El fracàs escolar de l’Hospitalet dobla al de Catalunya

La ciutat necessita la construcció de quatre escoles de primària i un institut. I la part més afectada es la del Nord.
Una escola de l’Hospitalet.

L’HOSPITALET.- El fracàs escolar a l’Hospitalet està xifrat en un 30% de l’alumnat. La situació caòtica que pateix la ciutat influeix de forma directa en l’alumnat i també en el professorat. Un resum esgarrifós sobre la situació educativa a la segona ciutat de Catalunya.

Tot això ha estat denunciat en un informe realitzat per CCOO de l’Hospitalet i que va motivar l’aprovació d’una moció per part de tots els grups polítics de l’Ajuntament en l’últim ple municipal i on es va declarar la ciutat en situació d’emergència educacional.

Les darreres xifres conegudes de fracàs escolar a Catalunya se situen en un 16% que són, juntament amb Múrcia, la comunitat amb més abandonament escolar primerenc. El percentatge està molt per sobre tant, de la mitjana espanyola (13,9%), com de l’europea (9,3%). A l’Hospitalet, tal com hem esmentat anteriorment, se situa en el doble de tot el territori català.

L’Hospitalet és la ciutat amb una ràtio d’alumnes per classe molt per damunt de l’existent a la resta de Catalunya. Recentment, la consellera d’Educació, Anna Simó, va manifestar que la ràtio a tota la comunitat se situa entre els 18,5 i 19 alumnes per classe: a l’Hospitalet aquesta xifra frega, en el 91% dels grups, per sobre dels 20 que es converteix desprès en 22 y en barris com Santa Eulàlia van de 22 a 24 en la matricula viva.

“Aquesta és una situació que arrosseguem des de fa dos anys i mig i hem advertit totes les administracions, tant a la Generalitat com a l’Ajuntament de L’Hospitalet, que han d’intervenir cadascun en la seva competència”, diu Carles Nadal, responsable d’Educació de CCOO i un dels autors de l’estudi.

“Hem sol·licitat a la Generalitat, a través del Parlament de Catalunya, que flexibilitzi les condicions per construir una escola i a l’Ajuntament de l’Hospitalet que compri terrenys per construir escoles”, manifesta el dirigent de CC.OO. Segons aquest estudi, caldria aixecar quatre escoles d’una o dues línies, amb dues línies i un institut.

La zona més afectada per aquestes deficiències educacionals i on més greu és la situació és a la part nord de l’Hospitalet on el cent per cent dels grups escolars se situen molt per sobre de la ràtio amb 22, 24 i 25 alumnes per classe, que són exactament els barris més degradats, amb una major densitat de població i amb un percentatge de població migrada més important de tota la ciutat.

Des de fa dos anys i mig cap aquí, a l’Hospitalet s’ha passat de tenir 12 grups extraordinaris a tenir-ne 29 i el resum final és que 6 de cada 10 grups superen la ràtio.

A dia d’avui hi ha sis Centres del Pla d’urgència, cinc escoles i un institut que fa catorze anys que esperen ser renovades o construïdes de nou, donat que el seu procés d’edificabilitat roman caducat. S’han fet actuacions menors (escala d’emergència, finestres…,) però amb aquest ritme d’inversió trigaran deu anys a completar-se les reformes necessàries.

Segons Carles Nadal, responsable de CC.OO, es necessita una inversió de 100 milions d’euros en 4 anys (25 per any) per posar al dia la ciutat a nivell educacional partint de microcirurgies que es dotar a tots els centres que tenen sobreratios d’un o dos professors més que siguin reforç de l’escola.

Redacció