Crònica d’un Consell de Districte. Debat sobre la seva utilitat real

Imatges del Consell del Districte III

Dijous 10 d’octubre va tenir lloc, amb un retard de gairebé 3 mesos, la reunió del Consell del Districte III. Va ser un Consell de districte especial. Per primera vegada una entitat veïnal va aconseguir introduir un punt en l’ordre del dia.

Les dificultats per abordar temes de barri en els Consells de districte.

L’actual reglament dels consells fa molt complicat que qualsevol entitat pugui proposar un punt a l’ordre del dia. De fet els consells estan dissenyats de forma vertical i de dalt a baix. És el govern municipal el que decideix quin temes seran tractats. Per introduir un tema cal que la entitat membre del Consell reculli al menys un terç de signatures dels components del Consell.

En aquest cas l’associació veïnal Som Santa Eulàlia va iniciar els tràmits per que fos acceptat un punt en l’ordre del dia demanat les adreces de correu de les entitats del Consell. Per aconseguir-ho el primer pas, per poder complir la llei de protecció de dades, va ser la autorització de les entitat per que la associació veïnal pogués accedir a les seves adreces.

Aconseguit això van haver de recollir les signatures de al menys un terç dels membres per que fos possible abordar en el Consell un llistat de temes pendents al barri: la construcció del nou poliesportiu, de la biblioteca, del parc de l’Alhambra, del parc de les Palmeres i del de Copisa, així com de la illa verda de General Prim. L’associació va recollir més del terç de signatures exigides, incloent la dels partits presents en el Consell, amb la excepció del partit del govern, del PSC.

Iniciada la reunió del Consell, en segona convocatòria per l’absència d’un part dels consellers, la representat d’ERC va voler fer evident que no s’havia inclòs en l’ordre del dia la informació sobre les noves ordenances fiscals que es van aprovar en el últim ple municipal, to i haver-ho demanat com a grup polític municipal.

També el representant del grup municipal dels Comuns va fer esment al fet que en algunes de les mocions aprovades en els plens municipals inclouen un punt que demana que el contingut de aquestes mocions sigui debatut als Consells dels districtes, cosa que no s’ha complert.

La sessió del Consell

Aquesta sessió del Consell, amb absència de la regidora del districte, la Iman Aisa, de baixa per maternitat, va ser presidida per la Cristina Santón designada nova vicepresidenta del organisme pel govern municipal.

En primer lloc, David Gómez, Tinent d’alcalde i responsable de l’àrea de qualitat urbana va  explicar els plans del govern municipal sobre els plans del govern sobre l’espai públic. Va explicar els plans de millora dels verd urbà i de la poda de l’arbrat, sobre la propera nova contracta de neteja i recollida d’escombraries, caducada des del 2020 i que segurament serà efectiva a partir del 2025 i d’una propera auditoria sobre l’estat des edificis municipals, incloent les escoles. També va explicar els plans de millorar o crear el que anomenen illes verdes urbanes al barri com ara la Plaça Escorça, Jansana/Carrilet, Serra i Abella/Jerusalem i Ciències/Miguel Hernández; i la propera apertura de la de General Prim/Carrilet, que en l’anterior sessió del Consell de Districte es va proposar nomenar-la plaça de la Estacioneta

De fet tota la intervenció va centrar-se en els plans a realitzar, amb molt poca concreció sobre la situació concreta en temes dels districte, sense cap mena de balanç sobre la feina del govern municipal en els últims temps, incloent-hi l’any i mig de l’actual consistori. Una vegada feta la seva explicació, el Tinent d’alcalde va abandonar la sala del Consell.

A partir d’aquí, Cristina Santón va abordar els temes del punt de l’ordre del dia inclòs per la demanda de la associació Som Santa Eulàlia.

Sobre la futura Biblioteca va informar que estan pendents que la Diputació aprovi la proposta de fer-la a l’espai de l’actual Centre Cultural i la Regidoria del Districte. Si aquest espai fos aprovat, la seva construcció dependria del calendari de la remodelació pendent de la nau de Can Trinxet de façana al carrer Santa Eulàlia, a càrrec de la AMB. El calendari previst seria l’aprovació del projecte executiu el proper desembre per iniciar les obres a finals de l’any vinent.

Sobre la remodelació del parc Alhambra va explicar que el proper any s’iniciarà el procés per recollir les necessitats en un concurs d’idees per tal l de definit les condicions dels projectes de reforma.

En el Parc de les Palmeres està previst l’inic de les obres a finals d’aquest any i va afirmar que es recull les propostes consensuades amb l’associació Som Santa Eulàlia i l’escola Pompeu Fabra sobre l’àrea de jocs infantils.

Sobre el Parc de Copisa va dir que el projecte executiu de fer una mena de parc temàtic, esta a punt d’entrega i està  previst que el 2025 es licitin les obres per finalitzar-les el 2027.

El bosc urbà de General Prim, futura plaça de la Estacioneta, es farà la plantació de l’arbrar en les properes setmanes.

El futur poliesportiu a Gasòmetre, segons la Tinent d’alcalde Cristina Santón, està pendent del contracte d’un estructurista. Aquest tema va provocar un fort debat a partir de la intervenció del conseller representant de l’AESE reivindicant que el poliesportiu es construís en una part  del terreny del parc Alhambra, que va ser la opció descartada en el referèndum veïnal del 2019.

De fet aquesta entitat i l’associació veïnal de Granvia Sud han iniciat una recollida de signatures per la opció del poliesportiu a Alhambra, no reconeixent els resultats del referèndum veïnal amb arguments diversos. Per part de l’associació Som Santa Eulàlia es va defensar tant la validesa de la opció del veïnat en el referèndum com de la integritat del parc Alhambra.

 L’òptica de bon govern

Mentre la representant del PSC en el Consell, la regidora Lola Ramos, deia que vista la polèmica caldria repensar-ho tot de nou, una part del públic i el mateix representant de Som Santa Eulàlia van afirmar que calia respectar el resultat del referèndum veïnal, en el que el 61% dels participants van optar per la opció Gasòmetre i el respecte al parc Alhambra.  Tot i així, en el cas que el govern municipal consideres que la opció Gasòmetre no fos possible per raons tècniques o per la existència dels nous blocs als terrenys de la antigua Indo, caldria de l’Ajuntament busques un altre lloc, tot i respectant la integritat del parc Alhambra.

La consulta veïnal sobre la localització del futur Poliesportiu del 2019 és, encara, una experiència única a la ciutat. La opció defensada pel Govern Municipal va ser rebutjada per la majoria del veïnat que hi va participar i, segurament, aquesta realitat pot servir per entendre la inacció de l’Ajuntament sobre el tema i el interès actual per facilitar la polèmica.

El que caldria, des d’una òptica de bon govern es que l’Ajuntament eixuguí el deute de més de 30 anys al barri, inicií realment el procés per la construcció del poliesportiu a Gasòmetre i, si això no fos possible, ho expliqués al veïnat i proposes una nova ubicació, respectant el parc existent, evitant estimular divisions entre el veïnat del districte.

Finalment es fa encara més necessari la reforma del regalament de participació veïnal a l’Hospitalet, i més concretament el reglament dels Consells de Districte facilitant que siguin instruments de fer sentir l veu i les aspiracions dels districtes i dotant-los de capacitat real de participació en les actuacions que els afecten i de propostes de millora. Sembla que, desprès de dues legislatures en les que s’ha parlat d’aquesta necessària reforma, ara hi ha plantejat un enèsim inici de converses entre els grups municipals sobre aquesta qüestió. Veurem els resultats.

One thought on “Crònica d’un Consell de Districte. Debat sobre la seva utilitat real

  1. como es posible que una entidad privada como es el AESE sea capaz en complot de la AAVV de granvia sur y del ayuntamiento, de crear un problema grave entre los vecinos del barrio de santa Eulalia, cuando ya habia un consenso despues de una consulta popular que se hizo en el año 2019 que el polideportivo se haria en gasometro pero no con las medidas tan grandes para hacer el polideportivo mas grande de Europa y no para uso y disfrute de las elites deportivas y jueces abogados y clientes de hoteles cercanos, para hacer un negocio el presidente del AESE y como negocio muy lucrativo, pido que reflexionen y retiren la recojida de firmas que estan efectuando, mintiendo a los vecinos con las medidas y el trozo del parque que no sera 1500 metros seran 4200 metros dicho por ellos mismos que son las medidas del polideportivo, pero ademas quitando el aparcamiento de la calle alhambra por si fuera poco daño el quitar una parte del parque CAMBIO CLIMATICO REFUGIO CLIMATICO el parque no se toca ni un milimetro plataforma salvemos el parque

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.