El govern torna a cedir solars per habitatge social mentre que la gestió del lloguer social és un autèntic caos, segons una denúncia del PP local

La meitat dels contractes estan caducats, hi ha més de 6.600 rebuts impagats en els darrers 10 anys i hi ha llogaters que viuen gratis des de fa una dècada

D’acord amb la política d’habitatge assequible que la Generalitat està disposada a activar durant aquesta legislatura, l’Ajuntament de l’Hospitalet cedeix a l’INCASOL uns solars en dret de superfície per construir dos nous blocs d’habitatges íntegrament de lloguer social. Es tracta de dos solars a l’avinguda Pau Casals amb l’avinguda Carrilet amb un pressupost, només per la redacció del projecte i la direcció d’obra que supera els 600.000 euros. Es tracta d’un projecte anomenat Les Comunitats que inclou diverses comunitats d’entre 21 i 25 habitatges que donen un total de 150 habitatges nous.

Pel que sembla, el concurs l’han guanyat un parell d’estudis d’arquitectura que han tingut en compte l’ús de sistemes contructius que redueixen el temps d’edificació i fan els edificis més sostenibles, amb ventilacions creuades i amb unes superfícies tipus d’entre 55 i 73 metres quadrats útils i dues o tres habitacions. El 25% d’aquests habitatges es reserven per a menors de 35 anys i un 10% del total quedarà en mans de l’Ajuntament per destinar-los a col·lectius vulnerables i amb grans necessitats.

Tampoc és que un habitatge de 55 o 73 metres quadrats sigui un luxe, però és evident que si el lloguer és assequible ningú es queixarà de viure molt apretat en una ciutat extraordinàriament apretada. Ja se sap que l’habitatge social està pensat per a gent vulnerable que ho suporta tot.

Fins aquí, per tant, les aparents bones notícies. El principal problema és que l’Hospitalet és la ciutat més densa d’Europa i l’Ajuntament continua oferint solars, en aquest cas a l’oferta pública d’habitatge assequible, per construir més habitatges, per saturar encara més l’espai ciutadà i per convertir en impossible a curt termini la demanda de noves ubicacions d’escoles, instal·lacions sanitàries, culturals o socials.

Aquesta és una part del problema —enorme— al que caldrà afegir la pèssima gestió de l’habitatge de lloguer social en mans de l’Ajuntament i que el regidor del grup popular va denunciar en el darrer ple. Les xifres són esgarrifoses i posen de manifest, una vegada més, el caos de gestió que viu l’Hospitalet. Pel que es va explicar al ple, dels 250 habitatges de lloguer social que gestiona avui l’equip de govern, 14 habitatges estan buits, 40 estan okupats i de la resta només 11 habitatges estan al corrent de pagament. Els llogaters de més de 180 d’aquests habitatges tenen deutes.

Entre els anys 2014-2023 —deu anys últims— hi ha un total de 6.698 rebuts impagats amb un deute resultant de 2.320.000 euros. Sembla, pel que es va denunciar, que l’Ajuntament no reclama els deutes i que en els darrers tres anys —període de prescripció del deute per aquest concepte— s’han deixat de cobrar de manera definitiva 1.720.000 euros. A més, segons el grup popular hi ha llogaters que fa més de 10 anys que no paguen el lloguer i en alguns casos, el deute supera els 60.000 euros. D’altra banda, hi ha persones que viuen en habitatges socials sense cap mena de contracte i la meitat dels habitatges tenen els contractes caducats.

Això fa que moltes persones que reclamen lloguers socials per pura necessitat no puguin accedir a aquests habitatges perquè ja estan ocupats sense que l’Ajuntament pugui garantir que els llogaters actuals actuïn de bona fe.

La nova cessió de solars per habitatge social que s’ha fet ara, imposa la sospita que l’interès municipal no té res a veure amb la solució de l’acusada problemàtica de l’habitatge de lloguer social a la ciutat, sinó en afavorir el negoci de despatxos d’arquitectes i constructors, en aquest cas sota el paraigües de la promoció pública.