La constitució del Consell Executiu dels Serveis de Comunicació Municipals proposat pel govern, en mans exclusives dels Comuns

Un informe ha de donar viabilitat a la reobertura de Ràdio l’Hospitalet.

El Consell Consultiu mostra la divisió de l’organisme i s’enfronta a la interpretació esbiaixada del secretari, que és el mateix que el de la Junta de Govern

El Consell Consultiu dels Serveis de Comunicació Municipal (SCM) que es va reunir dijous a la seu de La Farga, l’empresa municipal que gestiona els Mitjans de Comunicació Públics de l’Hospitalet, va donar llum verda a la candidatura del Consell Executiu i de Programació presentat pel govern i va encarregar al director dels Mitjans  de Comunicació l’elaboració d’un informe de viabilitat de la reobertura de Ràdio l’Hospitalet que en, un mes i mig màxim, haurà de ser entregat al Consell Consultiu novament pel seu estudi i aprovació.

Pel que ha pogut saber aquest digital, el punt referit a la constitució del Consell Executiu va ser el que va crear més polèmica i divisions. La causa principal és que es va fer votar l’aprovació d’aquest organisme en contra del representant d’ERC —que és alhora el vicepresident del Consell Consultiu—, que va posar de manifest que no es podia aprovar el Consell Executiu per quant el reglament orgànic indica que el Consell Consultiu ha d’elaborar un informe en un termini de 30 dies que justifiqui la capacitat, els mèrits i la idoneïtat dels seus membres, i això no s’havia portat a terme. El secretari del Consell, que és alhora el secretari de la Junta de Govern per decisió de la pròpia Junta segons especifica l’article 11 del reglament orgànic, va fer una interpretació molt particular afirmant —segons els presents consultats— que l’informe ja el faria ell prenent com a element bàsic l’aprovació de la seva constitució per part dels assistents. És a dir, en contra del que regula el reglament, el Consell Consultiu va aprovar la constitució del Consell Executiu, que no tenia que aprovar sinó simplement assabentar-se de la proposta, sense cap mena de informe que justifiqués la capacitat, els mèrits i la idoneïtat dels candidats, per la simple interpretació que va fer, d’allò que estipula el reglament, el secretari del Consell.

De fet, aquest truc ja s’esperava i es donava per gairebé segur que d’aquesta reunió sortiria l’aprovació del Consell Executiu tal com l’ha dissenyat el govern. Per ajudar a que fos així, el vot del president del Consell, regidor socialista, la representant del grup municipal del PSC, el vot dels dos periodistes seleccionats per la Junta de Portaveus que van assistir-hi —va estar absent per impediments d’última hora, el elegit com a membre de FIC— i cinc dels sis membres del Consell de Ciutat que van estar presents, dels 10 que estaven convocats. Van votar en contra els portaveus dels grups municipals d’ERC, PP i VOX i es van abstenir un membre del Consell de Ciutat i el portaveu dels Comuns. Per tant, 9 vots a favor, 3 en contra, 2 abstencions i 5 incompareixences.

Amb aquesta forçada aprovació, el Consell Executiu proposat ha d’anar al plenari per que s’aprovi. Segons el punt 17.4 del reglament, perquè s’aprovi la seva constitució és imprescindible el vot favorable de 18 dels 27 regidors. Si s’aprova per menys d’aquests regidors, l’alcaldia ha de remetre l’expedient al Consell de l’Audiovisual de Catalunya per tal que realitzi una proposta al Ple. Si no s’aprova, se suposa que s’ha d’iniciar novament el procediment de la candidatura. Perquè no s’aprovi, només hi ha una possibilitat: que tots els grups d’oposició votin en contra. És a dir que als vots ja contraris de ERC, PP i VOX s’hi sumin els 3 vots dels Comuns. Per tant, està en les mans dels Comuns i només en les seves mans, que s’aprovi el Consell Executiu proposat o un altra d’alternatiu que tingui en compte la presència de periodistes de l’àmbit local.

També el que fixava el punt tres de l’Ordre del Dia que era l’informe que havia de fer el Consell Consultiu sobre la reobertura de Ràdio l’Hospitalet, va saltar pels aires. En lloc d’encarregar-se el Consell Consultiu de fer l’informe, el que va fer és encarregar al director dels mitjans que el faci. Amb una important excepció: que el que ha de fer és un informe de viabilitat i no pas un informe que negui les possibilitats de reobertura de la ràdio, segons han informat alguns dels presents a la reunió.

Per tant, de la reunió d’ahir es poden deduir tres dades importants: la primera, que és la interpretació del secretari del Consell la que s’imposa per sobre de la lletra concreta del reglament orgànic, fins al punt que el secretari va explicar que el termini de 30 dies per fer l’informe del Consell Consultiu s’iniciava a partir del moment que ho aprova la Junta de Portaveus, és a dir, el passat 23 de setembre. Segons els membres consultats de la Junta de Portaveus, en aquella reunió no és va demanar l’aprovació de res: es va donar per fet el que proposava el grup socialista, sense entrar en matèria. Però és que, a més, no s’ha pogut trobar en lloc que el termini corri a partir de la reunió de la Junta de Portaveus.

La segona qüestió important és que la única manera d’aturar aquesta dinàmica de lectures esbiaixades a favor del que proposa el govern en tots els casos, és impedir que el Consell Executiu dissenyat perquè el poder no perdi cap votació possible, surti endavant. Hores d’ara, la responsabilitat rau en els Comuns: o ho permeten, o hi posen peu en paret.

La tercera qüestió important és que es dona per fet que la ràdio s’obrirà de nou. S’ha de veure de quina manera, quan i com.