Assemblea oberta a Santa Eulàlia: l’evidència del creixent malestar veïnal per l’abandonament que pateix el barri

Un centenar de veïns es van aplegar al llarg de dues hores per debatre com activar la mobilització davant la inoperància municipal 

Més de cent veïnes i veïns del barri de Santa Eulàlia van participar dissabte 27 d’abril en uns assemblea oberta a la plaça del Copem (Pius XII). Feia bastants anys que no hi havia una reunió veïnal similar. L’associació de veïnes i veïns Som Santa Eulàlia va convocar aquesta assemblea per abordar la situació d’uns quants temes pendents del barri.

Així, membres de la entitat van fer un petit repàs de temes com la remodelació del parc de Les Palmeres, que hauria d’haver-se iniciat l’any 2023 i que ha de comportar un àrea de joc infantil realment integrada. També es va plantejar la situació del parc de l’Alhambra, encara pendent de la convocatòria d’un procés participatiu que va anunciar-se ja fa dos anys i del que afirmen no tenir noticies.

Un dels temes més sagnants segurament és el del promès poliesportiu a Gasòmetre, que com es va explicar en aquestes pàgines, va ser aprovat pel govern municipal fa 30 anys i que va ser ratificat en una consulta popular al barri ara fa ja quatre anys. Sobre aquesta qüestió hi va haver una certa polèmica quan alguns assistents van plantejar que caldria replantejar el que va ser decidit pel majoritari vot popular, per tornar a la proposta de construir el poliesportiu sacrificant una part del parc de l’Alhambra.

La quarta qüestió que es va abordar va ser el de la Biblioteca del barri que es va tancar i que el veïnat continua reclamant. Sobre això es van explicar les darreres informacions existents des de diferents fonts i que continua estant en una nebulosa, sense cap decisió clara del lloc on construir el nou equipament, sense calendari i sense pressupost aprovat.

A partir d’aquí hi va haver múltiples intervencions dels assistents expressant un malestar creixent sobre la situació dels serveis a Santa Eulàlia: problemes com els de l’enllumenat fora de servei des de fa mesos en diferents llocs del barri com, per exemple, al mateix carrer Alhambra al costat del parc. Queixes àmpliament compartides sobre l’estat dels serveis de neteja i de recollida d’escombraries, més enllà d’alguns comportaments poc cívics per part d’alguns residents. 

Un tema recurrent va ser també el de la inexistència des de fa anys de policia de barri, de guàrdia urbana caminant pels carrers de la ciutat. Més enllà de la situació dels parcs anomenats més amunt, també es va parlar de l’estat de l’arbrat i del verd urbà al barri i de temes com el de l’anomenat bosc urbà a la cantonada entre General Prim i Carrilet que s’havia d’obrir a la tardor de l’any passat i que continua envoltat de tanques.

De fet van ser un parell d’hores d’assemblea oberta de veïns i veïnes en una plaça pública i en un dissabte en el que amenaçava pluja. Va fer-se patent el creixent malestar per la situació del barri i per un cert col·lapse dels serveis municipals en tots els terrenys. Però també va fer-se palès un cert renaixement d’un moviment veïnal que sembla renovar-se amb la feina d’un associacionisme divers que afronta les realitats diverses presents a la ciutat.

L’assemblea oberta va acabar decidint tornar a convocar al veïnat a Gasòmetre, el proper dissabte 4 de maig per commemorar, gairebé el mateix dia, el trentè aniversari de l’inexistent poliesportiu en un taller de construcció i penjada de pancartes. Seguirem atents.