La propera Junta de Portaveus del Consistori podria modificar els temps de les intervencions en els plens municipals


La inflexibilitat de la presidenta, obstaculitza el ritme de les sessions plenàries dels portaveus, regidors i representants de la societat civil, al tallar la paraula en le respectives intervencions.

Un moment d’un ple municipal.

L’HOSPITALET.- Durant la darrera sessió del ple municipal a l’Hospitalet del passat dilluns 26 de febrer es van apagar els micròfons dels regidors, gairebé tantes vegades com van intervenir, abans que acabessin de explicar tot el que volien. Que els micros s’apaguin automàticament vol dir que el que es parla un cop tancats, deixa de sentir-se a la sala i, el que encara és pitjor, deixa de ser recollit en l’acta de la sessió plenària. Que els que intervenen encotillats al ple municipal siguin els portaveus de tots els grups o qualsevol dels regidors, excepte l’alcaldessa —que gaudeix de les prerrogatives presidencials de les primeres autoritats municipals de les grans ciutats i, per tant, no té limitacions en l’ús de la paraula— respon a l’aplicació del reglament que regula els plens municipals i als acords que, al respecte, pren la Junta de Portaveus. És a dir, si les intervencions de tots els regidors tenen un temps acotat, és perquè hi ha hagut acord previ de la Junta de Portaveus que té un vot ponderat en funció de la força municipal que representa. Per això es produeix aquesta anomalia recorrent, que fa que ningú tingui possibilitats d’expressar-se amb tot el temps que li caldria, i impedeix un desenvolupament racional dels plens municipals perquè hi ha interrupcions
continuades que desconcentren el debat.

Aquesta aberració ha estat reconeguda per tots i cadascun dels grups municipals que ens han donat la seva opinió. L’alcaldessa no és la portaveu del grup municipal socialista sinó la presidenta del Consistori i del ple, i a ella li correspondria conduir la sessió de manera intel·ligent, evitant que hi hagi limitacions a la llibertat d’expressar-se, sense que això signifiqui de cap manera via lliure a l’hora d’abusar dels períodes d’intervenció. La realitat és que l’alcaldessa, segons els diferents portaveus, es limita escrupolosament pel seu propi interès a exercir el mandat estricte de la Junta de Portaveus i, per tant, a impedir que la immensa majoria de les intervencions puguin ser acabades, aspecte que tots els grups municipals de l’oposició, consultats per L’Estac, han criticat amb contundència.

En el ple del desembre passat ja es va aprovar amb el suport de tots els grups una nova instrucció que reforma el reglament del ple municipal en relació a la presentació i tramitació de les mocions, de manera que, depèn en exclusiva de l’acord dels grups municipals que es pugui acabar amb el caos i la rigidesa amb que l’alcaldessa Marín condueix els plens. El portaveu d’ERC, Jaume Graells, s’ha mostrat en aquest sentit favorable a reclamar en properes sessions de la Junta de Portaveus una modificació dels temps d’intervenció que permeti graduar raonablement les explicacions pertinents de tots els grups, així com una regulació més estricta del temps de defensa de les mocions, però ha aclarit que només depèn de la sensibilitat de l’alcaldia —inexistent, segons ell— que es puguin produir veritables avenços en aquest sentit.


Amb Graells ha coincidit Sonia Esplugas portaveu del PP, reclamant en concret que, en el cas de les mocions conjuntes, es pugui fer una defensa única per evitar repartir el temps entre els diferents grups com es fa ara, cosa que obstaculitza el debat i la defensa de les propostes. Per això, s’avindran en la propera Junta de Portaveus a millorar aquestes mancances. També Manuel Domínguez dels Comuns es va mostrar molt crític amb la manera de presidir els plens per part de l’alcaldessa i, tot i que considera indispensable una regulació del temps de les intervencions, pensa que en properes Juntes de Govern es pot establir un ampli consens per tal que s’evitin les continues interrupcions actuals. La majoria de portaveus van explicar també que darrerament havien forçat l’alcaldessa a cenyir-se al seu paper de presidenta del ple, evitant el que era habitual: la utilització del seu temps il·limitat per tancar els diferents
punts de l’Ordre del Dia donant la seva versió com si fos la portaveu socialista, sense possibilitat de rèplica. Aquest mecanisme de puntualització era sistemàtic, com apuntaven els diferents portaveus dels grups, com a resposta al portaveu d’ERC, antic regidor del seu propi grup en anteriors mandats i amb qui manté un distanciament especial.


Aquesta interrupció del temps necessari per explicar-se va ser específicament lamentable en el darrer ple, durant la intervenció del president de FIC, Joan Carles Valero, que només va tenir 5 minuts justos per exposar la proposta de l’entitat envers la reobertura de Ràdio L’Hospitalet i es va quedar necessàriament a mitges en la seva intervenció. Tots els portaveus dels grups d’oposició, VOX inclòs, han coincidit que
calia resoldre d’una vegada aquesta vulneració del dret a expressar-se sense la rigidesa del temps, especialment en el cas de representants de la societat civil, tenint en compte que les participacions d’entitats en les sessions plenàries municipals són molt escasses al llarg de l’any i que, per intervenir als plens, els seus representants han de passar uns filtres burocràtics feixucs i excessius. Alguns dels portaveus recordaven, per exemple, que l’alcaldessa acostuma a ser més flexible amb algunes intervencions de representants d’entitats, als quals ha deixat en ocasions acabar del tot la seva
intervenció perquè posaven en qüestió el govern de la Generalitat, mentre que, quan es qüestiona el govern local, resulta inflexible en el tractament dels temps, com va passar amb el portaveu de FIC.


De fet, amb l’acord dels quatre portaveus de l’oposició, la regulació dels temps de les intervencions dels propis portaveus i regidors, la manera com es distribueixi el temps en les mocions conjuntes o de grup i el respecte a les intervencions completes dels representants de la societat civil, quan hi hagin, haurà de quedar automàticament resolta si així ho decideix la propera Junta de Portaveus. El resultat serà ben visible —o no— durant el ple del mes de març previst pel proper dia 22 a les 10,30 h. del matí.

De tota manera, el vigent Reglament Orgànic del Ple de l’Ajuntament de l’Hospitalet (ROPLE), ja contempla en el seu article 46.7 la possibilitat que “el règim d’intervencions regulat als apartats anteriors es podrà flexibilitzar en atenció a la importància o transcendència dels assumptes a tractar, si així s’acorda per la Junta de Portaveus abans de l’inici de la sessió”. Un criteri que l’alcaldessa menysprea sistemàticament i que la Junta de Portaveus o els mateixos regidors no han tingut en compte directament fins ara.

Per últim, volem aclarir que aquesta redacció s’ha posat en contacte amb el grup municipal socialista demanant l’opinió del seu portaveu al respecte, amb el silenci com a resposta.


Redacció.