exportar a la Xarxa de la Diputación, que sirve información municipal a todos los medios locales y supramunicipales. No existe Ràdio l’Hospitalet porque el gobierno tiene de sobras con el boletín que reparte a domicilio cada mes, con los cuatro que siguen la televisión local y con los más recalcitrantes que a veces miran el canal digital. El poder (todos los poderes) han acostumbrado a la ciudadanía a enterarse de lo poco que les interesa por las redes sociales y por whatsapp y todo lo demás sobra. Desde luego, al poder local no le interesa una emisora que, por ejemplo, cite a los portavoces de las entidades a explicar lo que ocurre en la ciudad porque, a juicio del Ayuntamiento, en la ciudad no ocurre nada que merezca demasiado esfuerzo conocer. Aquella voluntad de “hacer ciudad” que se adjudicó como virtud a la emisora local, hoy anima a todo lo contrario.


Cómo a alguien se le ocurra debatir si de verdad se ha hecho ciudad, estamos apañados, porque l’Hospitalet tiene de ciudad lo que el Llobregat tiene de navegable. La parte que no se escuchó de lo que dijo el presidente de FIC quizás era lo más reseñable, porque entronca directamente con lo que aprobó la moción que pedía la reapertura de la emisora que presentaron al unísono ERC, el PP y los comunes. Esto es, que para que se ponga en marcha una emisora con el nivel que tienen los otros medios de comunicación públicos (MCP), mejor quedarnos como estamos. No se trata de que sean mejores o peores, no es una crítica a la profesionalidad de los que trabajan. El problema es que no se realiza el trabajo con criterio público sino con criterio gubernamental. Y la esencia de una emisora municipal es que sea pública, de todos, no exclusivamente del poder. Los de FIC pedían que se abra la emisora, pero que se reforme el mecanismo de control de los medios de comunicación públicos. Es decir, que el Contrato-Programa que los rige, se reforme para que dé entrada a las entidades de la ciudad además de a los partidos con representación municipal y que se garantice que el partido de gobierno, el director nombrado por el gobierno y los profesionales afines no monopolicen la mayoría del Consell Executiu i de Programació que es quien tiene potestad para controlar la orientación editorial de los medios.

La moción de los partidos se aprobó por unanimidad en tres de sus seis puntos y por mayoría de 14 votos contra 13, en los otros tres, de modo que se acordó, por mayoría simple, instar al gobierno a que abra la radio, a que el organismo que tiene atribuciones abra la radio en el periodo de un año y al equipo de gobierno para que dote de presupuesto esta reapertura. Y se aprobó, por unanimidad, instar al Consell Consultiu i Assessor de los MCP a emitir un informe sobre las diferentes posibilidades de reapertura en el plazo de seis meses, al gobierno a hacer públicas las conclusiones del informe y a trasladar a los organismos interesados los acuerdos de esta moción.


Algo parecido ya se aprobó en octubre del 2015. Ocho años después, las cosas siguen igual. No tiene pinta que ahora las cosas vayan a cambiar, como no sea que la ciudad de hoy no es la ciudad de entonces y las crisis que se avecinan conviertan en irrespirable el clima político interior.

Lo acordado ayer dice que el equipo de gobierno tendría que modificar el presupuesto o complementarlo con la dotación correspondiente para la reapertura de la emisora, aunque, como que el plazo debería empezar hoy y estar listo más o menos en diciembre de este mismo año, sirve perfectamente para que se tenga en cuenta en el próximo presupuesto del 2025, de modo que la emisora se pudiera reabrir como muy tarde en marzo del próximo año. Pero lo acordado ayer también obliga al equipo de gobierno a dos cosas más. A instar al director de los MCP para que convoque al Consell Consultiu i Assessor lo más pronto posible para que en el plazo de seis meses haya evacuado el informe correspondiente a las posibilidades de reapertura de la radio, y también a instar al Consejo de Administración de La Farga SA para que los MCP se pongan las pilas en lo referente a la reapertura de la emisora en marzo de 2025.


No se explicita, pero es de suponer que todas esas diferentes acciones —en un mundo tan burocratizado, rígido e inflexible como el que han esclerotizado las administraciones públicas—, esos pasos obligados, se van a realizar y de ello se va a informar adecuadamente a los grupos que protagonizaron la moción y a los ciudadanos interesados. No se entendería tanta rigidez para poder hablar en los plenos y tanta desidia para hacer efectivo el control de la acción de gobierno, en aquellos aspectos a los que le obliga el voto de los representantes públicos. En 2015 desconozco si había alguien siguiendo estos procedimientos. Los de FIC (que no existían entonces) me garantizaron ayer que estarán pendientes de que lo aprobado se cumpla. Y de que, si no se cumple, denunciarán al poder y lo marearán todo lo que las buenas maneras le permitan, que para eso son unos chicos pejigueros pero civilizados.


Dos comentarios últimos que me parecen elocuentes: que se votaran por unanimidad algunos puntos de la moción quiere decir que los 3 concejales de VOX se añadieron a la moción de las otras tres fuerzas, pero también quiere decir que, si triunfó la moción en su conjunto, fue por ese apoyo en principio insospechado. Una lectura desapasionada del hecho indica que para forzar al equipo de gobierno a hacer cosas que no le gustan, todos los concejales de la oposición deben ir a una. Hay dos maneras de leer estas cosas. Una, que tiene un sesgo sectario especialmente desde la perspectiva local: que a la izquierda le suele escocer coincidir con VOX en algunas cosas. La otra, mucho más pragmática e inteligente: que no es lo mismo que tu coincidas con VOX que VOX coincida contigo. En general no se suele hilar tan fino. A
Sánchez le han acusado permanentemente de apoyarse en Bildu, sin tener en cuenta que es Bildu quien se apoya en Sánchez porque las estrategias a veces deben confluir.


La otra cosa. Los de FIC me explicaron ayer que el presidente recibió diversos whatsapp’s de profesionales de los medios de comunicación públicos, felicitándole por la iniciativa. Ellos también están a favor de la reapertura de la radio. Y probablemente también de una radio más libre, menos condicionada que los actuales medios de comunicación que solo son públicos porque los financiamos entre todos, no porque actúen como un servicio público para la mayoría de la ciudadanía.

El ple municipal aprova l’reobertura de Ràdio L’Hospitalet

El president de FIC, Joan Carles Valero intervé a l’acte

Un moment de l'intervenció del president de FIC
Els grups polítics atents a l’intervenció del president de FIC.


El ple de l’Ajuntament de l’Hospitalet celebrat dilluns 26 va aprovar de nou,
per majoria absoluta, la reobertura de Ràdio L’Hospitalet, una reivindicació que es manté intacta des del dia en que l’Ajuntament la va tancar, com si fos seva, l’any 2012. Joan Carles Valero, president de Foment de la Informació Crítica (FIC), va intervenir a la sessió plenària en defensa de la moció que
presentaven conjuntament ERC-PP i els Comuns, i va sol·licitar que es posi en marxa ja per internet, “perquè es pot fer demà mateix”, doncs no té cap lògica que la segona ciutat de Catalunya no tingui un mitjà radiofònic públic i plural.


L’entitat FIC va publicar l’any 2022 un llibre sobre Ràdio L’Hospitalet quan feia 40 anys de la seva creació i 10 del seu tancament, on es defensava la reobertura de l’emissora municipal sota uns paràmetres de qualitat i sota el control de la ciutadania. (Ràdio L’Hospitalet: la comunicació perduda. L’emissora que l’Ajuntament va obrir fa 40 anys i va tancar fa una dècada, com si fos seva. Diversos autors. FIC: 2020)


La moció es va aprovar amb els vots favorables de totes les forces d’oposició, els 4 regidors d’ERC, els 4 del PP i els 3 dels Comuns, a més dels 3 regidors de VOX que s’hi van sumar, en aquesta ocasió a la iniciativa. Els 13 regidors socialistes van votar a favor dels punts 3, 4 i 6 i en contra dels punts 1, 2 i 5, de la moció, fet que va suposar aprovar el conjunt de la moció en contra del criteri de l’equip de govern actual que va ser el responsable únic del seu tancament. L’any 2015 ja es va presentar una moció de
característiques semblants que també va ser aprovada por tota l’oposició amb el vot contrari de l’equip de govern socialista, comandat per la mateixa alcaldessa, l’actual senadora, Núria Marín. Aquell acord no va possibilitar la reobertura, de manera que un dels promotors des de la societat civil per tal que Ràdio L’Hospitalet torni a obrir-se, l’entitat Foment de la Informació Crítica, ja ha manifestat la seva voluntat de fer un seguiment estricte dels acords per denunciar el seu incompliment si se segueix la mateixa dinàmica
d’aleshores.


Aquest és el text de la moció aprovada.

Moció presentada per la majoria dels grups polítics municipals de l’Hospitalet a excepció de PSC i VOX (entre parèntesi s’inclou el resultat de la votació de cada punt):

El passat dia 13 de febrer s’ha celebrat el Dia Mundial de la Ràdio, declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) l’any 2012. Aquesta declaració va coincidir, malauradament, amb el tancament de Ràdio L’Hospitalet, la qual va deixar d’emetre definitivament l’any 2012, arran de la reestructuració dels mitjans de comunicació municipals. Un fet que va provocar el rebuig de gran part de la ciutadania, entitats i grups municipals per considerar que aquella decisió comportava l’afebliment del dret a la
informació i del nostre model basat en la integració i cohesió social.


Des de llavors, han estat moltes les mocions presentades pels diferents grups municipals per tal de reobrir la ràdio municipal en un format modern i actual, amb l’objectiu de tornar a ser un mitjà referent de la informació de proximitat, donant veu a tot allò que passa a la nostra ciutat.


A l’octubre de 2015 es va presentar una d’aquestes mocions, la qual va ser especialment significativa. En aquella ocasió, la iniciativa va sorgir dels set dels vuit grups municipals presents al consistori que, per primera vegada, es posaven d’acord per presentar plegats una moció on es demanava, entre d’altres, la reobertura de la ràdio municipal. Aquella moció va ser aprovada, però mai es va donar cap pas per donar compliment a l’acord del Ple.


Els mitjans de comunicació públics de la nostra ciutat són una eina democràtica necessària i imprescindible que contribueix a la cohesió entre els diferents barris, sectors i teixit social, i que permet crear consciència de ciutat. Per això, des de l’administració pública hem de treballar per enfortir tot allò que ajudi a millorar els nostres valors democràtics.


En aquest sentit, la ràdio representa un servei públic de caràcter cultural, social i educatiu que contribueix a la construcció de ciutadania i fomenta el diàleg intercultural i intergeneracional entre els nostres veïns i veïnes. Es fonamenta en els valors de la diversitat cultural, inclusió, convivència democràtica, llibertat d’expressió, responsabilitat i ètica informativa que no hem de perdre a la nostra ciutat.


Per això, la reobertura de la ràdio municipal representa l’ampliació dels nostres serveis d’informació a la ciutadania, donant valor a la nostra ciutat. Tanmateix, cal recordar que L’Hospitalet és segona ciutat de Catalunya, i es mereix tenir una ràdio local de qualitat i professional, a l’alçada de ràdios locals del nostre entorn metropolità, com és el cas d’altres municipis com Badalona, El Prat, Cornellà, Castelldefels, Sant Feliu, entre d’altres, que compten amb una ràdio municipal amb menys número d’habitants i amb un
pressupost municipal més modest.


Recentment, el Ple municipal del passat mes de maig de 2023, es va aprovar el contracte programa dels Mitjans de Comunicació Municipals de L’Hospitalet durant el període 2022-2025 on es marquen les línies mestres vers els mitjans de comunicació municipals en els propers anys. Si bé és cert que el Contracte Programa no es planteja la reobertura de la ràdio, sí que permet al Ple municipal la possibilitat d’encarregar al Consell Consultiu i Assessor l’elaboració d’informes i dictàmens. (Clàusula 9 del Contracte Programa)

Sota aquesta premissa, cal considerar l’encàrrec d’un informe al Consell Consultiu i Assessor per tal de reobrir la ràdio municipal.

Per aquests motius, el Ple de l’Ajuntament, a proposta dels grups municipals ERC-EUIA, PP i L’Hospitalet En Comú-Podem,


ACORDA:
PRIMER.- Instar al Govern Municipal a assumir el compromís amb la reobertura de la ràdio municipal, recollint la demanda social i política manifestada en diferents mocions de mandats anteriors, en aquest
Ple. (votació: 14 a favor i 13 del PSC en contra).
SEGON.- Instar al Consell d’Administració de La Farga, S.A. a que Mitjans de Comunicació de l’Hospitalet inicií les accions necessàries per a reobrir la Ràdio municipal de L’Hospitalet en el termini màxim d’1 any. (votació: 14 a favor i 13 del PSC en contra).
TERCER.- Instar al Consell Consultiu i Assessor a elaborar, en un termini màxim de sis mesos, un informe sobre les diferents opcions per la reobertura de la ràdio municipal, així com les plataformes d’emissió, i els seus costos. (aprovat per unanimitat).
QUART.- Instar a l’Equip de Govern Municipal a presentar públicament les conclusions del informe. (aprovat per unanimitat).
CINQUÈ.- Instar a l’Equip de Govern Municipal a garantir el pressupost necessari per a la reobertura de la ràdio municipal que permeti prestar un servei públic de qualitat. (votació: 14 a favor i 13 del PSC en contra).
SISÈ.- Donar trasllat a la Farga Gestió d’Equipament Municipals S.A., al Col·legi de Periodistes de Catalunya, al CAC de Catalunya, al CCRTV de Catalunya, al director de mitjans de comunicació de L’Hospitalet, al Comitè d’Empresa de La Farga, als treballadors dels mitjans de comunicació públics,
així com al Consell de Ciutat i els Consells de Districte de la ciutat. (aprovat per unanimitat).

Gran èxit de participació en la Segona Edició de la Nit dels Insurrectes

Van ser homenatjats, en mig de l’emoció i l’agraïment, l’activista Clara Parramon, el dirigent veïnal ja traspassat Mateo Revilla, i l’entitat No Més Blocs


Amb l’assistència de més d’un centenar de persones, es va celebrar la nit dedivendres, la segona edició de La Nit dels Insurrectes que organitza Foment de la Informació Crítica de l’Hospitalet, una entitat que va néixer l’any 2018, 40 anys després de la fundació del setmanari L’Estaca, que havia implicat aleshores a una important massa ciutadana que va constituir el gruix del seu finançament.

Un moment de l’acte dels Insurrectes.

Van ser homenatjats la antropòloga i activista Clara Parramon, el dirigent veïnal
de Bellvitge, Mateo Revilla a títol pòstum, i l’entitat No Més Blocs que es va significar
per la seva oposició al PDU Gran Via. La Nit dels Insurrectes, com va explicar un
representant de la Junta de l’entitat, va sorgir arran de la frivolitat de l’Ajuntament de
nomenar Fill Adoptiu de la ciutat al president del Mobile World Congress l’any 2021,
un personatge que no ha conegut de la ciutat més que els espais que l’Hospitalet ha
cedit a la Fira de Barcelona per fer fires i esdeveniments que li proporcionen fama,
mèrits i recursos a Barcelona, però no pas a l’Hospitalet.

L’entitat organitzadora va celebrar l’any passat la seva primera edició amb una
assistència de 67 persones i aquest any s’hi ha sumat una quarantena més, entre les
quals hi havia ex-regidors i ex-regidores de diferents partits, regidors i regidores
actuals del PP i dels Comuns (expressió de la transversalitat que proclama FIC), una
diputada al Parlament, la vídua d’un ex-alcalde de la ciutat i el seu fill, i molts
representants d’entitats del municipi i representants de la societat civil, amics i
familiars dels guardonats, etc.

A les postres del sopar de gala, va presentar els homenatjats la corresponsal de
La Sexta a Catalunya, Dayana García, que és sòcia de l’entitat, i va destacar els mèrits
de la Clara Parramon, autora de la millor recerca sobre la immigració a l’Hospitalet, ex-
directora de l’Aula de Cultura de La Florida i de l’Arxiu Municipal, destacada militant
del PSUC de la primera època i activista del feminisme a la ciutat, que va agrair, en mig
de l’emoció i els aplaudiments dels presents, l’homenatge. El mateix va fer el fill de
Mateo Revilla, l’Òscar, després d’explicar-se els mèrits del seu pare, traspassat fa uns
quants mesos, assenyalant que el Mateo era un dirigent veïnal però que res podria
haver fet ell sol si no hagués estat al darrere tot Bellvitge i tota la ciutat. Els
representants de No Més Blocs, van agrair igualment els guardons no sense aclarir que
els costava molt rebre el premi al bell mig de la Plaça Europa contra la qual l’entitat
havia lluitat en els seus inicis, signe com és, de l’urbanisme especulatiu i pretensiós
que han practicat fins ara mateix tots els governs que ha tingut la ciutat des del 1979.

Prèviament, un representant de la Junta de FIC, va explicar l’origen de la Nit
dels Insurrectes assenyalant que probablement l’acte més nombrós i significatiu en
quant a la participació civil que es fa a tota la ciutat, no ha rebut ni un minut d’atenció
dels mitjans de comunicació públics, als quals va considerar òrgans mediàtics del poder
local i no de la ciutadania, afegint el tarannà que manifesta el govern municipal en
moltes de les seves decisions com ara posar al servei de l’urbanisme especulatiu
l’escàs sol urbà lliure que encara queda a la ciutat. Va acabar fent una crida als partits
polítics municipals per encapçalar un moviment d’unitat que permeti el canvi que,
segons les seves paraules, la ciutat reclama i necessita.

A l’inici de l’acte va prendre la paraula el president de l’entitat, el periodista
Joan Carles Valero, per donar la benvinguda als presents i explicar els objectius de FIC i
la quantitat d’activitats que l’entitat organitza sense rebre cap més suport que el dels
seus gairebé cinquanta socis, i va acomiadar l’acte amb un joc de paraules on
combinava les que defensa l’entitat que comencen per T i per H, entre elles la del
Treball i la de l’Humilitat.

L’entitat, vist l’èxit de participació i l’interès creixent de la iniciativa, ja ha
anunciat l’organització de la Tercera edició per l’any 2025, previsiblement també en un
hotel de la ciutat de l’Hospitalet.