També reclamen l’apertura de l’Auditori, un altre edifici de l’arquebisbat i tancat des de fa un any
L’HOSPITALET. LLUÍS BERBEL.- L’arquebisbat de Barcelona ha decidit posar a la venda l’edifici que és de la seva propietat i que va ubicar durant molts anys la seu de la Acadèmia Cultura. El centre, finalment, va tenir que tancar i distribuir els seus alumnes per diferents escoles de la ciutat.
El grup municipal d’ERC ha demanat a l’Ajuntament que negociï amb l’arquebisbat i destini el recinte als equipaments que el barri necessita i que són molt nombrosos. Pel grup municipal republicà, si aquest edifici cau en mans d’especuladors, es transformarà en pisos turístics como ha estat succeint en algunes zones de Collblanc i La Torrassa “expulsant els veïns i veïnes”.
L’edifici està situat al carrer del Dr Martí i Julià. Jaume Graells, cap de l’oposició, ha demanat a l’Ajuntament “negociar amb l’arquebisbat una solució per aquest edifici pensant en la gent del barri i no en el lucre econòmic i l’especulació immobiliària”.
En aquest sentit, el regidor republicà ha apuntat que aquesta seria una solució òptima “després de com es va gestionar el tancament de l’Acadèmia de Cultura”, on es va reconduir una situació de desaparició del centre escolar per part de l’Arquebisbat gràcies a la lluita de la comunitat educativa, els sindicats i la implicació dels partits, malgrat la manca de solars disponibles per part de l’Ajuntament.
“És molt lamentable que l`arquebisbat, que va rebre l’edifici de la Acadèmia Cultura a través d’una donació dels anteriors propietaris, ara el posi a la venda sembla ser que per més de un milió de euros”. Això ho afirmava un veí que ha fet el seguiment d’aquest centre escolar que existeix des de fa més de 50 anys, que ha sigut emblemàtic pel barri i per on han passat milers d’alumnes.
Des de l’oposició, i concretament des d’ERC-EUiA pensen que “el consistori ha de treballar per aconseguir no perdre l’oportunitat de comprar l’immoble perquè la Torrassa guanyi un nou equipament públic al servei dels veïns”. I, sobre tot, perquè no es converteixi en un edifici més d’habitatges turístics.
Des de fa mesos, el consistori ha rebut propostes i denúncies per tal que d’una forma contundent l’ajuntament intervingui en aquesta situació “limitant i posant topalls màxims al nombre de llicències i llits turístics, especialment en barris com Collblanc-La Torrassa”. De moment, l’ajuntament s’ha negat a actuar.
Un dels problemes que té l’Hospitalet, la proximitat a Barcelona, ja va ser motiu d’un article a L’Estaca: https://lestacarevista.wordpress.com/2024/06/30/fonts-voltor-sense-escrupols-expulsen-els-veins-per-transformar-els-seus-habitatges-en-apartaments-turistics/
Un altre edifici de l’arquebisbat
Jaume Graells, d’altra banda, ha lamentat la situació amb l’Auditori de La Torrassa, també propietat de l’arquebisbat. “Hem reclamat en diverses ocasions que l’Ajuntament ens informi i ens traslladi l’estat de les converses, perquè ara mateix la viabilitat d’aquest auditori està a l’aire”, ha apuntat Graells, i ha afegit que “al darrer Ple ja vam reclamar que donessin compte al consell de districte, però no l’han volgut convocar”.
Fa prop d’un any, l’històric Auditori de La Torrassa va tancar en detectar-se un sèrie de deficiències que van impedir mantenir-lo en funcionament i renovar la llicència d’activitat d’espectacles que tenia fins aquell moment.
Des d’aleshores, tant els veïns com les entitats del barri han reclamat la seva adequació ja que és un dels pocs equipaments que té el barri. Insisteixen que entenen la necessitat de fer reformes estructurals, però que el problema es troba justament en que aquestes reparacions “no es fan”.
La seva història és remunta als anys 60 quan es va constituir el Centre Moral i Recreatiu Santiago Apòstol. Al 2002 va ser reformat i novament inaugurat. Des de llavors, ha estat un punt de trobada clau per a les entitats del barri o les escoles properes i ha arribat a acollir centenars de representacions teatrals.
En la mateixa línia, s’han expressat entitats com la Coordinadora d’AMPAS Endavant de Collblanc-La Torrassa, entitat que demana a la propietat i a l’administració que “lluitin per adequar la situació” i que, en poc temps, “poguem gaudir novament del nostre Auditori ”.
Així, les entitats del barri també assenyalen que, per a molts veïns, hi ha una petició unànime perquè torni a aixecar la persiana l’Auditori ja que era una infraestructura cultural molt més assequible que la que es pot trobar, per exemple, al mateix Teatre Joventut de L’Hospitalet, ubicat al barri de Collblanc.