Reflexionar a l’Hospitalet, un objectiu comú de les entitats

3/4 x 5/4 programa un Espai de Reflexió mensual i un cicle de quatre xerrades sobre educació al maig

Un moment de l’Espai de Reflexió sobre sindicalisme.

El passat dimarts 7 de maig, a la seu de l’entitat Tres quarts x Cinc quarts, es va realitzar una altra de les sessions de l’Espai de Reflexió, una trobada monotemàtica oberta a tothom on l’objectiu és participar al voltant d’una ponència dictada per un o un parell d’especialistes en la matèria que es tracta. La singularitat d’aquestes trobades és que la matèria sobre la qual es debat se centra en l’actualitat de l’Hospitalet. La nova temporada d’aquest Espai es va obrir amb el primer tinent d’alcalde, Francesc Belver, a continuació va presentar les funcions de la institució l’actual Síndica de Greuges, Merche García; posteriorment Eugènia Delgado va parlar de la tasca d’animació cultural de Plàudite Teatre (arts escèniques per la transformació social); més endavant Gemma Gimeno, tècnica d’Intervenció Comunitària del JIS (Joves per la igualtat i la solidaritat) va fer un repàs de 29 anys de treball socioeducatiu a l’Hospitalet i després Enric Roldán y Ernesto Sánchez van comentar la situació d’emergència de l’educació a la ciutat. La darrera d’aquestes propostes, la del passat dimarts, va girar entorn de la cohesió social davant del populisme i hi van estar presents la Lorena González, actual Coordinadora de CCOO de l’Hospitalet i Nicolás Cortés, secretari comarcal de l’Hospitalet d’UGT.

Com és habitual, els ponents van exposar la seva visió del clima de polarització que viu la societat catalana i espanyola i el paper dels populismes per carregar les tintes sobre el que consideren solucions fàcils a temes complexes i el paper que les entitats socials i especialment el sindicalisme ha jugat i juga per tal de cohesionar la societat i donar alternatives viables als problemes socials, en concret als laborals, als de les noves ocupacions i a les variables que sorgeixen amb la utilització de les noves tecnologies en el mercat de treball. L’exposició dels ponents va donar peu posteriorment a un animat debat, en el que fins i tot es va posar sobre la taula l’interès de la unitat d’acció sindical i els interrogants sobre el trànsit de la unitat d’acció a la unitat de sigles.

La provada vitalitat de l’entitat organitzadora s’ha tornat a posar de manifest gràcies a la proposta conjunta amb la Fundació Solidaritat de la UB, d’un cicle de quatre xerrades sobre educació per comprovar el compliment de l’objectiu de desenvolupament sostenible (ODS) 4 de l’Agenda 2030, que persegueix l’educació de qualitat i al llarg de tota la vida. La primera d’aquestes xerrades, totes elles presencials, per les quals cal inscripció prèvia (carrer Josep Ma. de Sagarra, 29-08901 L’H), va tenir lloc el passat dijous a càrrec del consultor en cooperació internacional Àlex García-Alba que va parlar de l’ODS 4: aprenentatges per avançar en el seu compliment efectiu. La resta de xerrades que tindran lloc dimarts 14, dijous 16 i dimats 21, aniran a càrrec de l’Escola Joaquim Ruyra i l’Institut Rubió i Ors (La realitat educativa a l’H, un estudi de cas); Judith Muñoz (Com treballem l’ODS 4 i l’Agenda 2030 a les escoles catalanes?) i Carme Panchon (ODS 4 i el dret a l’educació).

Com exposen els organitzadors “L’educació, entesa com el procés pel qual es transmeten i adquireixen coneixements i valors,és una de les eines més importants pel ple desenvolupament de l’esser humà. El dret a l’educació ja estava recollit a l’article 26 de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948.  Però avui, 76 anys després, la situació educativa no sembla respondre de forma global al que es pretenia: més de 300 milions d’estudiants patiran d’aquí al 2030 mancances educatives”. Debatre sobre aquesta realitat i trobar alternatives és, en definitiva, el propòsit d’aquest interessant cicle de xerrades ja en marxa.

Per cert que l’assistència al cicle, permet el reconeixement d’1 crèdit ECTS per als estudiants de la Universitat de Barcelona que compleixin els requisits (80% d’assistència obligatòria i redacció d’un text sobre un dels temes del cicle).