MOAD EZZANOUNI, coordinador de 5 punts TIC d’atenció ciutadana a l’Hospitalet
Moad Ezzanouni apropa als veïns els serveis bàsics de fer servir el seu mòbil i també l’acompanyament i el suport en la realització dels seus tràmits i de les seves gestions telemàtiques. Ho fa parlant el llenguatge de barri i els ciutadans i explica en aqueseta entrevista que, llavors, “se senten molt còmodes en un ambient de confiança perquè els està atenent una persona com ells”. De mitjana, actualment entre tots els punts TIC atenen a unes 150 persones al dia de dilluns a dissabte. És una feina important per compensar l’esquerda digital.
Moad Ezzanouini va néixer a l’Hospitalet l’any 2002 i s’ha criat al barri La Florida, on va començar a ajudar als seus veïns a fer els tràmits en línea fent acompanyament digital. Es mostra orgullós de la feina, doncs el primer any es va poder atendre a 8.000 persones, l’any passat a 12.000 i ara coordina i és el responsable de cinc centres TIC a la ciutat. Fa poc s’ha casat amb la seva novia de tota la vida i continua estudiant un cicle superior de ciberseguretat alhora que fa les practiques a l’Ajuntament com a informàtic.
Moad Ezzamouni treballa com a coordinador de 5 centres TIC que dinamitzen digitalment als ciutadans que ho necessiten. Va començar al Punt TIC La Florida – Les Planes, que es troba a la Plaça Blocs Florida número 15, el seu barri des de que va néixer fa 22 anys. La feina d’en Moad apropa als veïns els serveis que s’ofereixen des d’aquests centres com, per exemple, l’acompanyament i el suport en la realització dels seus tràmits i de les seves gestions telemàtiques. L’eix central de la seva activitat són les noves tecnologies.
Moad mostra i comparteix un exemple de com les noves tecnologies són un pont que connecta els problemes amb les solucions i una eina que connecta amb tenir una vida millor, amb superar les adversitats i amb estar més preparats i preparades per a combatre-les. Ajuda en tot tipus de tràmits que es facin per internet. “Parlem el llenguatge de barri i els ciutadans, llavors, se senten molt còmodes en un ambient de confiança perquè els està atenent una persona com ells”, assenyala. Fins i tot ha arribat a ajudar a gent a aconseguir feina o documentació, atenent a qualsevol hora, sempre amb esperit de servei a la comunitat.
Pensaments negatius vers als joves
El jove informàtic creu que la combinació de la genialitat dels joves i la saviesa de la gent gran pot ser una força poderosa pel progrés i l’aprenentatge a la societat. També pensa que és important valorar tant l’experiència acumulada com l’energia i la creativitat de la joventut per assolir un equilibri a la societat. També valora els ambients que promouen la diversitat en totes les seves formes, inclosa la diversitat d’edats. I considera que la majoria de la gent està actualment amb problemes de pensaments negatius vers als joves “perquè en aquesta generació generalitzen pel que veuen dels altres”.
Moad sempre està connectat perquè l’agrada saber el que passa i considera que hi ha altres formes de concentrar-se que no apagant el mòbil. Rebutja la comparació de que les xarxes socials siguin la droga dura de l’actual societat, perquè si bé reconeix que si li dones un mal ús poden crear dependència, no arriba al punt d’una droga “que no aporta res, no em sembla just”. Defensa que les xarxes socials “aporten moltíssim a la nostra Sociedad i es mereixen un respecte”. I sobre els efectes de l’opinió pública, assegura que amb ell no l’afecta res.
Per al jove informàtic la solidaritat és la disposició a ajudar i donar suport als altres en moments de necessitat, mostrant empatia i compromís. I sobre la transició digital i verda, defensa que l’Hospitalet “no para de lluitar per tenir una ciutat més verda i digital, “i ho sé de primera mà”.
Confucio com a guia
Sobre el lideratge, pensa que un líder ha de ser inspirador, empàtic, comunicatiu, tenir visió i capacitat per prendre decisions, així com ser capaç de motivar i guiar el seu equip cap a metes comunes. I l’èxit és per a ell “assolir un equilibri entre el compliment personal, el benestar emocional i contribuir positivament al món que ens envolta”. I sobre el fracàs, respon taxatiu que no existeix: “al meu diccionari no hi ha aquesta paraula, però podem trobar un sinònim que és la paraula pas, per arribar a un objectiu hem de fer molts passos”.
Personalment, considera que no ha tingut cap dificultat que hagi tingut que superar, perquè es guia per la dita de Confucio: “La vida és molt simple, però insistim a fer-la complicada”.
Als joves com ell aconsella que aprofitin el tren que passa, “encara que sembli que no funcionarà, t’has d’esforçat per a que funcioni, però no et quedis a l’estació”, afirma. Es considera preparat per afrontar “tot el que vingui en el futur”, però no aspira a deixar un llegat memorable, perquè “no és el meu objectiu; crec que és millor ser un és, és viu més tranquil”, afirma.
Sense preocupació per l’IA
A Moad no li preocupa la irrupció de la intel·ligència artificial (IA) en la seva feina, “perquè no pot demanar cita prèvia, ni sol·licitar una ajuda, llavors crec que mai trencarà el meu sector. Encara que tot s’està digitalitzant molt -continua- i tot va molt de pressa, les persones sempre necessitaran a persones”.
Pensa que actualment hi ha més oportunitats laborals que abans, sobretot pels joves. “La meva germana quan tenia 19 anys li va costar un món trobar feina i ara un nen de 19 anyus que no treballi és perquè no vol”, afirma. Sobre les diferències entre dones i homes en les carreres científiques STEM, considera que cada vegada hi haurà menys i que a l’any 2035 n’hi haurà una igualtat absoluta en aquests sectors.
En Moad mai ha volgut l’excel·lència, perquè afirma que no l’agrada exigir-se molt, doncs pensa que “la vida s’ha de viure tranquil, no amb pressió, i l’excel·lència és sinònim de pressió”. Sobre les relacions humanes creu que “cada vegada es perden més, però qui és sociable sempre lluitarà pel seu manteniment”.
Que joves com Moad ajudin a la gent, quan de vegades han sigut tractats amb cert rebuig, com si fossin un destorbo, ha estat un comportament que ha girat 180 graus i ara els veïns el miren i saluden amb gratitud. “La gent ve a nosaltres com si la tecnologia fos un problema i surt pensant que és una solució”, conclou.
“Mai m’enfado, mai estic trist, em prenc la vida com un aprenentatge”
Quan Moad Ezzanouni va finalitzar el Batxillerat no va poder accedir a l’Institut Nacional d’Educació Física (INEF) per no arribar a la nota de tall i, després d’un any sabàtic, va fer un curs digital que oferia la Fundació Sargim durant tres mesos i, una vegada acabat, va tenir l’oportunitat de fer un voluntariat amb opció que li contractessin en el punt TIC que s’havia obert al seu barri.
Gràcies a les seves habilitats i les ganes d’aprofitar l’oportunitat que l’havien ofert, va apostar per ser un punt guia que acompanya digitalment al ciutadà en absolutament totes les gestions i tràmits en línia. Recorda que això va donar molt que parlar, ja que el primer any van atendre més de 8.000 persones. I en 2023 ja van ser 12.000 persones i enguany tenen 5 punts que Moad coordina i és el responsable.
Paral·lelament, com Ezzanouni sempre ha volgut continuar estudiant, ara està cursant el darrer trimestre del Cicle Superior de Ciberseguretat i està fent les pràctiques a l’Ajuntament de l’Hospitalet com a informàtic. A Moad l’encanta treballar a l’àmbit social i també la tecnologia i el seu objectiu és créixer el màxim possible. Però el seu somni és arribar a ser entrenador professional de futbol. De fet, des de que tenia 14 anys ho és i la majoria de les seves tardes les passa entrenant a nens i a joves. Confessa que l’apassiona aquest esport i que els seus pupils puguin seguir l’exemple d’un noi amb valors, amb carisma i amb ganes de menjar-se el món des dels estudis i el treball.
Fa un parell de mesos que Moad s’ha casat amb l’amor de la seva vida. “Em diuen que sóc molt jove, però jo sé que estic preparat”, assenyala. Portaven quatre anys de nuvis i, tant ella com ell, tenen una bona feina, així que han decidit fer el pas i signar el seu amor. Viu amb la seva parella a casa dels seus pares, però després de ramadan a principis del mes de maig, té previst anar a viure a una casa de lloger amb la seva dona, amb qui pensa tenir fills en un termini de 4 anys.
Les seves lectures són “Despertando al gigante interior”, de Tony Robbins, “El señor de los anillos “ i “Don Quijote de la Mancha, de Cervantes i aquest estiu desitja viatjar amb la seva dona. “Serà un viatge especial perquè serà el primer que farem junts”. Moad és un jove molt carismàtic que genera un bon ambient vagi on vagi. Transmet confiança i l’agrada molt ajudar a la gent. Mai s’enfada, passi el que passi mai està trist i es pren la vida com una aprenentatge. Al Moad de l’any 2050 li diria que “mai deixi de ser un nen i gaudir de tot el que fa com un nen”. I a una illa deseerta es portaría aigua potable per sempre, menjar per sempre, a la seva parella “i a viure feliç menjant perdius”.
“El millor de l’Hospitalet es la seva bona gent”
El que més l’agrada a Moad del seu barri, La Florida, és la diversitat cultural i el tracte de la gent. “Al meu barri el que és català tracta de bona manera al que és paquistanès i aquest tracta bé al que és del Perú, i aquest també tracta bé al marroquí i així amb totes i cadascuna de les cultures que tenim al barri”, assegura.
El millor que té la seva ciutat, l’Hospitalet, “és la seva bona gent, perquè tots tenim un bon cor i estimem molt la nostra ciutat”, fins al punt d’afirmar que “qui viu a l’Hospitalet no es vol anar i això ho tinc comprovat”. A la resta de catalans els recomana que visitin l’Hospitalet i “que no facin cas a les xarxes socials i als canals de comunicació que només parlen malament de nosaltres perquè no tenen altre cosa de que parlar, però realment som una ciutat molt maca, en la que l’acolliment a qualsevol persona és immillorable”. Afegeix desafiant que “qui pensi malament de nosaltres, que vingui personalment a visitar-me i jo em jugo la meva feina a que voldrà tornar”.
Considera una sort que el seu projecte tingui el suport de GSMA, l’associació d’operadors mòbils i patronal de companyies tecnològiques, i per tant, la iniciativa pot créixer fins al nivell d’arribar a ser un projecte de la UE, amb l’origen al barri de La Florida i Moad com a principal líder.
Que la psicologia deixi de ser un tema tabú
A la pregunta de si Moad té un nou projecte, després de reconèixer que és la primera vegada que parla del tema, confessa que vol liderar en el futur que “la psicologia deixi de ser un tema tabú a l’Hospitalet i al nostre país”.
El projecte que ara desenvolupa aquest jove és el TicTruck a l’Hospitalet, un servei públic presencial d’acompanyament digital de la ciutadania i d’inserció sociolaboral de joves en risc d’exclusió social. És un contenidor de transport marítim reciclat i rehabilitat com una oficina de tràmits en la que s’acompanya a la ciutadania a fer les seves gestions telemàtiques i donar suport.
Moad coordina els 5 punts TIC i també és el coordinador de les formacions digitals que fem per a que les persones aprenguin a fer servir el seu mòbil. De mitjana, actualment atenem entre tots els punts TIC a unes 150 persones al dia i atenem de dilluns a dissabte. No hi ha un tipus de perfil determinat de les persones que ajuden, perquè va des del jove fins al més gran, “tothom necessita ajuda en els tràmits i gestions en línia”, reconeix. Considera que el projecta que lidera té molt futur i està molt content de participar i de tenir un paper important.
Com a repte a mitjà termini aspira a arribar a treballar a la Generalitat o la Diputació de Barcelona “aportant les meves experiències i a llarg termini, ser el director de la Xarxa TIC”. De moment, l’impacte que té la seva activitat a la societat és la seva digitalització, ser un suport i crear comunitat. Aquest darrer punt ho explica perquè considera que és important: a les sessions digitals es crea comunitat, la gent ve a aprendre però també a passar una bona estona entre veïns, i és un punt d’inflexió per al projecte, “ja que estem fent que gent que potser està en un moment complicat, durant una hora i mitja s’oblidin de tot i gaudeixin com a nens”.
Moad vol que es destaqui el seu agraïment a l’AEMA, Fundació Sargim, l’Ajuntament de l’Hospitalet, Mobile World Capital Barcelona, l’alcaldessa Nuria Marín, a Lluís Esteve, director del Pla Integral La Florida, a Robert López, director de la Fundació “i, sobretot, a tots els veïns i veïnes que confien en nosaltres”.