Aules d’Estudi a l’Hospitalet. Són un somni?

L’Hospitalet té un dèficit d’Aules d’Estudi

Amb la fí de la Setmana Santa i la Pasqua comença el compte enrere per preparar exàmens de final de curs, pels treballs de recerca, per la preparació d’oposicions diverses. Facilitar aquesta feina seria el paper de les Aules d’Estudi que, habitualment, faciliten les administracions municipals.

A l’Hospitalet de Llobregat l’Ajuntament només habilita un nombre limitat d’Aules d’Estudi. En concret només existeixen quatre Aules d’Estudi: a la biblioteca Josep Janés del barri de Collblanc, a la biblioteca La Bòvila, a Can Vidalet, al límit de Pubilla Casas i Esplugues del Llobregat; a l’auditori Barradas del barri del centre, i a la biblioteca Tecla Sala al barri de Sant Josep, totes elles amb horaris limitats i oberts només en els períodes considerats d’exàmens. 

Cal recordar que la població en edat escolar a la ciutat és d’una mica més de 40.000 joves, sobre una població total d’uns 298.000 habitants; cal pensar també que les necessitats d’Aules d’Estudi, d’espais de treball per estudiar és més ampli queel que necessiten els estudiants de secundària, de batxillerat o dels cicles formatius de FP; és una necessitat també per estudis superiors o per persones que preparen oposicions públiques.

En aquest marc el grup municipal del PP va presentar una moció demanant la creació d’Aules d’Estudi en espais municipals en el Districte III (Santa Eulàlia–Granvia Sud) i en el Districte VI (Bellvitge-Gornal) que no en disposen de cap. Aquesta moció, que no incorpora terminis pel seu acompliment, va ser aprovada en el ple del més de març per unanimitat.

Curiosament però, una altra moció presentada en el ple municipal de febrer pel grup municipal dels Comuns que demanava ampliar els horaris dels equipaments culturals de la ciutat per facilitar-ne l’ús, va ser rebutjada amb els vots de Vox i del PSC, amb l’argument que això implicaria un augment dels horaris de les treballadores o caldria afrontar noves contractacions. En només un mes aquestes dificultats semblen haver desaparegut. Clar, perque la moció aprovada ara no inclou terminis d’aplicació i pot quedar en els llimbs dels bons desitjos.

Certament però, els problema de les Aules d’Estudi i dels espais de treball és més ampli. Ara mateix hi ha entitats que obren els seus espais per poder fer-ne.  us com Aules d’Estudi, davant de les limitacions existents a la ciutat. Caldria afrontar les mancances de l’actual situació des de diverses vessants. D’una part ampliant horaris de les actuals Aules d’Estudi i dels equipaments culturals de la ciutat als set dies de la setmana, d’una altra afrontar la creació de noves Aules d’Estudi al conjunt de barris que no en disposen. Però més enllà, faria falta que els mateixos centres d’estudis tinguessin espais habilitats per ser aules d’estudi i espais de treball facilitant l’estudi i el treball col·lectiu dels i les estudiants i de la població que ho necessités. La creació d’aquests espais i de les biblioteques corresponents serien una eina útil, sense oblidar la construcció de les biblioteques pendents a La Florida i a Santa Eulàlia.

En el torn de rèplica de l’equip de govern, el regidor d’Educació va assegurar que hi hauria tres aules d’estudi més, una al districte 5 i dues més al 3 i al 6, però pel curs vinent. Una altra promesa més, sense cap garantia de que es compleixi. També el Grup Municipal de Vox portava una moció sobre les aules d’estudi que no es va poder arribar a debatre pels problemes tècnics que van obligar a suspendre el ple.