Indiscutible hegemonia del PSC, fort avenç de la dreta i la ultradreta i davallada de l’independentisme

Els resultats electorals a la ciutat dibuixen tres espais sensiblement diferents: un al nord (amb l’excepció de Collblanc-La Torrassa), un altra al mig (Centre-Sant Josep i Santa Eulàlia) i un al sud, Bellvitge-Gornal.

David Pérez, repeteix com diputat.

Amb una participació que ha superat de poc el 53% dels vots, el PSC s’ha tornat a situar com a primera força electoral amb una mica més de 39.000 vots seguit a llarga distància pel PP amb gairebé 13.000 vots. ERC, gairebé arriba als 10.000 vots i Vox supera els 9.000, Junts els 7.000 i els Comuns aconsegueixen una mica més de 6.000. La CUP arriba als 2.000 vots, mentre Ciutadans, Pacma i Aliança Catalana aconsegueixen al voltant de 1.100 vots cadascuna. En nombre de vots, el PSC aconsegueix a la ciutat gairebé tants vots en solitari com els 9 partits que el segueixen, una dada que posa de manifest l’hegemonia socialista a la ciutat. Una mirada panoràmica al conjunt del municipi posa de manifest que el PSC es fort a tota la ciutat però en especial als districtes 4, 5 i 6: La Florida-Les Planes, Pubilla Casas-Can Serra i Bellvitge-Gornal. Curiosament, els barris del nord de la ciutat són els que tenen un urbanisme més complex, un índex de saturació demogràfica més elevat i un nivell d’immigració més considerable (caldria afegir també el districte 2, Collblanc-La Torrassa). Bellvitge-Gornal ha estat tradicionalment també un districte socialista que manté, per tant, el seu posicionament ideològic immutable.

Als barris del nord de la ciutat, districtes 2 (Collblanc-La Torrassa), 4 (La Florida-Les Planes) i 5 (Pubilla Casas- Can Serra) és on la participació ha estat més baixa: entre el 45 i el 48% del cens electoral i on el PSC ha aconseguit un percentatge més alt, al voltant del 50% als districtes 4 i 5, i del 40% al districte 2. També en aquests tres districtes la suma de PP i Vox ha estat la més alta de la ciutat: entre el 27 i el 28% als districtes 4 i 5 i del 22% a Collblanc-La Torrassa. També en aquests dos districtes és on el suport electoral a ERC i Junts ha estat menor. A La Florida-Les Planes i a Pubilla Casas- Can Serra, ERC i Junts han tret menys, en conjunt, que VOX, mentre que el PP ha tret (juntament amb Bellvitge-Gornal) el millor resultat de la ciutat. Els Comuns, per la seva banda, han tret només un 4,6% a La Florida-Les Planes i un 5,8% a Pubilla Casas-Can Serra, mentre que als districtes 1 i 3 ha tret per sobre del 7,5%. A Collblanc-La Torrassa i a Bellvitge-Gornal el resultat ha estat molt semblant: el 6,8% dels vots vàlids emesos.

Núria Lozano, continua com diputada de Comuns Sumar

Aquests resultats han fet que, tot i que el PSC és la primera força arreu, ERC només sigui la segona al districte 1 i al districte 3, mentre que el PP és la segona força als districtes 4, 5 i 6. El PP és la tercera força al districte 1, mentre que VOX és la tercera força als districtes 4, 5 i 6. Junts és la quarta força als districtes 1, 2 i 3 i la sisena als districtes 4, 5 i 6. I els Comuns són la cinquena força als districtes 4, 5 i 6 i la sisena als districtes 1, 2 i 3.

La lectura dels resultats en global dibuixen tres ciutats diferents: una, la formada pels barris de La Florida-Les Planes, Can Serra i Pubilla Casas on després del PSC, les dretes obtenen un notable resultat. Una segona, la formada pels districtes 1 i 3 (Centre-Sant Josep, Santa Eulàlia i Gran Via Sud) on el PP no arriba al 13,5% i Vox no arriba al 9%, mentre que els partits independentistes aconsegueixen els millors resultats del conjunt de la ciutat i també els Comuns (entre el 7,5 i el 8,1%). I una tercera, la que formarien Collblanc-La Torrassa al nord i Bellvitge-Gornal al sud on el PSC seria més fort que al Centre i Santa Eulàlia, també els partits independentistes amb una mica més de pes que a La Florida i Pubilla, però també la dreta PP-Vox amb més força que al Centre i Santa Eulàlia, amb un pes dels Comuns a mig camí entre el pèssim resultat de La Florida-Pubilla i el més ressenyable del Centre i Santa Eulàlia.

En resum, el PSC ha aconseguit entre el 37,5% (districte 3) i el 49,3% (districte 4); el PP entre el 12,3% (districte 1) i el 16,7% (districte 6); ERC entre el 7,2% (districte 5) i el 13,5% (districte 3);  Junts entre el 3,8% (districte 5) i el 10,4% (districte 2); Vox entre el 8,5% (districte 1) i el 12,9% (districte 4) i Comuns-Sumar entre el 4,6% (districte 4) i el 8,1% (districte 1).

Amb aquests resultats, encara provisionals de la circumscripció de Barcelona, dos hospitalencs i una hospitalenca ocuparan plaça de diputat al Parlament de Catalunya: els números 8 i 21 de la llista del PSC, David Pérez i Ernesto Carrión, i la núm. 6 de la candidatura de Comuns-Sumar, Núria Lozano, regidora de L’Hospitalet per L’HECP-C.