El cas més greu és el de la Guàrdia Urbana on només hi ha 401 agents actius per gairebé 300.000 habitants
L’HOSPITALET. REDACCIÓ.- A primers del passat mes de juny es va publicar, després de mesos de ser reclamada, la nova plantilla refosa dels treballadors públics de l’Ajuntament que és un dels requisits a que obliga la Llei de Transparència. Per fi es coneix el nombre de places reals que es contemplen, però també les vacants i els diferents nivells de grups i subgrups en funció dels càrrecs directius, de les escales i subescales i dels diferents col·lectius que la integren.
Val a dir que el nombre de places consolidades és de 1838 treballadors que estan dividits entre Personal Directiu, Personal Funcionari, Personal Laboral i Personal Eventual. El nombre de places de cadascun d’aquests àmbits és el següent: 11 treballadors del personal directiu format pel Gerent Municipal, el Gerent de l’ADU (Agència de Desenvolupament Urbà), vuit Directors de servei i un Director de l’Assessoria Jurídica. D’aquests 11 càrrecs, quatre estan vacants: el Gerent municipal, el Gerent de l’ADU i dos Directors de Serveis.
Pel que fa al personal funcionari, el nombre de places vigent és de 1791 treballadors. Es reparteixen entre els càrrecs amb habilitació de caràcter nacional: El Secretari/a General del Ple, el Vicesecretari Tècnic de la Junta de Govern, l’Interventor, l’Interventor adjunt i el Vice-interventor, així com el Tresorer i el Vice-tresorer. D’aquests 7 càrrecs, només està vacant el Vicesecretari Tècnic de la Junta de Govern. Tots aquests càrrecs, directius i habilitats nacionals, formen part del grup A subgrup A-1 de l’Administració.
Si entrem en l’escala d’Administració general hi ha 584 places fixades, de les quals 268 corresponen a les places de la sub-escala administrativa (Grup C, subgrup C-1) i amb un nombre de 21 vacants, mentre que hi ha 207 de la sub-escala auxiliar (Grup C, subgrup C-2) amb 110 vacants. Pel que fa a la sub-escala de subalterns, hi ha 106 places, de les quals 25 vacants (Grup AP, subgrup AP) i tres places d’Ajudants de Serveis Auxiliars (també Grup AP, subgrup AP), totes tres vacants, hores d’ara.
En l’escala d’administració especial, classe de tècnics especials, hi ha una plantilla formada de 16 Arquitectes (Grup A, subgrup A-1) dels quals 7 vacants; 3 Enginyers, dels quals dos vacants i 263 titulats superiors dels quals 89 vacants. En la classe de tècnics mitjans hi ha un ATS, 23 arquitectes tècnics (dels quals 8 vacants); 86 treballadors socials, dels quals 17 vacants; 5 bibliotecaris, dels quals 2 vacants; 50 educadors especialitzats en educació social dels quals 10 vacants; dos enginyers tècnics agrícoles, 4 enginyers tècnics d’obra pública; 16 perits dels quals 6 vacants i 136 titulats mitjans universitaris, dels quals 49 vacants. Tots ells formen part del grup A, sub-grup A-2.
En la classe de tècnics auxiliars hi ha 38 places de les quals 9 vacants (Grup C, sub-grup C-1) i en la classe de comeses especials hi ha 4 agents executius, un projectista de sistemes informàtics, un director de mercat, dos inspectors d’obres, un operador, un preparador, dos programadors i uns altres dos programadors sèniors, 58 tècnics auxiliars de biblioteca, dels quals 11 vacants, un tècnic auxiliar de via pública, un tècnic esportiu i 5 treballadors familiars.
El cas més paradigmàtic de la plantilla municipal és el de la Guàrdia Urbana. Hi ha 425 places, però 75 vacants, de les quals 51 son d’agents, 8 de caporals, 10 de sots inspectors i sergents, dues d’inspectors, i 4 dels màxims càrrecs: superintendent, intendent i intendent major. És a dir, es tracta d’un cos sense caps, només amb dos inspectors, tres sots-inspectors, 14 sergents i 34 caporals per un total de 348 agents actius. En total 401 agents de la Guàrdia Urbana per una població que previsiblement supera els 300.000 habitants reals: un policia més o menys per cada 750 habitants. Aquesta ràtio, al voltant d’1,4 policies por 1000 habitants, està bastant per sota de la que es considera òptima a Europa, per sobre d’1,8 policies per 1000 habitants i això en ciutats sense l’altíssim grau de saturació urbana de l’Hospitalet.
Finalment, en la classe de personal d’oficis hi ha 18 vacants d’un total de 46 places d’oficial, per un mestre i sis ajudants.
A banda del personal funcionarial hi ha les places del personal laboral que son 12 llocs de treball amb sis vacants i el Personal eventual, tots càrrecs assessors, des del nivell d’alcaldia al nivell 4, que el formen 25 treballadors, amb només 3 vacants.
La realitat global és que en el total de places catalogades de l’administració municipal, un quart de la possible plantilla està ara mateix vacant: 476 places d’un total de 1838 treballadors possibles. Pero el pitjor no és això. Algunes fonts sindicals s’han queixat reiteradament que no existeix una relació dels llocs de treball, només el catàleg que és la relació actualitzada que ara s’ha presentat. De fet, fins ara, s’ha funcionant sobre la base de les necessitats que generaven les diferents àrees de gestió, cosa que amb els actuals canvis es pot tornar a repetir. El que caldria, expliquen, és que es fixessin els llocs que calen amb els requisits per accedir-hi i les condicions concretes per tal d’evitar el que ha sigut fins ara mateix una constant: l’arbitrarietat a l’hora d’adjudicar places. No en va, una part substancial dels treballadors municipals són militants socialistes, familiars de militants o afins.
D’altra banda, cal tenir en compte que com expressa el catàleg recentment aprovat, algunes de les places de la plantilla laboral que restin vacants en l’exercici en curs s’amortitzaran en la plantilla prefixada i es crearan dins la plantilla de funcionaris i també les places de treballador/a social s’amortitzaran i es crearan places d’auxiliar. Això mateix es farà amb les de subalterns de biblioteques que es convertiren en places de tècnics auxiliars i les de caporals i agents de la GU que estan en el sub-grup C2 es mantindran en aquest sub-grup fins que restin vacants.