Fonts voltor sense escrúpols expulsen els veïns per transformar els seus habitatges en apartaments turístics

Diuen que una imatge val més que mil paraules. Aquesta foto ho confirma.

Els afectats reclamen atenció de l’Ajuntament per fer front conjuntament al greu problema que se’ls presenta.

L’HOSPITALET. LLUÍS BERBEL.- La proximitat de l’Hospitalet a Barcelona té els seus avantatges i desavantatges. La capital de Catalunya s’ha convertit en atractiu número u de turisme i en aquest sentit, repercuteix negativament, a la segona ciutat de Catalunya, sobretot pel que fa a l’habitatge. L’especulació i l’enriquiment ràpid fan que els propietaris transformin blocs sencers en pisos turístics i expulsin els seus llogaters actuals.

La situació que viuen els veïns d’alguns blocs d’habitatges com els del carrer Occident, 14 n’és un exemple. La propietat del bloc està fent fora els veïns no renovant-los els contractes, i transformant-los en pisos turístics.

Tot això està gestionat per una empresa, Smart Living, que ha estat contractada per l’administració de la finca que gestionen els propietaris del bloc de pisos.

Els amos de la finca estan pressionant els veïns enviant-los burofax i recordant-los quan els finalitza el contracte. No els importa l’edat ni la situació de les persones i si compleixen o no amb els pagaments dels lloguers.

Exemples clars són els d’una senyora de 86 anys a la que se li acaba el contracte d’aquí a dos anys i ja li han notificat la data de la finalització i la seva rescissió. A una altra veïna, amb dos nens, que sempre ha pagat el lloguer religiosament, la propietat ja li ha advertit que la seva relació contractual acababa entre tres mesos i sis mesos. I que tot el que passés d’aquest plaç suposaria una penalització de de 2.000 euros al mes. Ella no el va aceptar i finalment l’empresa es va tirar enrere.

A la finca hi ha vint habitatges dels quals, sis ja han estat buidats i convertits en pisos turístics. El lloguer d’un d’aquests habitatges ronda els 1000 euros i disposen de tres habitacions amb cuina i un lavabo. Un cop reconvertits en pisos turístics es transformen en apartaments de cinc habitacions, totes elles de lloguer de forma individual i no per menys de 600 euros cadascun. “Hi ha algunes d’aquestes habitacions que no tenen ni finestres”, diu un dels llogaters actuals del bloc.

Una parella va rebre suposadament per error 4 anys abans el burofax per informar que no renoven i que en dos mesos devien sortir. Ells després van dirque no podien donar, ja que tenien contracte vigent i després d’un tira i arronsa van dir que era un error i era per altre vei.

Un dels afectats denuncia que aquesta situació malmet directament tota la barriada ja que “es trenca el concepte de barri en benefici dels fons voltors, inversors que l’únic que busquen és el màxim rendiment sense importar-los la convivència normal del veïnat”. I continuen manifestant que “això no només repercuteix en el tema de l’habitatge sinó sobre la resta dels que vivim aquí cada dia per l’encariment de tot allò que l’envolta: restauració, comerços, supermercats…”.

A la barriada de Collblanc on es troba el carrer Occident, aquest no és un fet aïllat. En un carrer adjacent, el carrer Progrés, ja hi ha cinc finques convertides totes en pisos turístics. I al carrer Holanda, en alguns blocs estan fent exactament el mateix, pressionant els veïns per desallotjar-los, trencant la relació contractual.

També s’especula que l’Aparthotel que volen fer on hi havia el bar Bou es convertirà en una cosa similar: apartaments d’habitacions. Fins i tot també es rumoreja que la Residència d’Estudiants existent al costat del mercat de Collblanc que durant l’estiu quedarà buida, es reconvertirà també en pisos turístics. “Ho estan comprant tot”, denuncien.

“Tenim dret a l’habitatge. Som quatre a casa”, afirma un altre dels afectats als que també ha arribat la carta amb un any d’antelació. Al respecte els veïns denuncien que la normativa exigeix ​​un lloguer mínim de tres mesos. “Els fons que estan darrere de tota aquesta especulació procedeixen de molts països: russos, xinesos, israelians, americans”.

Els afectats han contactat amb el Sindicat de Llogaters i tenen pensat fer un gran acte per conscienciar la ciutadania de la situació en què es troba el barri i un problema que s’està estenent com una bassa d’oli. També tenen prevista una intervenció al ple municipal per alertar i denunciar la situació als grups municipals perquè l’ajuntament prengui cartes en l’assumpte: “actualment ens trobem força desemparats”, sentencien els veïns.