Pagar dues vegades la taxa d’escombraries

El servei ha de millorar

JOSEP FERRER (Gent pel Canvi)

Una nova trampa de l’Ajuntament de L’Hospitalet: fins ara justificava un IBI dels més alts del nostre entorn adduint que “en el nostre rebut de l’IBI està inclosa la taxa d’escombraries”; ara ha segregat aquesta taxa, però sense rebaixar l’IBI, ans al contrari, augmentant-lo un 2’6%. És a dir, es com si cobrés dues vegades la taxa d’escombraries i a sobre més IBI.

Per l’Ajuntament és un bon negoci, ja que recaptarà un 25% més: vora 100M€ en lloc de 79M€. A canvi de res, ja que no es compromet a millorar el servei. Per cert, un servei força deficient, que mereixeria un altre article.

Aquest augment de recaptació l’aportarà la ciutadania i no és poca cosa:

– per un habitatge de 45m2, amb 4 persones, suposa un augment de 130€

  (dels 225 actuals a 355)

– per un habitatge de 70m2, amb 4 persones, suposa un augment de 143€

  (dels 450 actuals a 593)

– per un habitatge de 95m2, amb 4 persones, suposa un augment de 157€

  (dels 700 actuals a 857)

Potser més impactant encara serà per a una persona gran en un pis petit: li suposarà un augment de 78€ (de 225 a 303).

Cal afegir que l’augment és regressiu, sense que es contemplin bonificacions ni ajudes de cap mena:  en els exemples anteriors, representa un 58% per a pisos petits i un 22% per als grans. Arriba a un 73% per a pisos petits amb 6 habitants.

Una altra sorpresa, no menor, la donen els protagonistes del tema: ho promou el PSC, amb el suport dels Comuns, grups autoanomenats progressistes, que de cap manera insinuaven mesures d’aquest tipus en els seus programes electorals.

No esperaven que el recanvi a l’alcaldia comportés noves maneres de gestionar la nostra ciutat. Però tampoc esperàvem mesures tan immediates i tan grolleres per simplement augmentar la recaptació a costa de la ciutadania i en especial de la més feble.