Per motius de qualitat democràtica, transparència i participació, abans que acabi el mes de juny es celebrarà el primer debat sobre l’estat de la ciutat al saló de plens de l’Ajuntament entre els diferentes grups municipals, després de sis anys sense fer aquestes sesions on es pren el pols a la situació que atravessa l’Hospitalet.
A proposta d’ERC+EUiA i “per motius de qualitat democràtica, transparència i participació”, s’ha aprovat per unanimitat al darrer ple de l’Ajuntament, celebrat el 26 de febrer, que es torni a establir la celebració, un cop a l’any i dins del primer semestre natural, d’una sessió extraordinària del Ple destinada a debatre l’estat de la ciutat. Aquest Ple, que serà monogràfic, haurà de ser convocat per l’alcaldessa i senadora Núria Marín i serà obert al públic, a més de ser retransmet per televisió i, des de l’associació Foment de la Informació Critica (FIC) també confiem que es retransmeti en les primeres noves emissions de Ràdio l’Hospitalet per internet.
Els ciutadans estan acostumats a veure constantment sessions de controls i debats sobre l’estat del país a les diferents institucions democràticament constituides pel vot popular, com ara al Congrés dels Diputats o al Parlament de Catalunya. Però a la ciutat de l’Hospitalet aquesta tradició no va arrancar fins l’any 2016, després que l’Ajuntament aprovara el 26 d’abril una moció per instaurar un debat anual sobre l’estat de la ciutat. En aquest acord, s’establia que aquest debat s’hauria de celebrar una vegada a l’any, dintre del primer trimestre natural, mitjançant la convocatòria per part de l’Alcaldia Presidència d’una sessió extraordinària del Ple destinada a debatre l’estat de la Ciutat.
Aquest ple sobre l’estat de la ciutat es va poder portar a terme els anys 2017 i 2018, però la contesa electoral durant el 2019 i la posterior irrupció de la COVID-19 va fer impossible la seva celebració els anys posteriors. Tot i els intents per recuperar-ho, un cop superades les limitacions durant la pandèmia, no va ser possible celebrar-ne cap durant tot el mandat 2019-2023 en el que el PSC tenia majoria absoluta i es va veure sacsejat per l’escàndal de presumpta corrupció política al conecgut com “cas Consell Esportiu de l’Hospitalet”, amb la consequència, de moment, de les dimissions del tinent d’alcalde i primer secretari del PSC de l’Hospitalet, Cristian Alcázar i Cris Plaza i la petició fiscal de 4 anys de prisió.
El Ple de l’Ajuntament és el màxim òrgan de representació i participació democràtica, i el marc on les forces polítiques representades fruit del resultat electoral han de poder posar i defensar el seu projecte de ciutat. La moció aprovada ara per unaniminat, diu que la celebració d’un ple anual sobre l’estat de la ciutat, amb caràcter extraordinari i monogràfic, “enriqueix la qualitat democràtica d’aquest Ajuntament, possibilita la rendició de comptes, a més permet incidir d’una manera directa en els problemes del dia a dia de la ciutadania i en la millora dels serveis”.
Segons la mateixa moció, “aquest debat és un exercici que permet apropar la institució als problemes reals de la gent de l’Hospitalet, connectant millor amb les preocupacions ciutadanes, i pot esdevenir una bona eina per, de manera constructiva, confrontar models i plantejar propostes i acords que facilitin la funció de fiscalització per part de l’oposició, així com valorar i millorar conjuntament l’acció que ha de dur a terme el govern municipal, que és finalment qui té la responsabilitat de complir i de fer efectius els acords que es prenguin”