Els principals encausats socialistes de la peça separada del Cas Consell Esportiu, reconeixen els delictes i pacten no haver d’entrar a la presó

Els grups municipals de l’oposició coincideixen a demanar que el PSC local demani perdó a la ciutadania per haver estat sostenint que tot era mentida fins ara mateix

El judici de la peça separada sobre la indemnització fraudulenta del que havia estat director del Consell Esportiu de l’Hospitalet, Cris Plaza, pactada amb el tinent d’alcalde socialista del moment i secretari local del PSC, Cristian Alcázar, no ha arribat a celebrar-se després que els acusats hagin pactat la rebaixa de penes amb l’acceptació dels càrrecs. Al judici estava citat a declarar com a testimoni, l’aleshores regidor socialista Jaume Graells, que va abandonar el partit per l’aïllament i el buit sofert després de la denúncia realitzada.

Aquesta peça separada no acaba amb la investigació principal sobre la gestió econòmica al Consell Esportiu que implica directament càrrecs socialistes i que es troba encara en fase d’instrucció.

El pacte amb la Fiscalia Anticorrupció després de la vista de conformitat a la secció 2ª de l’Audiència Provincial, considera provat que va haver una “concertació de voluntats” entre el tinent d’alcalde socialista, Cristian Alcázar i el director tècnic, Cris Plaza, de manera que aquest obtenia un benefici econòmic per una indemnització que en realitat era una pura simulació. A 31 de desembre de 2016, Alcázar hauria comunicat a Plaza el cessament de la seva vinculació laboral amb el Consell Esportiu, basant-se en un descens dels ingressos de l‘organisme, quan en realitat es tractava d’un pacte segons el qual Plaza cobraria una indemnització i el carnet d’atur una temporada fins a ser incorporat com assessor socialista i després regidor. Això va suposar un cobrament indegut de 47.147 euros i 6.486 euros de la prestació d’atur que amb el pacte amb la Fiscalia s’han compromès a retornar.

Sobre aquesta base s’han rebaixat les penes que sol·licitava el fiscal de 4 anys i mig de presó i els sis anys de l’acusació popular que exerceixen els Comuns des de l’abril del 2022, per una condemna de nou mesos per apropiació indeguda i frau a la Seguretat Social. No entraran, doncs, a presó, però amb l’acceptació de la pena s’evidencien els arguments de pes del regidor Graells en iniciar les denúncies del Cas Consell Esportiu. Tots els grups municipals de l’oposició han fet sengles comunicats arran del desenllaç d’aquest primer judici destacant, en el cas de Jaume Graells, que actualment exerceix com a portaveu d’ERC-EUiA que “després de cinc anys amagant la veritat a la ciutadania, amb la complicitat de l’alcaldessa i el PSC, avui reconeixen que son culpables.”

Graells va destapar el cas l’any 2020, encara com a regidor socialista, i va patir des d’aleshores una persecució personal que va acabar amb la seva marxa, primer de l’Ajuntament i després del partit on portava militant tota la vida. Conegut el pacte dels acusats i la Fiscalia, ha declarat estar convençut “que estem davant la punta de l’iceberg d’una trama que esquitxa directament l’actual i l’anterior govern municipal i també la direcció nacional del PSC encapçalada per Salvador Illa”. De fet, es conegut a la ciutat, que el que havia estat primer secretari local, Cristian Alcázar, segueix treballant a la seu nacional del PSC d’ençà el seu abandonament de tots els càrrecs municipals. Segons Graells, la sospita sobre els 18 investigats del Cas Consell Esportiu, en la seva majoria vinculats o militants del PSC local, “apunta a una corrupció sistèmica” i s’ha mostrat molt satisfet “que els 47.000 euros que es van robar a les famílies del Consell Esportiu puguin retornar a les seves butxaques”. El líder de l’oposició local també s’ha mostrat “una mica decebut amb el pacte a la baixa del fiscal, sobretot perquè les proves eren tan contundents que l’acord suposa als defraudadors un benefici que no es mereixen”. Finalment Graells ha declarat que no aspira a que la direcció del PSC que el va aïllar i perseguir durant aquest procés li’n demani disculpes, però sí que “penso que es la seva obligació demanar disculpes a la ciutadania”.

Per la seva banda, la portaveu del PP Sònia Esplugas s’ha reafirmat amb la seva impressió inicial quan es van començar a conèixer les irregularitats del Consell que “tot semblava indicar que hi havia una corrupció latent en el PSC local”, que ara s’ha posat clarament de manifest amb el reconeixement de la culpa per part de dos dels implicats: “cap innocent accepta una pena de presó sense anar a judici, ni admet cap delicte d’apropiació indeguda o frau a la Seguretat Social, ni la devolució d’una indemnització que sempre havien declarat que era justa” i, per això, des del PP exigeixen a “Nuria Marín les explicacions públiques que mai va donar, de manera que cal que l’actual alcalde sigui transparent, prengui nota i rendeixi comptes davant la ciutadania”.

També Vox s’ha mostrat convençut que “esta es la punta del iceberg de la corrupción socialista que lleva décadas controlando las Instituciones de l’Hospitalet” i el seu portaveu, Francisco González ha apuntat que “este es el resultado del enchufismo y el abuso de poder que practica el PSC” i reclama que tots els membres del PSC que formaven part de l’executiva local en el moment dels fets “den explicacions y asuman responsabilidades políticas”.

Finalment els Comuns, que van actuar des del primer moment com acusació popular, constaten que els dos acusats, ara condemnats en ferm, “eren dos dels principals col·laboradors de l’alcaldessa Marín, avui Delegada del Govern a Madrid.” Pels Comuns, “la sentència considera provats els fets i obre pas a la continuïtat de la instrucció principal que, de moment, ha reunit proves en torn a conductes com apropiació indeguda, estafa, factures falses, falsedat en document públic i un delicte de fraus en subvencions, entre d’altres”.

El Cas Consell Esportiu esquitxa clarament l’actual govern socialista que és una pura continuació de l’anterior, comandat per Núria Marín. La sensació d’impunitat, que està en l’origen del reconeixement dels actuals delictes, no s’ha acabat. I n’hi ha exemples, modestos, però ben recents, que aquest digital explicarà en breu.

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.