“Sempre hem donat suport a les propostes que aportin solucions o oportunitats per la ciutat: nosaltres no mirem qui proposa, mirem què es proposa”

Entrevista amb Sonia Esplugas, portaveu del Partit Popular, sobre el panorama actual govern-oposició

En alguns casos, el fet que el govern socialista no tingui majoria absoluta ha possibilitat, gràcies a la coincidència de tots els grups de l’oposició, que s’hagin guanyat algunes votacions, com ara la reobertura de la Ràdio o la constitució del Consell Executiu dels SCP. De fet, son casos molt puntuals i més aviat menors que, no obstant, posen de manifest que si hi hagués més unitat de criteri es podria forçar una manera de fer política més consensuada. Com valores tot plegat?

El Partit Socialista fa 45 anys que governa l’Hospitalet i no estan acostumats a trobar-se en una situació de minoria com es troben actualment. 

Els veïns i les veïnes de l’Hospitalet estan fart d’imposicions i de la manca de respecte democràtic vers els partits de l’oposició. Ara ens trobem que aquesta feblesa del govern municipal és una oportunitat per a la ciutat. No es tracta només d’evidenciar que l’oposició pot condicionar numèricament les votacions del Ple sinó de que pot modificar les nefastes polítiques que fa el PSC a l’Hospitalet que ens han portat a aquesta preocupant situació, en tots els àmbits. 

L’exemple és que en els darrers Plens s’han retirat de l’ordre del dia punts importants com els pressupostos de 2024 o l’expedient de la fàbrica Godó i Trias perquè no tenien els consensos necessaris. 

Fins ara no sabien treballar de manera consensuada; de fet, les mocions que durant aquest mandat s’han anat aprovant, independentment del vot del govern socialista, haurien de complir-se, i això a la pràctica no es porta a terme. És un absolut despropòsit i un menyspreu absolut a la voluntat del Plenari municipal i a la resta de forces polítiques. 

El Ple és sobirà, és la representació de la voluntat dels ciutadans de la ciutat a les urnes, i, amb més o menys representació, els grups de l’oposició hem aconseguit majories que s’han de complir. Tot i que aquesta pràctica el Partit Socialista només ho aplica quan els hi interessa o perden eleccions. 

No deixa de resultar complexa que l’oposició municipal estigui dividida entre dues forces clarament d’esquerres i dues de dretes amb el mateix potencial de vots. No obstant això, deixant al marge les qüestions més ideològiques, el vostre grup manté una posició bastant constructiva pel que fa a la unitat de criteri amb els altres grups. Com valores la posició al respecte dels altres tres grups de l’oposició?

Nosaltres hem vingut per fer política útil, és la nostra feina, i per això ens han escollit els ciutadans. Partint d’aquesta premissa, no entenem cap posició que no sigui constructiva. Lluitar contra la inseguretat, l’incivisme, millorar la neteja, arranjar carrers, fer equipaments als barris, reforçar els serveis socials… com no ha de ser prioritat de tots els grups? La nostra batalla ideològica és aquesta: millorar la ciutat. 

En quant la divisió de forces en grups d’esquerres i grups de dretes, insistim, no té més lectura que els resultats electorals, el pols ciutadà, i a partir d’aquí s’ha de construir. Això sí, nosaltres no fem cordó sanitari a cap grup polític, els hem patit i no és plat de bon gust; nosaltres sempre treballarem pel bé de la ciutat, més enllà de colors polítics.

Hi ha forces polítiques al Consistori que avantposen la seva ideologia per damunt de la ciutat i això només beneficia al partit que governa. Si volem millorar el benestar dels nostres veïns hem de deixar a banda els cordons sanitaris i prioritzar la nostra ciutat.  Evidentment, en temes ideològics no ens posarem d’acord, però la política municipal és una altra cosa, és la política real que aporta solucions al problemes que pateixen els nostres ciutadans. 

En ocasions dona la sensació que les mancances i deficiències del govern municipal tenen a veure més amb una incapacitat de gestionar que no pas amb una mala praxis política respecte de temes importants per la ciutat. Hi coincideixes o detectes matisacions importants que cal fer?

Hi ha una expressió en castellà que diu “de aquellos polvos vienen estos lodos”’ i amb això vull dir que la falta de diligència i de lideratge en la gestió municipal durant els últims anys de Núria Marín com a alcaldessa de l’Hospitalet s’ha notat d’una manera evident: una ciutat abandonada, sense empenta, sense projectes ambiciosos… en definitiva, hem viscut anys d’una ciutat que anava ‘sobrevivint’ als esdeveniments i els veïns ho estan patint. 

Hi ha una mancança evident de lideratge, clar que sí, així ha estat durant molts anys. Nosaltres esperàvem que el nou alcalde portés nous vents però, hores d’ara, trobem que estem decebuts. Més enllà dels lideratges, des del Partit Popular ho atribuïm a que el projecte socialista a la nostra ciutat ja no dona més de sí. Tot va lligat… Hi ha mala praxi i paràlisi en la gestió, nosaltres ja ho hem denunciat: hem perdut en reiterades ocasions subvenciones que s’havien atorgat a l’Ajuntament per no complir amb les dades d’execució dels projectes. Això no és més que la causa d’una irresponsabilitat flagrant en la gestió dels recursos públics, donat que quan això passa és el Consistori, els veïns, qui han d’assumir els costos dels projectes en qüestió. 

Per una altra banda, no vull deixar passar de fer esment al fet que el govern municipal està agafant un costum que ens preocupa bastant: cada vegada que critiquem la seva gestió o la falta de compliment dels tempos, sempre s’escuden en el cos tècnic, com si l’oposició fes una crítica als funcionaris, i res més lluny de la realitat.  No saben encaixar les crítiques polítiques, no assumeixen cap error i això dificulta molt més la resposta per solucionar els problemes.

L’esquerra manté una posició fèrria de cinturó sanitari respecte de l’extrema dreta de Vox, de manera que hi ha ocasions que Vox planteja temes que podria tenir sentit debatre, però que per la seva posició ideològicament inflexible, ni es tenen en compte. El PP en canvi ja ha dit que no defensa cap cordó sanitari, però tampoc no sembla que tingui cap interès en recomanar-li a Vox una mica més de visió pragmàtica de la realitat. Ho veus impossible?

Nosaltres som el Partit Popular i pensem en millorar la ciutat. No fem cordó sanitari a cap grup polític sempre que es parli del benestar dels nostres veïns, però tampoc som ningú, i no és la nostra feina, recomanar a un altre grup com fer política municipal.

El Partit Popular de l’Hospitalet té un gran arrelament a la ciutat i sempre hem donat suport a totes aquelles propostes que representessin una solució o una oportunitat per la nostra ciutat. Nosaltres no mirem qui ho proposa: mirem què proposa. 

Quina et sembla que hauria de ser l’estratègia de futur que hauria de portar a terme l’oposició globalment considerada, si és que es pot pensar amb una estratègia de conjunt?

Jo crec que no es tracta d’estratègia d’oposició, sinó de desbloquejar temes que el govern no tira endavant; el problema és que després no porten a terme les propostes aprovades al Plenari. El govern socialista té el calaix ple de mocions aprovades que són bones per la ciutat. A què espera per aplicar-les? Aquesta actitud és molt alarmant perquè el govern municipal menysprea els acords del Ple i impedeix que la ciutat tiri endavant.

Si presentant una tercera via per la futura ubicació del poliesportiu de Santa Eulàlia estic fent una estratègia, benvinguda sigui; si demanant una unitat de violència de gènere de la Guàrdia Urbana o una nova comissaria, estic forçant al govern, benvingut sigui. Aquests són només alguns temes que hem aconseguit aprovar al plenari als darrers mesos i no són baladí: els veïns ho volen i aquesta és la nostra ‘estratègia’. Com deia, creiem que hem de fer política útil, fet que va més enllà de fiscalitzar o criticar al govern municipal. 

Si la resta de partits ens aporten idees bones, projectes positius, també els hi votarem a favor per tal d’aconseguir fer des de l’oposició motor de la ciutat, donada la falta d’empenta del govern socialista. 

Quina és l’estratègia que penseu seguir en el futur com a grup municipal respecte de l’acció de govern dels socialistes?

És el que comentàvem abans,  continuarem posant sobre la taula les necessitats i carències de la ciutat per solucionar-les, per millorar serveis que funcionen malament, per portar endavant projectes beneficiosos per la ciutat. Si trobem el govern municipal al costat, molt millor, sortiran projectes més forts, si no, continuarem fem batalla, i esperem comptar amb el seny de la resta de grups de l’oposició per impulsar tot allò que sigui positiu per l’Hospitalet.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.