El govern local gastarà l’any 2025 més en transferències a l’AMB que en inversions en zones verdes i medi ambient a la ciutat

El projecte de pressupost pel 2025, posa a la cua de la despesa ciutadana l’habitatge, l’urbanisme, la cultura i l’educació

L’àrea de Seguretat i Govern intern de l’Ajuntament ha començat a fer circular entre la militància socialista el Projecte de Pressupostos pel 2025 que s’incrementarà—si s’aprova— en 28 milions d’euros (un 8,5% més que el de l’any 2024) i que arribarà als 352,388 milions d’euros.

Una part de l’informe inclou el context econòmic i les regles fiscals i explica que en els darrers 10 anys la despesa municipal s’ha incrementat en un 33,4%, per sobre de la renda mitjana municipal que ha crescut un 25,6% i que la inflació (un 23,3% en la última dècada) mentre que la recaptació d’impostos només ha crescut un 15,2% i la recaptació de l’IBI un 15%. Malgrat això, gairebé el 54% del pressupost municipal encara prové dels impostos, les taxes, els preus públics i els ingressos patrimonials, mentre que la participació en els tributs de l’Estat representa el 37,7%, i l’altra 8,35% prové de la participació d’altres institucions (Generalitat, Diputació, AMB…)

Pel que fa a la despesa municipal, el cost dels bens i serveis s’emporta el 43,37%, seguit de la despesa de personal, per sobre del 30% del pressupost. Les inversions previstes no arriben al 10% dels pressupost, mentre que el passiu financer no arriba al 3%. La despesa pel 2025 s’incrementarà respecte el 2024 en 27,688 milions d’euros, des quals gairebé 12 milions en despeses corrents, 5 milions en personal i una mica més de 10 milions en inversions reals.

Les quatre grans àrees en què es divideix l’estructura de govern, destaquen 5 grans iniciatives pel 2025. Pel que fa a Seguretat destaca la construcció de la nova comissaria de la Guàrdia Urbana i els nous aplicatius de gestió i digitalització, l¡increment de plantilla i l’augment de recursos pels agents cívics. Pel que fa a la Ciutat de Drets, l’augment de recursos pel Servei d’Atenció Socioeducativa i el SOAF (acompanyament a les famílies) i el reforçament del personal de Serveis Socials i els recursos de Teleassitència. Pel que fa a l’àrea de Ciutat Transformadora el que destaquen son dos nous projectes, el de detecció precoç d’infants en dificultats a les bressoles municipals i el projecte de benestar emocional dels infants, així com el pla d’ombres i confort climàtica a les escoles, la renovació del mobiliari als espais esportius de la ciutat i el projecte del mercat de Collblanc i en l’àrea de Qualitat Urbana, el que destaca son les noves contractes de la recollida de neteja i recollida de residus i de l’enllumenat públic, la mobilitat sostenible, l’augment de zones verdes i la gestió integral del Parc Municipal de l’Habitatge.

D’aquesta manera, de cada 100 euros que gestiona l’ajuntament de la ciutat, una mica més de 16 euros van a la recollida d’escombraries, neteja i enllumenat; 13,5 a la seguretat i mobilitat ciutadana; 13 als serveis socials i el foment de l’ocupació; 8,8 a l’administració financera i tributària; 8,4 a esports i sanitat; 7,7 a educació; 6,7 a cultura; 6,5 a habitatge; 4,3 a pagar el deute públic als bancs; 4,2 a parcs i jardins i medi ambient; 4 a transferències a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, 2,5 a turisme, pimes, comerç, fires i innovació; 2,4 a gestió del patrimoni i 1,4 a òrgans de govern.

Un repàs a les xifres ja assenyala les prioritats de l’actual govern. El que més preocupa és la seguretat i els serveis socials, cosa del tot comprensible si es té en compte el desastre de gestió en aquests dos àmbits en els darrers anys i l’estructura demogràfica i social de la ciutat. L’altra gran capítol és pagar la neteja i la recollida d’escombraries i residus, que ha rebut immenses crítiques darrerament perquè s’ha estat prorrogant el contracte durant anys sense que això suposés millorà en les prestacions ni en la flota necessària per fer el servei adequat. I després el gran capítol és la qüestió burocràtica de l’Administració. Aquests quatre capítols ja es mengen el 50% de la despesa. L’altra 50% té a veure directament amb l’augment de la qualitat de vida de la ciutadania, especialment d’una ciutat com la nostra: l’habitatge, les zones verdes i el medi ambient, la cultura, l’educació i l’esport. Tots aquests capítols es mengen només 38 de cada 100 euros que l’equip de govern preveu gastar pel 2025.

Un equip de govern amb una visió alternativa del que hauria de ser la gestió en una ciutat com la nostra no tindria dubtes que l’urbanisme, l’habitatge, els espais verds i el medi ambient haurien de ser prioritaris i rebre la màxima atenció… i la màxima despesa. Recordem que a zones verdes i medi ambient es destina pràcticament el mateix que s’entrega a l’AMB i que es destinen més diners a pagar als bancs que a inversions de zones verdes. D’altra banda, 6,5 euros de cada 100 gastats en urbanisme i habitatge ja posa de manifest que un dels cinc projectes que l’equip de govern destaca en l’àrea de Qualitat Urbana com és la gestió integral del Parc Municipal d’Habitatge, resulta clarament una broma.

Resulta interessant aquesta esquematització del projecte de pressupostos perquè això haurà d’orientar clarament als grups de l’oposició a donar-hi suport… o més aviat tot el contrari. Veurem…

La presentació de la Proposta de Pressupostos 2025, aquí:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.