L’alcalde necessita que la Generalitat s’impliqui en el desenvolupament de l’operació Samontà, que treballa a fons el Consorci per la Reforma de la Gran Via

Una imatge de com quedaría elss barris de Bellvitge Gornal sense les vies.

Es fa pública la sintonia entre Comuns i equip de govern, vuit dies després de l’abstenció que va permetre l’aprovació dels pressupostos

L’alcalde Quirós s’ha reunit amb el president de la Generalitat per tractar, com explica la nota informativa del gabinet de premsa municipal, quatre eixos estratègics de ciutat que dibuixen exactament quines son les autèntiques preocupacions de l’equip govern. Tres d’aquets quatre eixos estratègics tenen a veure amb intervencions relacionades amb projectes urbanístics i de mobilitat. Un d’ells, el de l’intercanviador de La Torrassa continua sent una incògnita perquè l’únic que es coneix és que està pensat per descongestionar l’estació central de Barcelona, l’estació de Sants, i per interconnectar les línies ferroviàries de costa amb les xarxes de l’interior (les antigues línies Vilanova i Vilafranca). Ha de ser, per tant, un eix intercanviador de viatgers però no queda gens clara, per ara, la importància que per la ciutat pot tenir un centre ferroviari que afavoreix enllaços entre xarxes ferroviàries externes. Per Sants és evident que l’intercanviador de La Torrassa suposarà un bàlsam perquè moltes de les operacions que es fan a l’estació central de Barcelona podran fer-se, si tot el que està previst acaba sent realitat, a La Torrassa, però no se sap ben bé que vol significar per l’Hospitalet i menys, com s’anuncia, convertint-se en el punt intermedi entre la transformació social i urbana del Samontà i el Bio-Clúster d’innovació i salut de Bellvitge, per fer servir les altisonants propostes que patrocina l’Ajuntament.

En canvi, el que si sembla car, i per això ha anat l’alcalde Quirós a veure al president, és que ja en marxa l’operació Gran Via Sud, el que cal ara és el màxim suport per actuar al Samontà, és a dir, a la zona encara sense edificar al nord de la masia de Can Gairalt, en els límits entre la Diagonal, al nord, Esplugues, a l’oest, i Barcelona a l’est. Com és evident, el Samontà és ara un dels eixos estratègics que més atenció provoquen en l’equip de govern i no trigarem gaire a conèixer amb més detall, què està fent allà el Consorci per la Reforma de la Gran Via que “està definint —com s’explica a la nota de premsa— un pla d’actuació integral per recuperar i millorar els espais públics; millorar i incrementar les zones verdes i els equipaments; intervenir en un parc d’habitatges envellit a través del Pla local de l’habitatge; activar programes socials i de mediació, i millorar l’educació, impulsar la cultura i reactivar-lo econòmicament.” Coneixent la dedicació d’aquest organisme i sabent que ha d’intervenir en un parc d’habitatges envellit, es poden posar fàcilment els pèls de punta.

Com que la intervenció de la Generalitat es considera imprescindible —ja ho va ser amb l’aprovació de l’operació especulativa de Gran Via-Sud i aleshores la Generalitat estava en mans d’ERC— l’alcalde ha acordat amb el president activar la Comissió Mixta que ja té data per reunir-se: el 19 de març, quan se suposa que el Consorci per la Reforma de la Gran Via ja tindrà alguna cosa substancial per tramitar.

Per cert que s’ha produït aquests dies una altra curiositat que algú ens hauria d’explicar. El dilluns 30 de desembre es van aprovar els pressupostos amb l’abstenció dels Comuns. El mateix dia, no sabem si abans o després del ple, però a la mateixa sala, es va produir una compareixença davant de la televisió local per explicar la sintonia entre els portaveus del PSC i dels Comuns, causa de l’abstenció que donava via lliure als pressupostos. El dia 31 explicàvem a lestaca.com el resultat del ple extraordinari, sense cap compareixença pública, amb l’avís previ que havia d’haver una roda de premsa per presentar els acords que mai es va convocar, i sense ensenyar cap paper signat, només amb la defensa que va fer el portaveu dels Comuns en la seva intervenció i les tímides paraules del portaveu socialista avalant l’acord. El dimarts 7 de gener, aquella compareixença que probablement es va gravar el mateix dia 30 de desembre, apareixia públicament a la tele local. Cap explicació de per què no havia sortit abans quan s’havia gravat, ni tampoc cap explicació de per què un comunicat conjunt PSC-Comuns, que va sortir un moment per antena, no s’havia distribuït als mitjans de comunicació. Es fa difícil entendre aquest extranyíssim comportament, com no sigui que a l’equip de govern no li convé excessivament fer veure que hi ha res consolidat i, tot el contrari, els Comuns necessiten algun gest formal que justifiqui un suport que continua sent bastant difícil d’entendre per bona part de la ciutadania.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.