
Unanimitat dels grups municipals a l’hora de valorar el treball i l’efectivitat de la Sindicatura, el valor de les seves recomanacions i les iniciatives d’ofici
Els expedients de queixes, greuges, suggeriments i iniciatives d’ofici tramitades per la Sindicatura de Greuges de la ciutat durant l’any 2024 es va incrementar un 7% en relació a l’any passat i d’aquests expedients els de queixes i suggeriments han estat els més significats, mentre que els considerats com a greuges i iniciatives d’ofici presenten poca variació respecte de l’any anterior. Cal assenyalar però, que els expedients es van incrementar bastant l’any 2023 respecte dels dos anteriors i a l’any 2021 es van doblar respecte del precedent.
Aquest increment d’expedients respon a dos aspectes que tenen una doble lectura. La primera, que la ciutadania fa uns quants anys que està observant que, en efecte, la Sindicatura de Greuges és una eina efectiva de tramitació de queixes i suggeriments. La segona, que la Sindicatura incrementi expedients posa de manifest el descontentament de la ciutadania envers la gestió municipal. No hi ha moltes més queixes que l’any anterior però tampoc s’observa que disminueixen sinó més aviat al contrari, com s’ha vist.
El més significatiu de tot plegat és que durant l’any 2024 es van gestionar 162 expedients i 22 reclamacions d’intermediació, que fa un total de 184 tràmits i, a més, es van vehicular 463 consultes, cosa que indica que la Sindicatura va treballar sobre 647 causes de sol·licituds ciutadanes, que vol dir unes 9 consultes setmanals de mitjana.

Els 106 expedients tramitats durant el 2024 corresponien bàsicament a conflictes amb l’espai públic, qüestions relacionades amb els Serveis Socials i amb la convivència i seguretat ciutadanes. Però també cal destacar expedients relacionats amb temes de la funció pública i d’educació i cultura. Algunes d’aquestes reclamacions ciutadanes es van derivar a Sindicatures de rang superior (Catalunya i l’Estat) i altres no es van poder admetre a tràmit, però també cal posar en l’actiu de la Sindicatura, les iniciatives d’ofici que van ser 18 expedients oberts dels 106 tramitats.
L’Informe de la Síndica, assenyalava també que el 87% dels expedients de queixes s’han resolt a favor dels ciutadans i només el 13% a favor de l’Ajuntament, de manera que en el 56% dels casos que van ocasionar la reclamació s’ha resolt el problema. Del conjunt d’expedients que es van poder acabar durant l’exercici, el 81 % incorporaven una proposta d’actuació, sol·licitud o reclamació a l’Ajuntament i un 36,7% estan encara en tramitació dins el termini establert.
On s’han detectat més problemes han estat, doncs, en matèries que sovint apareixen com les qüestions més conflictives que afecten a la ciutat: els conflictes de convivència i seguretat pública, els serveis socials i l’espai públic. En tots tres aspectes, la gestió municipal sempre és la clau. Respecte del primer apartat el percentatge de reclamacions s’incrementa una mica respecte de l’any anterior. Sobre aquest punt, la Sindicatura expressa millores que no és la primera vegada que es fan públiques: guàrdia urbana de proximitat, control de l’accés de voreres, accessibilitat universal. El propi informe recorda al govern que aquesta Sindicatura ja va elaborar un estudi amb 32 recomanacions que s’avaluaran en aquest exercici.
Pel que fa als Serveis Socials, les reclamacions han baixat 8 punts però continua sent el segon aspecte més controvertit. Les raons ja son conegudes: dificultat d’accés als serveis municipals, problemes d’assistència per desnonaments, queixes sobre violència de gènere, dificultats per accedir a necessitats primàries (targeta moneder, etc) i conflictes d’empadronament. La Síndica va ser implacable en aquest apartat assenyalant les greus mancances en aquest àmbit pel que fa a l’assistència social al municipi i afirmant que el dret a l’empadronament és inexcusable i la porta d’entrada als drets de ciutadania.
Finalment les matèries sobre l’espai públic gairebé doblen les de l’exercici anterior. Queixes que tenen a veure amb el manteniment dels espais públics, l’enllumenat, la neteja de carrers, el deteriorament de les calçades i, d’una manera molt destacable, la falta de zones verdes. Tot plegat, unit al nivell de saturació urbana i densificació demogràfica que és el que impedeix aconseguir els nivells de qualitat de vida d’una ciutat moderna. També els problemes derivats de la contaminació acústica, tan del tràfic rodat, com de la mala utilització de l’espai públic o d’establiments que molesten els veïns. Sobre tot plegat, la Síndica també va fer, durant la presentació de l’informe, clares propostes al govern per millorar aquests aspectes.
No hi ha moltes unanimitats a la ciutat i molt menys quan es tracta de posar-se d’acord respecte d’instruments que funcionen o d’individus capaços de personalitzar aquest esperit de servei que ha de caracteritzar l’activitat cívica. Durant la presentació de l’informe va ser unànime l’opinió dels grups municipals sobre el treball ingent i efectiu de la Sindicatura de Greuges de la ciutat, que personalitza la Merche García Villatoro. En un municipi on costa molt respirar, l’oxigen que desprèn la Sindicatura de Greuges i la Síndica de manera concreta, és un bé que caldria preservar. La seva feina i la del seu equip, format exclusivament per dues persones, és un exemple de professionalitat, rigor i encert, tal com es va posar de manifest un any mes amb la presentació de l’informe anual.