Els 17.000 euros que el govern es gasta amb el logo del Centenari, una burda còpia de la Ford, contrasta amb els 1.000 euros del cartell de la Festes de Primavera

Comparació dels dos logos: el del centenari de l’Hospitalet i el logo del centenari de Ford.

La Plataforma del Centenari demana una entrevista a l’alcalde per explicar-li per quina raó no s’ha de celebrar res i l’oportunitat de reflexionar plegats per canviar la ciutat

En el darrer ple de març, al capítol de precs i preguntes, el regidor d’ERC-EUiA Coque García, es va referir al cost del logotip commemoratiu del centenari del títol de ciutat que va ser presentat públicament a la Plaça Espanyola fa un parell de setmanes, que el regidor va qualificar de “proposta super original” i que aquest digital ja va titllar directament de plagi en el seu dia (https://lestaca.com/lestacalh/fallida-en-lacte-inaugural-de-la-celebracio-del-titol-de-ciutat-es-presenta-un-pobre-logo-plagiat-i-sevita-avancar-el-programa-dactes-per-no-fer-spoiler/) perquè només cal comparar-lo amb el que l’empresa Ford va fer servir per commemorar el seu centenari l’any 2003.

El propi regidor vestia aquest dia una samarreta amb el logotip del centenari però amb el color original del logo de Ford de color blau, i no el rosat del logotip del centenari de ciutat. Això és l’únic que els distingeix. El logo figurarà, com identitat de marca, a tots aquells esdeveniments que s’organitzin des de l’Ajuntament per commemorar el títol de ciutat, començant pel cartell de les Festes de Primavera que es va presentar fa uns dies i que ha realitzat un dels alumnes de l’Escola D’Art Serra i Abella.

Al voltant del centenari es repeteixen dues qüestions que no s’acaben d’aclarir, que porten sistemàticament a confusió i que la Plataforma del Centenari que es va a tornar a reunir abans d’ahir, tractarà amb més profunditat: la primera, que malgrat les reiterades informacions que es fan arribar a la ciutadania, l’Hospitalet no compleix cent anys, que el que compleix cent anys és un títol de ciutat que va atorgar la Dictadura de Primo de Rivera fa un segle i que, com a conseqüència d’aquesta efemèride, el que correspon és reflexionar sobre la ciutat que avui tenim, però segurament no celebrar la concessió d’un títol honorífic i gens reivindicat aleshores, que més que enorgullir-nos com a hospitalencs ens hauria de provocar molts interrogants. Alguns d’aquests interrogants és molt probable que s’acabin aclarint a través de les iniciatives que en breu posarà en marxa la Plataforma, entre les quals un desplegable explicant com va néixer i evolucionar la ciutat, i una conferència de l’historiador local Carles Santacana per mitjans del mes de maig proper.

De moment, el que sembla clar, és que l’Ajuntament s’ha compromès a pagar 17.000 euros per un logo copiat que contrasta força amb els mil euros de recompensa a un alumne de la Serra i Abella per l’elaboració del cartell de les Festes de Primavera d’enguany que tenia el centenari com  leit motiv i que, naturalment, inclourà el logotip dels 17.000 euros. Aquest digital va demanar dijous més informació al regidor d’ERC-EUiA sobre la seva pregunta al ple però, a l’hora de redactar aquesta informació, no ha obtingut resposta. El que si se sap és que fins al dilluns 7 d’abril no es donarà a conèixer el calendari d’actes previst per l’Ajuntament, no se sap molt bé si per celebrar o per commemorar el Centenari, que ha d’acabar amb un acte central el proper 15 de desembre que es quan es va publicar a la Gaceta de Madrid la concessió del títol i que s’especulava que era la data apropiada per convidar el rei d’Espanya a celebrar l’efemèride.

En la reunió de la Plataforma es va decidir també programar una entrevista amb l’alcalde de la ciutat, arran de la bona resposta que va expressar després de la intervenció del portaveu de la Plataforma Josep Ferrer, el dia del plenari. L’objectiu és explicar-li que la Plataforma no vol celebrar res, no vol que es convidi el rei d’Espanya i en canvi vol que l’efemèride serveixi per obrir una reflexió col·lectiva, oberta, plural i capaç de comprometre ciutadans i Consistori, per tal que deixin d’aplicar-se mesures i polítiques irreversibles que hipotequin, com ha passat fins ara, el futur de la ciutat.

Per passar de les paraules als fets caldria que l’equip de govern comencés a replantejar-se algunes d’aquestes mesures irreversibles com ara la cessió de nous espais lliures per més construccions d’habitatges, més requalificacions industrials per convertir-les en noves promocions immobiliàries, aturar la construcció de nous barris com el que es projecte a Can Rigalt, aturar projectes en zones inundables com el projecte Biopol-Gran Via, aturar les concessions demanials a grans empreses especulatives, etc. i molts altres en la línia de millorar la gestió, inversió en sol públic per destinar-lo a serveis, equipaments i zones verdes, rehabilitar patrimoni, manteniment de la ciutat, apostar per una policia de proximitat, enfortir els serveis socials, etc.

L’exemple del que es va fer quan el 75è aniversari de ciutat amb un cicle de xerrades organitzades pel Centre d’Estudis de l’Hospitalet, estaria en la línia del que correspondria fer ara, segons la Plataforma del Centenari.

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.