Les Tribunes Crítiques de FIC, una oportunitat per vincular protagonistes amb l’actualitat per tal que el públic pugui preguntar lliurement
Les primeres “Tribunes Crítiques”, organitzades per Foment de la Informació Crítica van ser tot un èxit. Hi van assistir més de 60 persones, i van ser inaugurades amb Jaume Graells, portaveu d’ERC-EUiA i cap de l’oposició a l’ajuntament de la ciutat. Ens va parlar del cas de corrupció del Consell Esportiu de l’Hospitalet qui va alertar de les possibles irregularitats, en aquest organisme, a l’alcaldessa Núria Marin.
El disseny de l’acte consistia en una exposició del ponent convidat per centrar el tema, i a continuació una roda de preguntes per part del Consell de Redacció de l’Estaca —que estava representat a la taula—, que s’havien de complementar amb les preguntes del públic present que, com era d’esperar, van ser molt nombroses i interessants.
Jaume Graells va explicar amb tot detall des de l’inici de la denúncia, la comunicació a l’alcaldessa i el desenvolupament de tota la investigació i la criminalització que van fer en contra de la seva persona i també de l’alertadora que li va informar de les irregularitats que estaven passant al Consell Esportiu.
L’acte estava dissenyat especialment per tal d’aprofundir en el cas del Consell Esportiu no només en les desviacions comptables i les males pràctiques sinó també per exterioritzar la sensació de desemparament del denunciant i, en el cas concret de Graells, l’esforç que va fer el que havia estat el seu partit de sempre per desprestigiar-lo personalment.
Una situació que s’ha mantingut al llarg del temps i que es va veure repetida novament en el ple municipal de febrer on es van llençar insinuacions sobre la seva particular conducta que és van complementar amb la negació de la paraula per al·lusions del mateix alcalde Quirós i que ha dut el líder de l’oposició a fer arribar la denuncia a l’Oficina Antifrau de Catalunya.
Es va parlar també de l’exoneració per part de la fiscalia de la en aquell moment alcaldessa de la ciutat, i es va preguntar si el grup municipal requerirà novament al jutge d’instrucció per tal que es revisin les informacions vessades en un mitja de comunicació i que formaven part de l’informe de la UDEF, segons les quals l’alcaldessa n’era plenament conscient de les activitats dels responsables del Consell Esportiu implicats en el cas de corrupció. Graells va explicar que resulta difícil insistir en aquests fets però que faran la consulta oportuna per tal de poder activar el requeriment si fos possible.
A banda de l’explicació exhaustiva dels fets que van succeir, van sorgir algunes reflexions que ha portat el cas. Una és la necessitat de protegir els alertadors d’irregularitats o corrupteles dins l’Administració. Marta Vilalta, portaveu d’ERC al Parlament i present a l’acte, va explicar el recorregut que ha tingut la iniciativa d’aprovar a Catalunya una llei per protegir els alertadors. Havia de ser una llei pionera, però per les circumstàncies de l’anterior govern a la Generalitat s’han avançat una directiva europea i una normativa a nivell de l’Estat. Al final Catalunya no en té i, malgrat els esforços que està fent el grup parlamentari republicà tampoc està prevista per a la propera legislatura, tot i que, segons Vilalta, no ho deixaran estar i continuaran insistint davant el govern Illa. La portaveu parlamentària també va insistir que són els municipis els que han d’encapçalar aquestes lluites contra la corrupció, coneixedora com és que hi ha a Catalunya molts casos de governs que es mantenen al poder durant dècades amb el que això comporta de vicis ocults que ampren polítiques internes de corrupció ben amagades.
Un altre dels fets significatius del debat va ser la necessitat que existeix actualment de preservar tot el que envolta el sector públic. Jaume Graells va manifestar en una de les seves intervencions i, amb dades a nivell europeu, que les conseqüències que tenen els casos de corrupció suposen danys que es poden avaluar en 6.000 milions d’euros.
La percepció del funcionariat de denunciar fets irregulars i actuacions de corrupció és que poden ser fàcilment repressaliats en un 36% a nivell europeu. A nivell espanyol, al 2022 era d’un 31%, però va arribar a ser a principis dels 80 d’un 90%. “El funcionari ho té tot en contra per poder denunciar”, va manifestar Jaume Graells i va afegir: “no està ben considerat a nivell polític denunciar els teus propis companys”.
També va denunciar Jaume Graells que l’acomiadament de la treballadora que el va alertar de les irregularitats que s’estaven produint al Consell Esportiu es va produir mentre hi era al capdavant del Consell Esportiu una de les actuals regidores a l’Ajuntament. La treballadora, al final ha obtingut una sentència favorable que obliga a la readmissió i una indemnització del Consell Esportiu de més de 60.000 euros.
Actualment, i segons va denunciar el portaveu d’ERC-EUiA, el Consell Esportiu s’està desmantellant i on hi havia càrrecs polítics estan posant tècnics. Aquest organisme té un futur complicat, segons Graells, ja que només el pagament de la indemnització a la treballadora el situarà en fallida econòmica. “És necessari un replantejament i el més lògic hagués estat nomenar una gestora per donar viabilitat al Consell Esportiu”, va subratllar Jaume Graells.
La necessitat d’un canvi polític al govern de la ciutat també va ser un dels temes que va sorgir en el debat. La manca d’alternances polítiques és un dels plantejaments per evitar les males pràctiques i la corrupció. La situació actual és incompressible, segons va manifesta el mateix Jaume Graells que va assenyalar que “el PSC es va presentar amb un programa electoral que al final del seu mandat tenia un incompliment del 80%. Malgrat aquest fet constatable no el va penalitzar en les darreres eleccions”.
Passa el mateix en el funcionament intern de l’Ajuntament de l’Hospitalet on el 80% de les mocions que s’aproven pel ple municipal no es duen a terme “ni tan sols aquelles que són aprovades pel mateix partit governant”.
Es va parlar també de les dificultats inherents als pactes interiors entre les forces d’oposició al municipi tenint en compte que el govern no disposa de majoria absoluta però hi ha tres regidors de l’ultradreta amb el quals resulta impensable qualsevol acord. D’aquesta debilitat de l’oposició n’és molt conscient el grup municipal d’ERC-EUiA que lamentava que grups municipals ideològicament més propers no mantinguessin una postura més uniforme que facilitaria sens dubte un exercici d’oposició més productiu.
A aquesta Tribuna Crítica li seguiran altres en els propers mesos amb convidats i temes vinculats directament a l’actualitat informativa de la ciutat.