“Cal una moratòria urbanística i replantejar el desenvolupament de la ciutat, però el govern es nega a abordar a fons les reformes estructurals del planejament”

Jaume Graells, a un acte d’EERC.

Entrevista amb Jaume Graells, líder de l’oposició municipal i portaveu d’ERC-EUiA

Quin és el teu diagnòstic sobre l’actual conjuntura municipal pel que fa a la possible estratègia 14/13?

L’aritmètica és certament negativa, per la distorsió que provoca la presència al Ple d’una força d’ultradreta i contrària als drets humans. S’ha vist en la seva acció, amb propostes que busquen la confrontació, la negació de drets, també de la violència masclista, o l’assenyalament de veïns i veïnes pel seu origen.

Com a primera força de l’oposició no renunciem a seguir liderant una alternativa a un govern en minoria, esgotat després de més de quatre dècades, i marcat per la incompetència i les irregularitats. Dialoguem i acordem també amb la resta de forces democràtiques, i aquí és on es pot articular aquesta majoria alternativa que volem impulsar. Ho hem fet, per exemple, liderant la reivindicació de millores puntuals en els barris, donant veu als veïns i veïnes en el Ple, amb la revisió del reglament de Participació Ciutadana, l’exigència d’un Consell Executiu i de Programació dels mitjans de comunicació públics consensuat i no imposat, o la resposta a la pujada abusiva d’impostos.

Som conscients també que el govern se n’aprofita d’aquesta aritmètica adversa, tant rebent sovint el suport de la ultradreta com d’altres forces a canvi de compromisos plens de fum que incompleixen per norma. La nostra responsabilitat, però, és exercir d’oposició ferma i constructiva,  amb propostes per fer que a l’Hospitalet es pugui viure millor.


Quina és la postura de la vostra formació sobre alguns aspectes urbanístics claus de ciutat com ara la cessió de parcel·les municipals per fer habitatge públic, els casos Cosme Toda o el Biopol Gran Via?

No podem continuar mirant cap a una altra banda. Cal una moratòria urbanística, i replantejar el desenvolupament de la nostra ciutat. Fa temps que ho demanem, però en aquest govern sembla que no li preocupa. Es neguen a abordar a fons les reformes estructurals del planejament urbà que necessita la nostra ciutat.


Hem de frenar el creixement de la ciutat i esponjar-la per generar espais per als equipaments i serveis, amb els espais públics i zones verdes que necessitem. ¿Com pot ser que no tinguem cap solar a la ciutat per construir-hi una escola, o, per exemple, un solar digne al barri de Santa Eulàlia per construir el nou poliesportiu o la biblioteca que necessiten? Fins ara, s’ha permès un creixement depredador al servei dels especuladors. Això ha comportat que tampoc tinguem resposta efectiva als greus problemes que patim de manca d’habitatge públic. No hi ha espai ni voluntat de promoure’l.

Això ha comportat que les polítiques públiques en favor dels serveis públics o de l’habitatge engegades pels governs progressistes de la Generalitat, durant aquest segle, s’han vist molt limitades davant un urbanisme que no ha previst espais per a construir els equipaments i els habitatges que es requereixen. Estem a la cua de Catalunya en la qualitat dels serveis i això afecta la nostra qualitat de vida.

El cas Cosme Toda és paradigmàtic. Blocs de promocions immobiliàries amuntegats, aïllats de l’entorn i sense previsió de serveis. Aquesta, com altres promocions que s’han construït en els darrers anys a la nostra ciutat, responen a les reformes urbanístiques que van aprovar els governs de coalició del PSC amb ICV (actuals Comuns) en la primera dècada d’aquest segle, quan compartien govern.

Pel que fa al Biopol, on no hi ha ús residencial, sempre hem defensat que era molt millorable. Compartim l’aposta pel sector biomèdic, i la millora que implicarà el soterrament de la Granvia, però ens preocupava el volum dels edificis i el futur de Cal Trabal. Ara hem aconseguit rebaixar l’edificabilitat, i hem garantit que es protegirà íntegrament l’espai de Cal Trabal, que passa a ser públic, amb les masies patrimonials i els usos agrícoles com a zona de protecció de la natura. Però ara caldrà seguir de prop de quina manera es desenvoluparà aquest planejament, que és realment la qüestió clau, i això depèn del govern municipal.

Quina penseu que hauria de ser l’estratègia de ciutat pel que fa a l’ampliació de Fira de Barcelona?

L’Hospitalet ha de fer valer la seva situació estratègica, com a segona ciutat del país i com a node econòmic de primer ordre, entre l’aeroport, el port, i també la Fira. Un motor econòmic, plenament instal·lat a la nostra ciutat on, sense renunciar a la projecció que ofereix la marca Barcelona, l’Hospitalet ha de tenir cada cop més protagonisme.

Això cal fer-ho pensant en la ciutat sencera, i no com fins ara. Se’ns havia promès que el desenvolupament infinit del sud, de la ciutat aparador d’hotels i fires, contribuiria als barris del nord, però la realitat és que avui tenim un model de dues velocitats. Cal fer efectiu el retorn social, econòmic i urbanístic per a tots els veïns i veïnes, a tots els barris de l’Hospitalet. En comptes de prioritzar el creixement de la Fira hauríem de pensar com fem més efectiu i de major qualitat aquest retorn. Aquest model de creixement il·limitat basat en la massificació i amb tota mena de precarietats cal revisar-lo a fons. Com també hem de revisar el nostre model productiu. El creixement pel creixement ens està portant a la pobresa de bona part de la nostra gent mentre creixen les desigualtats.


Quins són els motors de canvi tant en l’aspecte formal com pel que fa a contingut de mesures que considereu ara mateix prioritàries per l’Hospitalet?

Una de les prioritats de ciutat és clarament la de l’habitatge. Hem promogut al Ple diferents iniciatives per aconseguir un parc municipal d’habitatge de lloguer a l’Hospitalet, per fer-se amb pisos buits de grans tenidors i de la SAREB, i per combatre l’infrahabitatge, que prolifera cada dia més, amb mesures d’inspecció i detecció de males praxis, i d’acompanyament a les persones afectades. No detectem en el govern municipal una gran preocupació davant del problema de l’emergència habitacional.

Un altre dels principals reptes és, sens dubte, la situació de paràlisi burocràtica i d’incompetència en la gestió que pateix aquest Ajuntament. Estem veient com la contractació es bloqueja, i tenim nombrosos àmbits clau i serveis essencials en una situació realment alarmant, amb contractes finalitzats, en continuïtat perquè s’han exhaurit totes les pròrrogues. No és poca cosa. Parlem de la neteja i recollida de residus, amb camions que ja han superat de llarg la seva vida útil, que pateixen incendis que suposen un risc per treballadors i ciutadania, que obliga a llogar nous vehicles i amb costos que es disparen. Però també en serveis com els poliesportius, les bressols municipals, el manteniment dels equipaments o la neteja dels centres escolars. Parlem també de la gestió dels mercats municipals o del suport a les entitats. La gent veu com des de fa mesos la gestió municipal ha empitjorat de manera preocupant, aquesta degradació es percep i es pateix als carrers.

I davant d’aquesta situació, ens trobem amb un govern municipal que ha decidit pujar la pressió fiscal de manera injusta i abusiva. Han aprovat una nova taxa d’escombraries, que tot i que ve obligat per directives europees, ho han fet de la pitjor manera possible. Fins ara venia inclosa en el rebut de l’IBI, com reconeixia el mateix govern, però ara creen aquest nou tribut sense compensar de cap manera l’IBI, recaptant més de 16,5 milions d’euros directament de la butxaca de la gent. Estem parlant d’increments de la despesa de les famílies d’entre el 23% i el 65% en la majoria dels casos. A més, amb una revisió parcial del cadastre impulsada per l’Ajuntament que implicarà un increment dels metres quadrats a efectes fiscals, de moment per a més de 600 comunitats o escales i milers de famílies, que al 2025 escanyarà encara més als veïns i les veïnes de l’Hospitalet. Governen d’esquenes a la gent, desconnectats de la realitat. És una barbaritat.


Què us plantegeu com a formació respecte els pressupostos que el govern presentarà properament?

Ho hem dit clarament: el govern ens trobarà sempre per millorar la vida de la gent de l’Hospitalet. Som una oposició constructiva, però ferma i exigent. Hem vist ja masses incompliments per part del govern municipal. Nosaltres estem disposats a parlar i acordar els pressupostos, amb dues condicions.

El govern municipal ha de tornar a governar per a la gent. Per això, han de rectificar la pujada abusiva de la nova taxa d’escombraries, compensar i rebaixar l’IBI, i bonificar les famílies que es vegin afectades per la revisió cadastral. I també els reclamem aturar la contractació de quatre nous alts directius amb sous de més de 100.000 euros sense funcions assignades i contractats a dit, que impedirà cobrir i contractar professionals molt més necessaris com els de la guàrdia urbana, els serveis socials o altres àmbits de l’administració.

Són dues condicions concretes prèvies, comprovables i amb garanties de compliment, que ens permetrà mesurar si aquest govern municipal realment té voluntat de redreçar les seves polítiques fetes d’esquenes a la gent, o opten per lligar els pressupostos amb propostes menys exigents que, a més, no aplicaran com ha passat sempre. A data d’avui, però, no hem rebut resposta per part del govern municipal. Nosaltres tenim clar on estem: al costat dels veïns i les veïnes per fer que a l’Hospitalet puguem viure millor.