L’Hospitalet celebra las Fiestas de Primavera, adaptadas a los protocolos sanitarios

  • La humorista hospitalense, Susi Caramelo, leerá el pregón de apertura de los festejos.
  • Ocho espacios diferentes albergarán las actividades al aire libre
  • Miguel Poveda, Albert Pla, Miki Núñez, El Pot Petit, Rebeca Jiménez, entre otros actuarán con foro limitado en La Farga
Amb aquest cartell he volgut expressar el que per a mi simbolitzen les Festes de Primavera.

L’Hospitalet recupera sus Fiestas de Primavera este 2021. El año pasado se tuvieron que suspender por la pandemia del covid-19. Del 22 al 25 de abril, el Ayuntamiento ha preparado un programa “con la intención de asegurar la agenda cultural”, pero con actividades de pequeño formato adaptadas a los protocolos sanitarios, evitando las concentraciones

El concejal de cultura de L’Hospitalet, David Quirós, explicó, el pasado miércoles 14 de abril, que la mayoría de actividades se llevarán a cabo en ocho espacios diferentes al aire libre, a excepción de los conciertos. A causa de la pandemia y las restricciones sanitarias, “en esta edición no se harán eventos multitudinarios que impliquen recorridos por la calle”, remarcan desde el consistorio.

Para el cartel de esta edición, se havuelto a escoger la propuesta de una joven estudiante de la Escola d’Art i Superior de Disseny Serra i Abella de L’Hospitalet, Àngels Ibars. Sus obras “nos acompañaran durante todos estos días con sus formas geométricas básicas y coloristas básicas y coloristas, donde se identifican elementos de la ciudad y actividades características de las Festes de Primavera.

Para mantener las medidas de seguridad, las actividades se han organizado por espacios: los jardines de Can Sumarro y de la Tecla Sala; los parques de les Planes y la Torrassa; el recinto de La Farga; el Centre Cultural Santa EulàliaCan Trinxet, y el patio de la Escola Municipal de Música-Centre de les Arts (EMMCA). En el caso de los conciertos, la Farga y las salas de la ciudad, como la Salamandra, l’Oncle Jack, el Espai ZowieThe Void y El Pumarejo, acogerán las actuaciones de Miguel PovedaAlbert PlaMiki NúñezEl Pot PetitRebeca Jiménez o Wesphere, entre otros.

Por otra parte, la encargada de dar la bienvenida a las Fiestas de Primavera será la humorista hospitalense Susi Caramelo. Así, desde el Ayuntamiento recuerdan que el pregón se podrá seguir en streaming a través de TV L’Hospitalet, el canal LH Digital y el Facebook del Ayuntamiento, el día 22 a las 19.45 h.

Sant Jordi

Para la Diada de Sant Jordi, que este año coincide con las Fiestas de Primavera, L’Hospitalet también celebrará la jornada del libro y la rosa con las medidas de seguridad vigentes. Los puestos se instalarán en la rambla de Just Oliveres, en un espacio perimetrado, con controles de acceso y en un único sentido de visita.

De este modo, la entrada se hará por la calle de Enric Prat de la Riba y la salida por la calle de Provença

L’any 2020 es van registrar 4.891 intervencions per violència masclista a L’Hospitalet

Un grup de joves manifestantse als carrers/ Font: Lara Ballesteros

L’abús domèstic envers les dones és una de les vessants més esteses de de la desigualtat de gènere i aquesta es va incrementar durant el confinament

19 d’abril, 2021

La discriminació i desigualtat de gènere envers les dones, tot i haver-se reduït al llarg de les últimes dècades gràcies a la presa de consciència i a les diferents iniciatives per part de la societat organitzada, segueix sent una realitat a la que fer front. Les diferències de poder social, familiar, econòmic, polític, simbòlic i cultural, entre homes i dones són encara una vessant en transició. I en el grau més extrem d’aquesta problemàtica trobem la violència de gènere, la qual suposa una violació i transgressió dels drets humans. Tot i que s’han donat passos importants per a la seva eradicació, aquests continuen sent insuficients a dia d’avui, ja que la situació idònia seria que el número de víctimes es reduís a cero. 

La bretxa salarial a la ciutat

Les desigualtats de gènere les trobem a qualsevol àmbit del nostre dia a dia i es manifesten, per exemple, en el mercat de treball, en qualsevol feina i en totes les edats. Aquestes diferències, juntament amb altres relatives a la precarietat, les dones les van arrossegant durant tota la seva vida laboral i això comporta, en el cas de L’Hospitalet, que la bretxa de pensions es situï en un 43% en aquest municipi i la salarial molt propera al 22% de tota Catalunya, igual que la majoria de municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. 

Laura García Manota, regidora d’Igualtat i Joventut de l’Ajuntament apunta que “moltes dones al llarg de la seva vida laboral no han pogut dedicar-se a una feina remunerada perquè no se’ls ha facilitat i han hagut de treballar com a mestresses a les seves llars sense cotitzar a la seguretat social. Això ha provocat que a l’hora de cobrar una pensió s’hagin trobat en una situació molt complicada”. 

La violència de gènere ha augmentat amb el Covid-19

Pel que respecta a la violència de gènere, aquesta és la conseqüència més estesa de la discriminació envers les dones i es pot manifestar de manera física, sexual i psicològica. L’any 2020 un total de 12.600 dones van haver de ser ateses per aquesta situació a Catalunya. Segons el CAID (Centre d’Atenció i Informació a la Dona), “dins de L’Hospitalet s’hi van realitzar 4.891 atencions a dones al municipi, incloses infants, fills i filles. Es tracta d’un 14% més que durant el 2019 (4.292 atencions)”. D’entre totes elles, durant el primer trimestre de l’any passat, van interposar una denuncia al seu agressor un total de 619 dones.

Una de les principals casuístiques d’aquest augment d’agressions i necessitat d’atenció ha estat el Covid-19 i la conseqüent quarantena. Arrel de la pandèmia, la soledat i aïllament de les víctimes s’ha accentuat. A més a més, el paper d’aquestes dones també ha estat fonamental durant la crisis del coronavirus, ja que molts sectors com la infermeria, els serveis socials, els serveis de neteja o les residencies geriàtriques, principalment ocupats per dones, han estat indispensables i a la vegada han patit molt degut a la crisis sanitària. 

Actuació per part de l’Ajuntament

Es per aquest motiu que des de l’Ajuntament de la ciutat, a més d’actualitzar el protocol contra la violència envers la dona, es procura que tots els departaments s’impregnin de les diferents polítiques de perspectiva de gènere que s’estan duent a terme a nivell municipal. “No només el departament d’igualtat hi treballa sinó que, per exemple, des de l’àrea de promoció econòmica també s’està elaborant un projecte anomenat Insert Dona que colabora amb dones en precarietat laboral i situacions vulnerables”, explica la Laura García. A demés, a través de diferents polítiques i tallers a instituts i espais joves, es pretén conscienciar a la ciutadania sobre la igualtat.

Per Lara Ballesteros