L’atur juvenil s’incrementa deu punts a l’Hospitalet fins arribar al 35,5%

La formació, l’ocupació, la recerca d’habitatge i la movilitat internacional són algunes de les questions que més preocupen als joves de L’Hospitalet/ Font: @LHJoventut (Twitter)

Segons l’anuari estadístic de l’Ajuntament municipal, la xifra de persones entre 16 i 25 anys sense feina augmenta considerablement respecte al 2019

16 d’abril, 2021

Ser jove dins de L’Hospitalet de Llobregat no és una qüestió fàcil. A més de ser la segona ciutat més pobre de Catalunya amb una renta mitjana de 10.987 euros, l’atur és també preocupant amb una tassa que va ser del 35,5% entre els joves de 16 a 25 anys durant el segon semestre de 2020. A diferencia de l’any anterior, l’augment ha estat considerable ja que al 2019 aquesta xifra era del 24,6%. Altres de les seves inquietuds principals són l’emancipació, la formació, l’ocupació, la recerca d’habitatge i la mobilitat internacional.

El passat mes de febrer l’Ajuntament de L’Hospitalet va definir alguns d’aquests aspectes en un nou Pla Local de Joventut com a aposta per donar resposta a aquestes demandes per part dels joves. Aquest marca les accions en els pròxims 3 anys de la regidoria de joventut i hi van participar entitats de lleure, espais joves, instituts i totes les àrees de la regidoria que tenen projectes relacionats amb aquest col·lectiu d’edat.

Formació i ocupació 

Pel que respecta a la formació i l’ocupació, cada vegada és més comú que la joventut vulgui optar per carreres universitàries, sent Administració i Direcció d’Empreses (ADE), Medicina i Dret les més escollides entre els joves catalans. L’objectiu principal és trobar un treball estable, no obstant això, aquestes oportunitats no sempre estan a l’abast de tothom i és per aquest motiu que des de la Xarxa de Projectes Juvenils de l’Ajuntament es procura informar als ciutadans i vetllar per la igualtat.

Es fa a través diferents tallers de formació i orientació, un d’ells l’anomenat Projecte Brúixola, que treballa amb adolescents que estan acabant una etapa formativa i els acompanya en el procés de pressa de decisions dels estudis-post obligatoris. “El nostre principal objectiu és que el propis joves puguin determinar el seu itinerari”, comenta Laura García, regidora d’Igualtat i Joventut de l’Ajuntament, qui recalca que a demés, cada any es realitza una mosta d’estudis amb els instituts per guiar als adolescents en els seus interessos.

La recerca d’habitatge

La recerca d’una llar també angoixa a la joventut. Tot i que el passat 2020 el preu de l’habitatge va descendir degut a la crisis del coronavirus, en anys anteriors havia patit un notable augment, concretament en un 57,97%, segons la informació del Ministeri de Foment del segon trimestre del 2019. Actualment molts joves es troben desocupats o en posicions laborals desfavorables i no es poden permetre emancipar-se dels pares.

Amb el preu de lloguer que tenim a la nostra ciutat és difícil que un jove pugi accedir a una un pis o una casa i pugui independitzar-se”, insisteix Merche García, Síndica de L’Hospitalet de Llobregat i qui va treballar l’any 2019 juntament amb els Síndics de Greuges de San Boi, Gavà, Cornellà, Viladecans i Sant Feliu en la proposta d’un Pla d’habitatge social per a persones i famílies en situació de vulnerabilitat.

Mobilitat internacional

Una de les altres dimensions a destacar i que també es va tocar en el Pla Local de Joventut elaborat per l’Ajuntament és la de mobilitat internacional. Una de les tendències a l’alça entre els joves és la recerca de feina fora del país. Actualment hi ha 7.295 persones de L’Hospitalet vivint al estranger, molts d’ells joves que marxen per obligació amb la finalitat de trobar millors alternatives de vida. Segons presentava un informe de la UGT de Catalunya al 2018, L’Hospitalet de Llobregat és la segona ciutat de la comunitat autònoma d’on marxen més joves per anar a viure a altres països, amb un 2,81% de moviment migratori.

Un empitjorament degut a la pandèmia

Si sumem la ja complicada situació dels joves a la ciutat en tots els àmbits a l’actual crisis pel Covid-19, trobem un escenari agredolç. Tot i que sembla que des dels òrgans municipals ja s’estan impulsant diverses iniciatives de formació, mobilitat i ocupació, encara és difícil fer-se una idea del marc que deixarà aquesta pandèmia. És per aquesta raó que L’Hospitalet no pot adormir-se i ha de continuar lluitant per assolir una societat igualitària i en plenes condicions.

Per Lara Ballesteros

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.