La ciutat incorpora deu noves llambordes als seus carrers, en memòria d’hospitalencs deportats als camps nazi

Cada Stolpersteine és situada davant dels habitatges on van viure aquests ciutadans represaliats, per recordar la seva vida i honorar-los

El dissabte 8 de febrer a l’Hospitalet es va voler retre homenatge i memòria als veins de la ciutat que van ser deportats als camps nazis. Es van instalar deu noves llambordes Stolpersteine davant els habitatges on van viure aquests hospitalencs que van patir la deportació als camps nazis, especialment al de Mathausen-Gusen.

El 2023, ara fa dos anys, ja es van colocar onze llambordes Stolpersteine davant dels habitatges d’altres víctimes de la barbàrie nazi i del feixisme. De moment ja son vint-i-una llambordes que honoren la memòria de veïns que van patir primer la Guerra Civil, desprès l’exili a França i finalment la deportació als camps nazis. Entre els organitzadors hi participa el CELH”

De moment, s’han documentat 64 veins de l’Hospitalet que van ser deportats a aquests camps. Considerats per l’exercit nazi “rojos espanyols” Rotspaniers, van patir els sofriments o la mort en aquests camps. Quan, ara fa 80 anys els camps de concentració o de la mort van ser alliberats, els pocs hospitalencs, catalans i espanyols que van poder sobreviure a l’horror, no van poder tornar a les seves cases, a lloc on eren les seves families, i van continuar en l’exili forçat pel franquisme.

Conservar la seva memòria i honorar-la és l’objectiu d’aquesta iniciativa multinacional. Cada llamborda Stolpersteine es fabrica artesanalment gravant el nom i el recorregut de cada persona deportada en una làmina de llautó que es col·locada al terra davant del lloc on va viure.

Aquerstes noves deu llambordes s’han instalat en diversos carrers de la nostra ciutat. Les podeu veure al carrer Buenos Aires, 31; al carrer de la Vinyeta, 29; al carrer Llança, 32; al carrer Joventut, 11; al carrer Llobregat, 100,  dels barris de Santa Eulàlia, de Collblanc i de La Torrassa, i també al carrer de l’Estrella, 36; al carrer de Sant Josep, 17; a Mestre Candi; 8, al carrer Prat de la Riba, 255 i al mateix carrer a l’interior del  nº 202, dels barris de Sant Josep i del Centre.

Els noms dels veïns que son recordats amb aquests llambordes son: Pelegrín Aguilar, Juan Bautista García, Joan Pedrol, Leonardo Pérez, Emili Zafón, Martí Cabanes, Eduardo Frías, Félix López, Josep Igual i Josep Ballester

Un simple recorregut pels indrets on s’han instal·lat aquestes darreres deu Stolpersteine serveix també per fer memòria de com l’Hospitalet que coneixem avui és també, i en bona part, producte de les mobilitzacions i de les lluites socials que molts d’aquests veïns que ara recordem van protagonitzar.

Mentre es col·locaven les llambordes, a la Plaça Espanyola es va fer un acte de reconeixement i memòria en el que van participar representants de l’Amical de Mathausen, del Memorial Democràtic, de la Diputació de Barcelona, del Museu de l’Hospitalet i el mateix alcalde David Quirós.

Cada col·locació de les Stolpersteine va anar acompanyada de la lectura d’una breu memòria de cada una de les persones, a càrrec d’alumnes de l’Institut Mercé Rodoreda. Una manera més de fer viva la memòria d’aquests veïns i, especialment, de les seves lluites, en aquests temps que estem vivint.

La vergonya del camí del riu

Com sempre que plou, cosa que va succeir uns quants dies d’aquesta setmana passada, l’únic pas que uneix l’Hospitalet amb el riu Llobregat queda inundat d’aigua. Aquest pas el comparteixen alhora vianants, corredors, patinets i bicicletes. Una autèntica vergonya. Va sent hora que el nostre Ajuntament es plantegi una reforma integral de l’accés a la ribera del riu, així com la neteja i enjardinament de les zones adjacents.