El criquet a l’Hospitalet: trencant barreres culturals i de gènere

L’equip femení del L’H Cricket Club, campiones de la Lliga catalana d’aquest esport

Un moment d’un partit.

Article de Jordi Ballart (President de L’Hospitalet Cricket Club)

L’HOSPITALET.- És possible que alguna vegada hàgiu vist en alguns dels (pocs) parcs de l’Hospitalet grups de nois d’origen indi i pakistanès jugant amb bats plans de fusta i una pilota. Estan jugant a criquet, un esport que té els seus orígens a l’Anglaterra de finals del segle XVI. Al llarg del temps aquest joc va ser adoptat a diverses colònies britàniques i avui dia a països com l’Índia i el Pakistan és, amb permís de l’hoquei, l’esport nacional. Aquest és encara un esport molt minoritari al nostre país… però a l’Hospitalet tenim un club.

L’Hospitalet Cricket Club

L’any 2009, al barri de la Torrassa, una assemblea de ciutadans d’origen indi va fundar L’Hospitalet Cricket Club. En els seus inicis el club va ser una entitat de lleure, que no contemplava la participació en partits competitius. Quan els membres fundadors van retornar a l’Índia el club va quedar en via morta, fins que al 2023 una nova junta va revifar l’entitat.

Al llarg d’aquests anys, des del Centre de Normalització Lingüística (CNL) es va iniciar un projecte d’aprenentatge del català a través del criquet, adreçat a famílies pakistaneses i, paral·lelament,             el CNL i el centre de terminologia TERMCAT van elaborar un vocabulari oficial del criquet en català, fins aleshores inexistent. Aquesta activitat es va desenvolupar en altres àrees educatives i va acabar formant un projecte d’aprenentatge servei als instituts de la ciutat. En aquest projecte un grup d’alumnes sobretot d’origen indi i pakistanès ensenya a jugar a criquet als seus companys. Els alumnes reben una formació i un acompanyament del CNL, del Servei de Mediació i de l’entitat JIS. El rol d’aquests alumnes és importantíssim, tant pel que fa a la visibilització de la seva cultura com pel que fa al seu protagonisme i consegüent empoderament.

Finalment, a la primavera de 2023 la Federació Catalana, interessada en el projecte, contacta amb un dels centres educatius participants, l’Institut Rubió i Ors, i li ofereix crear dos equips (masculí i femení) per començar a entrenar a Montjuïc. Aquest va ser un pas crucial, ja que permetia que aquests nois i noies continuessin amb la pràctica del seu esport fora del paraigua de l’institut. A partir d’aquí es va crear una nova junta i es van esmenar els estatuts. Però aconseguir un club de criquet a la ciutat no seria un camí fàcil. La gestió administrativa que suposa per una entitat sol·licitar un CIF i obrir un compte bancari és una tasca complexa, plena d’obstacles, i lenta, fins al punt que la sol·licitud del camp de beisbol municipal, on actualment entrena el club, es va endarrerir uns quants mesos.  Els nostres equips han hagut de passar més de mig any desplaçant-se a Montjuïc per entrenar al seu camp de beisbol els dissabtes a la tarda. En alguna ocasió trobaven el terreny de joc ocupat i havien de practicar en un aparcament.

L’Hospitalet Cricket Club compta amb dos equips: el femení i el masculí, amb una vintena de membres cadascun. La majoria són d’origen indi i pakistanès, però també hi ha jugadores de països llatinoamericans i africans. Som un club que s’ha format als barris de l’Hospitalet i encara ens falten molts recursos. Hi ha molts jugadors i jugadores en una situació econòmica vulnerable, que ni tan sols poden permetre’s comprar una samarreta i pantalons de xandall per venir a entrenar. Sortosament, fa unes setmanes hem aconseguit samarretes gràcies a un patrocinador. No han estat uns inicis fàcils. Estem parlant d’un esport minoritari en aquest país, un esport en què, a més, el paper de les dones té molt poc reconeixement. Aquesta història, però, té un final feliç. Superant tots aquests obstacles, el passat dissabte 29 de juny l’equip femení de L’Hospitalet Cricket Club va proclamar-se campió de la Lliga Catalana! Ara caldrà ser persistents per obtenir més facilitats per entrenar per part de les institucions.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.