Des dels blocs, des de La Florida, Des de Ja

Una revista col·laborativa del barri, pretén dinamitzar veïns i veïnes per mostrar una realitat diversa i fomentar la participació i la reivindicació

L’HOSPITALET. Redacció. 

Sembla una maledicció, en la història de L’Hospitalet, que hi aparegui habitualment un barri menyspreat i marginat. Al llarg de molts anys el barri marcat va ser el de La Torrassa, en una campanya de la dreta conta la immigració d’arreu de la península. Més tard, a partir dels anys 70 el barri assenyalat per la delinqüència i per la epidèmia d’heroïna va ser Bellvitge.  Avui es La Florida el barri que apareix com a centre de totes les maldats, contra la immigració d’origen africà o centreamericà.

Però aquests menyspreus mai no han respòs a la realitat. La Torrassa, va ser en els anys 50 i 60 un espai amb una capacitat d’iniciativa associativa significativa per l’època. Bellvitge va tenir una capacitat de lluita comunitària i de mobilització capaç de frenar els afanys especulatius, que encara segueix viva. 

A La Florida, aquest barri que ostenta el rècord europeu de massificació i de densitat de població, (una població total de 32.516 habitants i una densitat de 88.290 hab./km2) apareixen espais i activitats veïnals que poden ser un model més enllà del mateix barri. Una d’aquestes activitats és la revista Des De Ja, una iniciativa que va nèixer el 2018 i que és capaç d’aparèixer regularment cada semestre de de fa ja sis anys.

Des De Ja és una iniciativa patrocinada per La Fundició, una cooperativa activa en el terreny cultural i comunitària, impulsora del Laboratori Editorial Des Dels Blocs que, entre altres iniciatives d’edició, es l’encarregada de editar i publicar Des De Ja, recollint mirades de tota la diversitat del barri, elaborant un producte capaç de partir de la realitat del micro barri que suposa els Blocs de La Florida per abastar una mirada oberta al món.

La revista, editada a tot color, disposa d’algunes seccions fixes com l’agenda de cinema al barri, les recomanacions literàries, els passatemps o les receptes de cuina. També te un racó poètic, entrevistes a persones del barri i reportatges del barri i de la ciutat. 

Com escriuen en l’editorial del darrer número: “Analizamos y reflexionamos sobre temas complejos y polémicos, alejándonos del tono sensacionalista para profundizar en sus raíces como es la seguridad en La Florida o la necesidad inmediata de implementar medidas contra el cambio climático

Una de les característiques de la revista és que, en cada número, la capçalera està escrita en una de les llengües parlades al barri. Així, per exemple, el darrer número el nom de la publicació està escrit en Suahili, l’anterior en Quítxua i l’altre en Xinés. Tot plegat, explica i fa evident, la riquesa que suposa la diversitat del barri.

La revista és coordinada pel Consell de Redacció format per un conjunt de veïnes i veïns del barri. Aquest organisme és conscient de la feina que implica fugir de la mirada estereotipada que molts mitjans fan de La Florida, cosa que influeix d’alguna manera sobre la percepció que una part del barri té sobre el barri mateix. Pretenen oferir una  visió més realista del barri i obrir-se al veïnat jove per ajudar a implicar-se en el seu entorn per transformar-lo.

En aquest sentit, no només es fomenta la participació de gent jove en els continguts de la revista, sinó que des de fa un cert temps apareix un suplement juvenil treballat per alumnes de l’institut Eduard Fontserè.

Cada número de Des De Ja es planifica en una reunió amplia de veïnes i de col·laboradors d’altres barris, i es presentat en el moment de la seva aparició en una reunió àmplia en el Centre Cultural Diaz Rico del barri de La Florida on intervenen tots els col·laboradors explicant el seu treball.