Un mes i mig de retard en el projecte de viabilitat de la ràdio local, dos mesos sense nova proposta de Consell Executiu i 15 mesos sense debats a la tele

Dintre de poc farà 15 mesos que es va aprovar el ple municipal posar en marxa els debats polítics a la televisió local

L’enquesta municipal per millorar la participació només permet quatre aportacions redactades concretes en un Reglament de 69 articles

Dintre de molt pocs dies es duplicarà el termini que es va fixar el 17 d’octubre passat a la reunió del Consell Consultiu dels Serveis de Comunicació Públics (SCP), segons el qual el director d’aquests mitjans havia de presentar un informe de viabilitat del nou projecte de Ràdio l’Hospitalet en un mes i mig. També aviat farà dos mesos que es va paralitzar el nomenament del nou Consell Executiu dels mateixos mitjans (SCP), que s’havia d’haver posat en marxa a l’estiu de l’any 2023 i que encara no existeix.

En el ple ordinari de novembre tots els grups polítics de l’oposició van rebutjar la proposta de Consell Executiu que presentava el govern municipal i, hores d’ara, encara no es coneix l’alternativa proposada. Així mateix, dintre de poc farà 15 mesos que es va aprovar pel ple municipal posar en marxa els debats polítics a la televisió local i tampoc hi ha cap mena de previsió per fer-los realitat. És a dir, res del que té a veure amb la democratització dels mitjans públics municipals, s’està aplicant, però en canvi en molts pocs dies es va convocar un consell general del Consorci per la Reforma de la Gran Via, per canviar-ne els Estatuts i que pogués dedicar-se en el futur immediat a veure què es pot fer als barris del Samontà. Crida l’atenció aquesta pressa, sobretot perquè el mateix Consorci per la Reforma de la Gran Via va ser també el que es va encarregar en el seu dia de planificar la promoció immobiliària dels terrenys de l’antiga caserna de la Remunta, i aleshores no va fer cap falta modificar Estatuts. Que ara s’hagi enllestit ràpidament l’actualització dels Estatuts ha cridat força l’atenció i ha fet sospitar que darrere la planificació de la zona del Samontà, s’amagui alguna operació d’envergadura lligada al projecte d’ampliació de l’Hospital Clínic de Barcelona i tota l’àrea d’influència, encara lliure d’edificacions.

Mentre tant, no s’ha donat a conèixer encara cap data de convocatòria del Consell Consultiu i Assessor dels SCP per tractar el nou projecte de la ràdio local ni tampoc se sap res de la nova proposta de Consell Executiu dels SCP que, en principi, s’hauria d’aprovar, primer, en una Junta de Portaveus i, després, traslladar-la al Consell Consultiu per tal de donar-hi el seu consentiment i presentar-la al ple municipal per la seva ratificació definitiva. Si això no es fa la setmana vinent, és molt fàcil que no pugui incorporar-se al ple ordinari de gener i que, com a molt aviat, no es pugui aprovar fins el ple de febrer, exactament un any després que es presentés i s’aprovés una moció per obrir novament la ràdio municipal.

Un ritme semblant portarà el projecte de reforma del Reglament de Participació que fa unes poques setmanes ha iniciat el seu debat en els Consells de Districte i que fins al mes de març no iniciarà, si tot va bé, el període de redacció definitiva que és, substancialment, la part més important del procés de reforma. Fins ara, tot el que s’està fent és aportar valoracions genèriques sobre el Reglament de Participació de l’any 2013, però el que veritablement importa és perfilar exactament la redacció final perquè és en l’articulat del reglament, on s’estableix veritablement la capacitat de participació real de la ciutadania.

En aquest sentit, l’enquesta que la ciutadania en general pot omplir a la web habilitada a l’efecte, (www.lhon-participa.cat), no accepta més que pronunciar-se sobre una colla de generalitats respecte de la participació ciutadana i només se li permet incloure quatre aportacions redactades concretes d’un Reglament de Participació que ocupa 25 folis, 8 títols i 69 articles, a banda d’una colla de disposicions addicionals. Ja sembla evident que el procés de participació endegat no té massa interès a què la ciutadania aprofundeixi en les evidents mancances que presenta. No és d’estranyar, doncs, que algunes entitats de la ciutat estiguin ja treballant per expressar correccions concretes de nova redacció al Reglament de Participació, que el faci autènticament útil.