La representant sindical va explicar al ple que havien demanat una reunió amb el regidor responsable al setembre del 2023 i encara no s’han reunit
En ple tràmit d’adjudicació del nou contracte del servei de recollida selectiva de residus, la neteja viària i el clavegueram, va demanar la paraula en el darrer ple municipal, la representant del segon sindicat en importància a FCC l’Hospitalet, Som Sindicalistes de Catalunya, Ana Márquez, per denunciar l’estat de la maquinària que fa servir la concessionària que atempta greument a la salut física i mental de la plantilla.
La sindicalista va començar explicant que a l’any 2022 van desconvocar una vaga que ja estava prevista després que al Departament de Treball l’empresa s’avingués a signar un acord amb els treballadors amb el compromís de nomenar un responsable de revisió de la flota. Com que ja havien patit aleshores avaries importants que posaven en risc els treballadors i la ciutadania, van demanar una entrevista al regidor responsable de l’Hospitalet, David Gómez, al setembre de l’any 2023. Aleshores aquella reunió es va ajornar i no va ser fins el passat 18 d’octubre, més d’un any després de suspendre unilateralment la primera reunió, que el regidor va fixar una trobada pel proper 8 de novembre.
Poc després de sol·licitar aquella primera reunió es va produir el primer incendi greu d’un camió al carrer Gravina que va afectar algunes façanes i va obligar al SEM a atendre 18 persones, una de les quals va haver de ser traslladada a un centre hospitalari. Des de gener de 2023, segons va explicar Ana Márquez, s’han produït quatre incendis greus i quatre o cinc més extingits a temps, la majoria dels quals iniciats al tub d’escapament o per causa del malbaratament de l’aire condicionat, el sistema elèctric o bateries rebutjades indegudament. Aquests danys sovint acaben provocant rodes que rebenten, problemes amb les direccions dels camions que causen accidents, contenidors que cauen a la calçada des dels camions i estreps en pèssim estat que fan perillar l’estat físic dels treballadors.
Aquesta situació, reiteradament denunciada a l’empresa, es manté malgrat algunes mesures del tot insuficients i això crea una sensació de inseguretat en els treballadors i una consciència que s’està fent malament la feina i que pot perjudicar la ciutadania si es repeteixen els ensurts. Els problemes denunciats no afecten només a l’empresa. L’Ana Márquez es va referir també als problemes que causa l’incivisme (escombraries fora dels contenidors, a les papereres o a les voreres, furgonetes que aboquen residus industrials, galledes amb brossa, a banda de dificultats creixents per maniobrar els camions degut als carrils bici, carrers estrets, etc) i, en conseqüència, a la reiterada falta de vigilància municipal.
D’altra banda, fixar tota l’atenció en la nova licitació, fa pensar a la representant sindical que el que es vol es ajornar el problema fins més enllà del 2025 que és quan podria parlar-se de maquinaria nova. I mentre tant qué?, es preguntava. Per això és tant important la reunió amb el regidor responsable, va assegurar, que està pendent des de setembre de 2023. Pel que sembla, hi ha hagut reunions amb altres sindicats de l’empresa però la informació no ha arribat a tots els treballadors d’aquí que sigui tan important el contacte directe amb tots els representants sindicals.
La representat sindical de SOMsCAT es va referir també a una moció aprovada l’any 2014 on l’Ajuntament es comprometia a tenir en compte, alhora d’adjudicar contractes, que l’empresa aspirant no tingués sentències fermes condemnatòries per desigualtat. No és el cas de FCC. Ana Márquez va comentar que ella mateixa va ser la demandant per discriminació indirecte per raó de sexe i quan es va fer l’adjudicació a l’empresa, la sentència ja era ferma. Una vegada mes, pel que sembla evident, una moció aprovada convertida en paper mullat.
Cal dir que la representant sindical va demanar també al govern local la revisió del Reglament de Participació ciutadana de l’Hospitalet perquè una vegada més es van posar dificultats a que una representant d’un sindicat minoritari pogués prendre la paraula públicament. En aquest cas, com en un anterior, el permís es va gestionar directament a través de l’entitat Foment de la Informació Crítica que té entre els seus propòsits permetre que la ciutadania representativa pugui participar en els plens, fent servir aquesta via. Ana Márquez va agrair a l’entitat aquest gest.