La plataforma per la municipalització de 5 escoles infantils de l’Hospitalet obté pírrics resultats en l’entrevista amb el regidor responsable

Des del 2016, al Pacte Local per l’Educació ja es recollia el compromís d’integrar-les a la xarxa pública

Pocs canvis a la reunió que ha mantingut la plataforma que reivindica la municipalització de cinc escoles infantils de l’Hospitalet amb el regidor David Quiròs fa un parell de dies, que només ha ofert, i sense concretar, ajudes per a les famílies afectades per l’incompliment de la promesa feta en el seu dia. Pares i mares ja han manifestat que continuaran la lluita mentre no hi hagi respostes més concretes.

Segons els assistents a la reunió, “el regidor ha reconegut que va anunciar la municipalització amb massa celeritat i això ha estat un error”. A més, va afegir que “no estava tot lligat” i que s’havia trobat amb molts obstacles. Segons l’Ajuntament, els procediments administratius per aconseguir l’objectiu de municipalitzar les escoles avancen en paral·lel tant amb la Generalitat, amb els quals es reuneixen des de fa anys, com amb l’administració local.

La plataforma de famílies afectades de les 5 escoles infantils de l’Hospitalet (Nova Fortuny, Gua-Gua, Estel Blau, Gargots i Patufet) reclama que es faci efectiu el compromís de municipalització adquirit per l’Ajuntament per al proper curs 2024 -2025, però a la reunió, el regidor ja va dir que aquesta data està totalment descartada. El nou termini ha estat per mes d’abril de 2025 i seria efectiu per al curs 2025/2026.

Mentrestant, les famílies afectades demanen compensacions econòmiques. La resposta municipal afirma que estan valorant ajudes a les famílies però encara no tenen llum verda per part de la interventora. La idea i la repetida ‘voluntat’ és arribar a oferir la gratuïtat o, almenys, reduir qüotes per arribar a preus municipals. Els pares afectats han sol·licitat que se’ls ajudi amb beques, descartades des de l’ajuntament, o subvencions directes..

Quirós ha manifestat a les famílies afectades que tan aviat com pugui fer una proposta ferma d’ajuda compensatòria es tornarà a reunir amb la plataforma, encara que aquesta ha exigit uns terminis i que la informació que se’ls doni sigui pública.

D’altra banda, expliquen els representants de la plataforma, “ens han informat de les línies de treball per poder integrar les escoles infantils (projecte educatiu obsolet, necessitat de millora de les condicions laborals del personal…)”. Actualment es troben amb l’adequació d’espais i la modificació del reglament perquè les dues escoles infantils que no tenen cuina també estiguin incloses.

La plataforma de les famílies afectades va llançar fa uns dies un manifest, recordant que el Pacte Local per l’Educació del 2016 ja recollia el compromís d’impulsar el procés de municipalització de les cinc escoles infantils de l’Hospitalet de Llobregat que ara es mobilitzen: Nova Fortuny, Gua-Gua, Patufet, Estel Blau i Gargots. Fins al 2020 recorden que no es va intensificar aquest procés i es va anunciar una primera data d’integració a la xarxa municipal de cara al curs 2023/24. A principis del 2023 es va comunicar l’endarreriment el curs 2024/25 i un any més tard s’ha tornat a comunicar l’ajornament per al curs 2025/26.