FIC denuncia “el total abandonament de l’atenció a la violència de les dones a l’Hospitalet”

Foment de la Informació Critica (FIC) dedica el VII Cicle de Factoria d’Idees a reflexionar sobre la situació del feminisme a la ciutat que va ser capdavantera en aquest servei als anys 80

A l’Hospitalet no hi ha ni Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE), ni el Centre d’Atenció Integral de la Dona (CAID) disposa de memòries d’atenció dispensades i el protocol d’atenció vigent a la ciutat està signat per l’anterior alcalde, Celestino Corbacho, que va acabar el seu mandat a l’any 2008… “És una situació increïble i no sortim de la nostra sorpresa”, afirmen Laura Alzamora i Lluïsa Carmona, especialistes en aquesta temàtica. No hi ha dades desenvolupades d’aquests serveis des del 2005 i “ningú del govern municipal sembla necessitar-les”, afegeixen. “Igual és que les persones que estan atenent, tenen tanta feina que no els queda temps per a posar negre sobre blanc el nombre de dones ateses en un any”. I ja van 23 anys sense actualitzar el protocol d’atenció i sense dades. Un panorama desolador.

FIC ha convidat el proper 18 de març a un acte públic de reflexió sobre aquesta situació a Lluïsa Carmona, Laura Alzamora i Carmen Menchón, profesional dels serveis especialitzats d’atenció a la víctima a l’Hospitalet. Serà a l’auditori Tecla Sala a les 18 hores. Les especialistes que debatran es pregunten “com és possible que sent l’Hospitalet en els anys 79 i 86 del segle passat una administració amb respostes capdavanteres i adequades a aquests greus i estesos conflictes estructurals de la societat, en l’aquí i ara del segle XXI les dones de la ciutat estiguin en aquesta situació d’absoluta d’indefensió?”.

No hi han ni dades

I continuen les preguntes: Com és que l’ajuntament no té punts d’informació i atenció en tots els districtes? Què fan els serveis especialitzats d’atenció a la dona encriptats en els programes de serveis socials”. Ana Rodríguez, vicepresidenta de FIC i feminista, considera que “la violència contra les dones és clar, des del segle passat, que no és un problema social: és un problema estructural de la societat i ha de ser tractat com a tal des d’espais específics”

En paraules de Carmona i Alzamora, “la ciutat no pot permetre’s el luxe de pensar en reflexions sobre Feminismes del segle XXI perquè té problemes tan greus en el pla del concret, tenim a tantes dones desateses, que no podem fer una altra cosa que tornar als anys 80 del segle XX i reivindicar una atenció adequada per a les violències masclistes”. Les especialistes també constaten que “no sabem quantes dones son víctimes de violència masclista, perquè a la ciutat no hi ha registres ben estructurats”. Si que hi han registres parcials, de Mossos d’Esquadra, de Centres especialitzats de Barcelona ciutat, “que retornen una imatge molt descoratjadora de la situació de les víctimes de les violències masclistes a l’Hospitalet”, denuncien.

De ser capdavanters a estar a la cua

L’administració local de l’Hospitalet ha estat, des de l’inici de la nostra etapa democràtica, pionera en la posada en marxa de serveis específics per a cobrir i cuidar diverses necessitats de dones i homes entorn de la salut reproductiva. L’any 79 es va obrir el primer centre municipal de Planificació Familiar. L’administració local va donar resposta a aquesta necessitat social i ho va fer tenint en compte —i en col·laboració amb— l’ampli teixit d’organitzacions feministes de la ciutat que s’articulaven majoritàriament a través de les vocalies de dones de les associacions de veïns.

A la nostra història recent llueix amb llum pròpia el fet que a l’any 1979, l’ajuntament contracta el primer equip de planificació familiar: 2 metgesses, 1 infermera i 3 consultores, que posen en marxa dos punts d’atenció i informació sobre salut sexual i reproductiva de les ciutadanes i ciutadans de la ciutat. Un, en el barri de Santa Eulàlia, i un altre, en el barri Centre. Aquest servei va ser el primer que un ajuntament democràtic va posar en marxa a Catalunya.

A  principis dels noranta, l’administració local torna a prendre una iniciativa pionera i posa en marxa de nou un servei d’atenció multidisciplinària per a atendre les víctimes de la violència masclista: el CAID. Aquest equip està integrat per consultores, advocada, psicòloga i treballadora social, per a atendre i respondre a les necessitats diverses que tenen les víctimes de la violència masclista. Es va  situar en el barri de Santa Eulàlia.