El nombre de persones sense llar a l’Hospitalet no para de créixer, segons els darrers estudis de les comunitats parroquials
“Les persones que viuen al carrer rebutgen l’ajuda, són alcohòliques, violentes, vien així perquè volen…O potser no? Què sabem realment sobre les persones sense llar? Som conscients dels prejudicis que envolten una realitat complexa i sovint invisible?”
Aquesta introducció obria divendres 12 de juliol la exposició organitzada pel Casal d’estiu de l’esplai Xixell amb la intenció de fer visibles les persones sense llar. L’exposició, formada per fotografies cedides per la Fundació Arrels, té la intenció se sensibilitzar sobre una situació massa vegades invisibilitzada.
Des del 12 al 19 de juliol la exposició estarà instal·lada a l’espai La Figa, al carrer de Sant Antoni, 20 de l’Hospitalet. La intenció de la exposició, i tot el treball de preparació que l’acompanya, ha estat, com diu el cartell que han editat, a “trencar estigmes i canviar la mirada sobre les persones sense llar”.
Les joves del Xixell han fet tot un treball de recerca sobre la situació de les persones sense llar, descobrint els estereotipus que afecten aquestes persones que, realment no viuen al carrer per pròpia voluntat. Han estat conscients de les situacions d’angoixa i de por que pateixen al carrer i han descobert també l’arquitectura i l’urbanisme hostil que les persones sense llar han d’afrontar dia a dia.
Les fotografies triades per la exposició reflecteixen diferents aspectes de la vida que podríem denominar “sensellarista” i també mostres de solidaritat que, massa de tant en tant, reben mentre viuen —o sobreviuen— al carrer.
En l’acte de inauguració de la exposició, els joves del Xixell han explicat com de necessària és la empatia cap a aquestes persones. Forçades a viure sense sostre i sense llar, mentre pateixen situacions quotidianes de violència o de menyspreu per part de molta gent.
En l’acte també han participat representants del Sindicat de l’Habitatge Socialista de l’Hospitalet que han explicat com l’habitatge ha deixat de ser un dret de les persones por esdevenir un producte de mercat, que es compra, es ven o es lloga, sempre que es disposi de capacitat econòmica.
Cal recordar que a l’Hospitalet existeix un grup de treball sobre el ”sensellarisme” en el que participen diferents entitats socials i associacions que intenten fer aflorar la situació d’aquestes persones sense llar, a la vegada que intenten oferir ajuts i, sobretot, aconseguir que puguin disposar dels mínims drets que hauria d’oferir la obligatorietat de l’empadronament de totes les persones que habiten a la ciutat en qualsevol situació.
Segons dades del segon recompte de persones en situació de sensellar que van organitzar l’any 2023 de manera conjunta les comunitats parroquials de la ciutat Càritas Barcelona i la Fundació La Vinya, en aquella data dormien al carrer a l’Hospitalet 163 persones, 71 més que l’any 2021 quan es va fer el primer recompte. Tot sembla indicar que, a hores d’ara, el nombre de persones que dormen al carrer o en situacions similars ha augmentat en el conjunt de barris de la ciutat.
Les joves del Xixell, organitzadores de la exposició, han ofert un pica-pica a les persones assistents a la inauguració, com a mostra també del seu orgull a la feina feta. Si podeu, feu un cop d’ull a la exposició, el treball que suposa s’ho mereix de totes-totes.
Algunes de les fotofrafies de la exposició.