Si el debat sobre l’Estat de la Ciutat ha servit per alguna cosa, es veurà amb el canvi formal d’actitud per part de l’alcalde, estenent la mà al consens com s’ha compromès

Tres hores de debat on el govern ha explicat tot el que preveu pel futur i l’oposició tot el que li manca al present

El debat sobre l’Estat de la Ciutat que es va celebrar ahir a l’Hospitalet, presenta —com passa sovint— una doble lectura segons quins siguin els que analitzen la sessió. Pel govern, ha estat una oportunitat més de l’oposició per explicar en negatiu els gravíssims problemes que pateix la ciutat posant l’accent especialment en l’absència de gestió municipal i, per l’oposició, l’evidència que el govern no reconeix el que veu tothom: que la ciutat fa aigües i que cal una actitud radical, compromesa i colaborativa a l’hora de resoldre problemes.

El fet que s’hagi celebrat el ple ja és un avenç, però cal assenyalar que s’ha pogut concretar gràcies a que el govern està en minoria i no pas a que es consideri imprescindible una anàlisi assossegada i metòdica del que està passant a la ciutat i com afrontar-ho, quan és precisament un monogràfic anual d’aquestes característiques el que hauria de ser aconsellable del tot. Pel govern, per copsar la resposta social i de l’oposició i, per l’oposició, per poder valorar si hi ha avenços o retrocessos.

Pel que fa a les intervencions no hi ha hagut sorpreses majúscules: tothom ha jugat el seu paper. Però simplificaríem en excés si no haguéssim observat algunes matisacions que convindria analitzar. D’una banda, entre les coses més significatives, la sensació general que la ciutat pateix una crisi calamitosa. L’alcalde s’ha proclamat un optimista natural i s’ha queixat que l’oposició —i els que reprodueixen els seus missatges, ha dit— té exclusivament una visió catastrofista de la situació. L’oposició li ha reclamat, per parts, que el primer que cal fer per resoldre un problema és reconèixer que existeix i, especialment els Comuns, s’han  mostrat un tant desesperats perquè malgrat que els han donat suport en aspectes claus, la reacció del govern ha estat poc intel·ligent i gens constructiva: no solucionant els problemes de present que ha heretat, i creant-ne de nous que l’únic que fa és debilitar-los: al govern, però també als que fins ara li han anat donant peixet i han vist que el resultat final és penós.

L’alcalde ha agraït el to de respecte general del debat —hi ha hagut crítica ferotge però s’han guardat les formes (amb alguna discordància de l’extrema dreta)— i ha reconegut que un govern en minoria no té més remei que consensuar (no que li convingui a la ciutat ni li agradi amb ell: que no hi ha més remei). És possible que aquesta apreciació sigui purament retòrica, però també podria ser que alguns dels sectors socialistes més competents li hagin fet veure que el govern no se’n sortirà sol en aquesta legislatura i que el desgast pot ser aclaparador. Per això ha repetit diverses vegades que “cal una actitud de diàleg i d’entesa” i que te “la mà estesa” per arribar a acords.

En aquest aspecte ha coincidit gairebé amb tota l’oposició. Cadascun a la seva manera, Comuns, ERC i PP han explicat que el govern ja no pot governar tot sol i que ha de comptar amb l’oposició i amb la ciutadania per evitar el caos que s’albira. Potser els més contundents han estat les forces d’esquerra, ERC i Comuns, tot i que aquests últims han confirmat que estan una mica saturats d’aconsellar-los una millor actitud, sense cap resposta positiva. Pel que correspon a Graells, el seu discurs ha estat probablement el més polític, en el sentit de cercar alternatives conjuntes més enllà de desgastar el govern. “Calen aliances dins i fora de la ciutat” ha afirmat Graells i “ens hem de fer valer” perquè les administracions supramunicipals no tracten l’Hospitalet com li correspon. Ha demanat al govern una visió en positiu per tirar endavant, un “pla de xoc” per la ciutat, però ha reconegut que el primer que cal fer en aquest sentit és un canvi formal d’actituds que vagi més enllà de les paraules.

El govern ha insistit en tot el que s’ha compromès en el darrer any, sense adornar-se massa, que res del que s’ha anat fent és capaç de fer oblidar tot allò que resta per fer i que el govern, en solitari, és incapaç de portar a terme. La portaveu del PP s’ha encarregat de ser molt incisiva en l’enumeració de les enormes mancances que presenta la ciutat en molts aspectes: la seguretat, la convivència, el funcionariat, el patrimoni, aspectes tots ells que son la matèria general de tots els plenaris i de totes les queixes socials. El mateix han fet els portaveus dels Comuns i d’ERC: explicar amb més o menys detall tot allò que, o no s’ha fet, malgrat les promeses, o no cobreix les expectatives. Si ha servit tot plegat d’alguna cosa, no trigarem gaire en observar-ho.

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.