
L’acte, organitzat per la Plataforma Res a Celebrar, pretenia ajudar a reflexionar sobre l’efemèride i a reivindicar la història de la ciutat
L’historiador Carles Santacana, en un acte organitzat per la plataforma “Res a celebrar, molt a reivindicar i reflexionar” a l’Ateneu de Cultura Popular, ha situat aquell l‘Hospitalet històric que es desenvolupava en el context d’un procés d’industrialització i d’una arribada molt amplia d’immigració a l’ombra de Barcelona.
La dictadura de Primo de Rivera era una expressió de la profunda crisi d’una monarquia corrupta, que va treballar alhora contra el moviment obrer del primer terç del segle XX i contra les expressions nacionals de Catalunya.
L’acte va iniciar-se amb la intervenció d’en Josep Ferrer que va fer la presentació, d’en Carles Santacana i de la Plataforma que es va crear com a resposta a la pretensió municipal de situar el centenari del títol de ciutat com una iniciativa publicitària i fora de tota reflexió sobre el context històric, d’un fet que va ser irrellevant pel veïnat de la nostre ciutat.

En Carles Santacana va explicar que les commemoracions no son tant feina d’historiadors sinó que les celebracions es fan amb mirades d’avui, unes mirades gairebé sempre polèmiques. Per exemple, algunes dates son pràcticament oblidades, com el sexenni liberal de finals del segle dinou, que va significar que, per primera vegada els homes, només els homes, tinguessin dret al vot, i el seu record s’ha desdibuixat.
Hi ha celebracions que tenen diferents mirades i diferents continguts com per exemple el 25 de juliol a Galicia, on uns celebren el Santiago patró d’Espanya i altres festegen el dia de la pàtria gallega; o la data del 9 d’octubre a València que se celebra de forma diferent per la dreta “blavera” o pels sectors catalanistes o d’esquerra. O el 31 de desembre a Mallorca on la conquesta de l’illa per Jaume I es vista amb mirades no només diferents, sinó divergents per diverses sensibilitats polítiques. En aquest sentit, la llista podria ser molt llarga.
De fet, la memòria històrica que ara es reivindica, te unes arrels ben properes en el temps. Sembla arrencar amb la II República i el cop militar de 1936 i la seva eclosió va partir de la negativa d’Aznar a condemnar l’alçament militar que va obrir les portes al franquisme.
Més proper, en Carles Santacana va recordar com l’any 1986 es va celebrar el mil·lenari de l’Hospitalet a partir d’uns documents escrits i també es van commemorar les “ordinacions”, un document de fa 505 anys signat per 44 persones que, entre altres coses, repartia les despeses de conservació de la sagristia de la parròquia de l’Hospitalet
Però no es commemora en canvi el fet que, durant el sexenni liberal del segle XIX, les veïnes van ocupar el que es coneixia com l’Hort del Rector per alliberar espai i, entre altres coses va permetre obrir una plaça, anomenada plaça de la Llibertat, on ara hi ha l’edifici de l’Ajuntament.
De fet, el títol de Ciutat no va suposar cap modificació en la vida de l’Hospitalet, va servir per donar un major lluïment al llavors alcalde, nomenat a dit pel Directori Militar d’en Primo de Rivera en substitució del consistori electe. Va permetre que en Tomás Gimenez, el nou alcalde, que encara conserva el seu nom en un carrer, se sentis més engrandit com a personatge.
Que el decret de concessió del títol anés signat, a més de pel rei Alfons XIII besavi del rei actual, (que va ser conegut com “el cametes” ja que sis anys després va haver de fugir per cames), per Martínez Anido, llavors ministre de governació i impulsor, des del govern civil, dels pistolers que van assassinar desenes de sindicalistes, alguns també a l’Hospitalet, enfosqueix encara més un títol de ciutat sense cap efecte pràctic.
Carles Santacana va recordar també el 75 aniversari del títol, que amb Celestino Corbacho com alcalde i Joan Francesc Marco a Cultura, van plantejar com una oportunitat de reflexionar sobre la ciutat.
Avui però, des del govern municipal, la commemoració es vol despullar de tota reflexió i sembla organitzar-se com si fos una operació de màrqueting amb un aspecte festiu buit de tot contingut i que provoca en molts casos que es pugui arribar a pensar que l’Hospitalet existeix només des de fa només 100 anys, dificultant l’autoconeixement del veïnat amb el seu entorn.
