La sensació és que l’equip de govern, malgrat estar en minoria i ser conscient de la seva debilitat, pot resistir tot el mandat fent volar coloms
L’HOSPITALET. REDACCIÓ.- Va haver en el plenari d’ahir algunes qüestions significatives que ja no criden gaire l’atenció però que cal destacar. La primera d’elles és que en un Ordre del Dia de 32 punts i dues urgències, el govern municipal no va perdre ni una sola votació. Malgrat que, com és habitual, les esmenes dels grups municipals són constants respecte de la gestió i la pràctica política de l’equip de govern, en uns casos uns grups i en la resta uns altres, van votar amb el govern municipal en moltes ocasions, com van explicar puntualment, per pura responsabilitat ciutadana donat que molts dels punts incorporaven qüestions d’una certa urgència o que costaria permetre que no s’aprovessin.
Aquest darrer ple del curs incorporava un important llistat d’aprovacions de modificacions de crèdit per fer front a despeses globals o per permetre amortitzacions de deute. Malgrat que, com és habitual, els diferents grups municipals critiquen la pràctica abusiva d’aquestes modificacions de crèdit en ocasions per subvencions no fetes servir, en altres per pagaments d’urgència, en altres per cobrir els romanents de tresoreria, que posen de manifest un tracte molt flexible del pressupost, sempre acaben aprovant-les. De manera que, aquesta crítica permanent en cada ple, resulta absolutament ineficaç en la pràctica, perquè això s’està fent així des de fa més d’un any i no s’han mostrat ni els mínims signes que hi ha una voluntat de resolució d’aquesta pràctica lleugera d’aplicació del pressupost. Hi havia 7 punts de l’Ordre del Dia que reclamaven aprovació de modificacions de crèdit, incloses les dues urgències, totes elles aprovades, en uns casos amb l’abstenció dels Comuns o del PP, de Vox o d’ERC, però sempre amb els vots favorables dels socialistes i esporàdicament d’algun grup que en aquest cas no s’abstenia. Fins i tot la que incorporava l’amortització de 15 milions d’euros del deute viu, quinze milions que, amb les enormes necessitats que pateix la ciutat en tots els ordres, potser haguessin tingut millor destí en alguna inversió que no pas en la devolució bancària aprovada.
Això mateix, el triomf pausat de l’equip de govern, va succeir també amb dos punts que demanaven aprovar els plans anuals (al mes de juliol!!) per l’exercici 2024 dels serveis municipals de les zones AIRE o del servei de grues. Crítiques contundents dels grups municipals per la mala praxis en l’harmonització de les zones AIRE i en la gestió de les grues de retirades de vehicles però, a l’hora de la veritat, els dos punts es van aprovar amb els vots favorables de Comuns i ERC, el primer, i de Comuns i Vox el segon. El PP va votar en contra de tots dos.
De la totalitat dels punts de l’Ordre del Dia, 16 eren únicament “donar compta” o bé de decrets d’alcaldia o d’acords de gestió interna, i només dos es referien a procediments legals i un tercer a l’avaluació d’una sentència del TSJC que anul·la la zona de baixes emissions a la ciutat per un defecte formal després d’un recurs de la patronal d’autocars i microbusos. Punts, per tant, que no requereixen aprovació, però que permeten la intervenció dels grups municipals especialment per posar de manifest les seves diferències amb l’equip de govern… però poc més.
Va haver, malgrat tot, un parell de punts de l’Ordre del Dia que tenien interès, més enllà del debat repetitiu d’arguments i les votacions que tot ho deixen com estava. I va haver també un punt de l’Ordre del Dia que va quedar sobre la taula sense explicacions, i que es refereix a la modificació de la periodicitat de les sessions del Ple Municipal, sobre la qual no deu haver consens entre els grups polítics. No va transcendir, però hem de recordar que al PSC ja li semblen bé les sessions plenàries que es fan al matí, a les quals pocs ciutadans poden assistir, mentre que a l’oposició li agraden més les sessions de tarda perquè acostumen a ser més concorregudes. A tal efecte calgui constatar l’existència d’un punt de l’Ordre del Dia (un dels dos de notable interès als quals fèiem referència més amunt) sobre la petició de paraula de l’AFA Escola Municipal La casa dels Arbres en relació a la situació de precarietat total que viuen els centres educatius municipals de cero a tres anys. I, d’altra banda, el relatiu a l’aprovació per part del ple, de les festes locals per l’any 2025. (Aquests dos punts seran tractats per L’Estaca els propers dies).
En el capítol de preguntes al Ple que va tancar la sessió d’ahir, en van haver de tot tipus. Des d’alguna de Vox que es queixava que la segona ciutat de Catalunya no té un refugi propi d’animals abandonats (Esther López) fins una dels Comuns que demanava que hi hagi un protocol més afinat dels minuts de silenci per tal que puguin sumar-s´hi més persones (la va fer la Laura Alzamora), passant per l’informe dels decibel·lis de La Farga (Graells d’ERC), els projectes urbanístics de l’antiga fàbrica SAS a La Torrassa i les sitges ibèriques (Domínguez de Comuns) o la relació de clubs cannàbics existents a la ciutat (Lorena Paricio, del PP) o els forats a l’asfalt del carrer Primavera (David Sánchez-Lafuente, també del PP).
Va haver dues preguntes relacionades amb les informacions que L’Estaca ha fet aquests darrers dies sobre el contenciós entre FIC i els Mitjans de Comunicació Públics, amb la intervenció del Consell de la Informació de Catalunya, arran del Manifest que es va fer arribar a aquest organisme i als grups polítics municipals. Tant Sílvia Casola d’ERC-EUiA, com Sonia Esplugas del PP, es van fer ressò de la queixa de FIC, en la línia del que ja havia preguntat en un ple anterior la regidora dels Comuns (i diputada), Nuria Lozano: quan es posarien en marxa els Consells Consultiu (ja nomenat) i Executiu (inactiu del tot) que haurien d’estar en vigor, segons el propi contracte-programa dels MCP, des de juny/juliol del 2023 i que no funcionen. A la pregunta de Lozano, l’equip de govern ha respost recentment que el Consell Assessor es convocarà en la segona quinzena de setembre, però no es diu res de l’altra Consell, més important en l’organigrama de gestió perquè és l’Executiu mentre que l’altra és l’Assessor, senyal inequívoca de que hores d’ara no hi ha encara cap projecte de convocatòria al respecte.
La redacció de L’Estaca es vol fer ressò de l’agraïment que, en aquest sentit, la JD de FIC ha fet arribar a la redacció, per la implicació que suposa que els grups municipals d’oposició es preocupin del funcionament dels MCP, però alhora es posa de manifest que la queixa de FIC anava dirigida a l’escamoteig sofert per la ciutadania hospitalenca a la que se li ha negat reiteradament la informació que ha generat el Foment de la Informació Crítica des de la seva fundació l’any 2018 i fins el mes de juny d’aquest any.