La imaginació al poder, per un poder sense imaginació

Aparells fixes de gimnàstica a El Prat.

El cas del Tercer món i la forma física

Aquest setembre, en una visita a una petita ciutat subsahariana, em va sorprendre veure com, sense recursos, però amb imaginació i ganes, les seves autoritats havien resolt com mantenir la població en forma, sense la necessitat de pagar les mensualitats d’un gimnàs. Òbviament, la ciutat no té centres esportius municipals, els ajuts internacionals i el pressupost municipal no donen per a tant, però tot i això la gent es manté en forma, i de quina manera! I, és clar, no em vaig poder oblidar de la quantitat de vegades que, d’una manera o l’altra, moltes mitjançant els grups de l’oposició, se li ha demanat al govern que insta-li en alguns parcs, aparells de gimnàs per a la gent que per la seva situació econòmica o personal, no pot gaudir dels centres esportius.


I tampoc cal anar tan lluny, al Prat per exemple, com a mínim podem trobar un parell d’aquestes instal·lacions, almenys són les que jo he vist passejant amb la bicicleta. I, com es pot veure a les fotos, els diners no són excusa; perquè si el nostre ajuntament no en té prou amb tot el que cobra, sempre pot imitar el que fan al Tercer Món amb una mica d’imaginació i ganes de servir a la seva gent.


Estic segur que la nostra regidoria d’esports no voldrà quedar enrere del que ha fet la del Prat, amb molts menys habitants i pressupost s’ha de dir; però si els diners no li arriben, encara li queda fer una visita a la deixalleria, on segur que hi ha suficient material, com ara uns ferros de somiers de llits i uns quants neumàtics; això si no ho troba al camí de la Ribera, on s’acumulen sorprenents deixalles, i de passada pot donar exemple de reciclatge a la resta de poblacions.


Òbviament, el que dic està carregat d’ironia. Estic segur que la nostra regidoria és incapaç d’instal·lar aparells tan precaris, però no està de més fer la comparativa entre un consistori sense recursos, però amb ganes de servir al seu poble, i un que se’ls gasta pintarrejant els carrers per donar la imatge de cuidar els ciclistes o plantant arbrets ornamentals per donar ombra a quatre rajoles.