La rebequeria del govern pel no alleugeriment de l’Ordre del Dia del ple municipal, proporciona pólvora a l’oposició per forçar-lo a negociar

El PSC volia que les mocions del ple d’ahir quedessin sobre la taula i, en no aconseguir-ho, les va votar en contra i es va negar a participar en la seva discussió

El conjunt de les 19 mocions que anaven a l’Ordre del Dia del ple ordinari d’ahir i que finalment es van llegir, defensat i votat, va estar un motiu de desavinences i bronques des del matí de dimarts, quan el grup municipal socialista proposava que el ple deixés totes les mocions sobre la taula (i el punt de precs i preguntes) i es plantegés només la part dispositiva i les peticions de paraula. No va haver acord, malgrat que els Comuns i Vox (i el PP, amb dubtes) no van posar obstacles a la proposta socialista, mentre que ERC considerava que s’havien de tractar íntegrament tots els temes de l’Ordre del Dia o bé posposar-los per un ple extraordinari que es podia fer avui dimecres o fins i tot algun dia del proper mes, però sense esperar al ple ordinari de maig que és el que volia el PSC.

Les raons del PSC, exposades a la Junta de Portaveus, van ser diverses, la principal de les quals era el cansament per la jornada de dilluns, tant de l’equip de tècnics com dels membres de l’equip de govern, algun dels quals afirmava que només havia dormit 3 hores atenent les situacions d’emergència de la crisi elèctrica. L’altra raó fonamental era que fallaven alguns aspectes tècnics com la megafonia, alguns aplicatius del plenari i potser altres instruments per facilitar la connexió on line dels espectadors de fora del ple.

La veritat és que, a jutjar pel relaxament que han mostrat els membres del govern durant el plenari, no semblava que el cansament els pogués afectar gaire, la megafonia va funcionar més o menys com sempre i no es van observar problemes d’aplicatius ni cap dificultat per seguir el plenari per streaming, com no fos alguna distracció d’algun regidor que es va oblidar de votar.

Com que, finalment, no va haver unanimitat (sembla que imprescindible) per tal d’eliminar la segona part del plenari (les mocions que presenten els grups municipals), el ple va funcionar amb normalitat fins al punt 23 on començava la lectura i aprovació de les mocions, quan el grup municipal del PSC va expressar el seu malestar per l’absència d’acord respecte de deixar sobre la taula totes les mocions i va anunciar que, en aquesta part del ple, renunciava a prendre la paraula i votaria totes les mocions en contra.

El PSC va votar favorablement només la conjunta amb els Comuns i ERC, sobre el Primer de Maig, va deixar sobre la taula la seva sobre la commemoració dels 80 anys de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen que se celebra el 5 de maig i va votar la resta de mocions en contra sense participar en els debats.

La intransigència del grup municipal socialista posa en evidència la falta de costum a l’hora de consensuar. Normalment son els seus criteris el que s’acaben imposant i son escassíssimes les ocasions en què es produeix una votació de 14 vots contra els 13 del grup del govern i, per tant, on el govern no aconsegueix que s’aprovi el que proposa. En el ple d’ahir es va produir en el punt que demanava l’aprovació provisional del pla de millora per la implantació de l’ús hoteler en una parcel·la del sud de la Granvia. El PSC es va quedar sol amb els seus 13 vots i els 14 de l’oposició van tombar l’aprovació provisional.

Aquesta debilitat que l’oposició en conjunt va exposar com una oportunitat que té el govern per deixar d’imposar la seva voluntat i aconseguir acords pactats, va saltar pels aires poc després, amb la radical resposta del grup socialista sobre la segona part del ple. La seva postura va posar de manifest que no tolera que no es faci el que proposa i no és la primera vegada que passa. És curiós que aquesta posició de radicalisme no sigui replicada per la mateixa oposició que podria respondre de la mateixa manera en conjunt per imposar de manera permanent els seus criteris. Per exemple. Tots els grups municipals acostumen a queixar-se en privat (i a vegades en públic) d’algunes imposicions del govern: la limitació dels temps en les intervencions dels plens, el paper propagandístic dels mitjans de comunicació públics, la no aplicació de les mocions que s’aproven, amb penes i treballs, als plens, etc.

De seguir el mateix exemple del govern en el ple d’ahir, és possible que algunes d’aquestes imposicions s’acabessin i, per tant, es milloressin algunes coses: plens sense tantes interrupcions ni limitacions que semblen imposar criteris de censura més que no pas de control del temps; una posició més neutre dels mitjans públics o l’exigència de que tot allò que s’aprova s’apliqui en un període de temps determinat. Ves per on, algunes mesures poc pensades del grup del govern local podrien donar pistes de com acabar amb dinàmiques fortament criticades pels que, en l’actualitat, són majoria al Consistori.

Associats, col·laboradors i una representació dels guardonats a la Nit dels Insurrectes, participen en la quarta edició de la Festa de l’Esperit Crític

El Manifest d’aquest any, que es va llegir durant l’acte, proposa l’organització d’una Conferència Ciutadana per l’any 2026

 Com ja és habitual, el passat 24 d’abril l’entitat Foment de la Informació Crítica va celebrar, al seu local de l’Avda. Carrilet, 321, la Festa de l’Esperit Crític, una activitat que fa quatre anys que s’organitza al voltant de les Festes de Primavera de la ciutat, amb l’objectiu d’aplegar els associats en una celebració distesa de germanor.

L’acte, en el que va assistir una quarantena de persones, consisteix bàsicament en la presentació de la revista anual que s’edita per recollir l’edició anual de La Nit dels Insurrectes, on s’entreguen, als guardonats de l’any, la revista i uns pendrives commemoratius amb totes les fotos de l’esdeveniment i on s’aprofita per fer un repàs de les activitats des de l’abril anterior i es convida als associats a un pica-pica que ofereixen un parell de cases comercials (Caprabo i Bodegues Torres).

L’acte també serveix per presentar i llegir un Manifest on es fan propostes i es presenten alternatives que l’entitat considera que caldria assumir per part de les entitats, els representants polítics i la ciutadania en general. L’any 2022, el primer any que es va convocar la Festa, es va presentar el “Manifest per la Unitat en un moment de crisi” on es reclamava l’atenció per tal de confegir una Candidatura Unitària de Crisi davant la perspectiva de les eleccions municipals de l’any 2023. A l’any 2023, el segon Manifest fet públic i llegit durant l’acte portava per títol: “Manifest en defensa d’uns mitjans de comunicació públics al servei de la ciutadania” i es queixava de la manca de resposta dels grups municipals (que acabaven mandat al cap d’un mes) pel que feia a la pluralitat informativa a la ciutat i la llibertat de premsa. El de l’any passat va ser el “Manifest de denúncia de la vulneració de drets de la ciutadania per la pràctica arbitrària, discriminatòria i negligent dels mitjans de comunicació públics” que va generar en els mesos posteriors una denúncia davant el Consell de la Informació de Catalunya perquè la immensa majoria dels actes públics que organitzava l’entitat no es veien reflectits a la informació que generen els mitjans, a diferència del que acostuma a passar amb la resta d’entitats de la ciutat.

Enguany el manifest porta per títol “Manifest per l’organització d’una Conferència Ciutadana” i s’inclou al final d’aquest text per qui el vulgui tenir, així com el pdf de la revista de la Nit dels Insurrectes d’aquest 2025. El manifest d’aquest 2025 proposa sentar les bases per poder organitzar una conferència ciutadana d’entitats, partits polítics i sindicats i mitjans de comunicació, prevista per l’any 2026, on es pugui debatre col·lectivament la participació ciutadana, l’efectivitat del treball polític al municipi especialment el dels grups d’oposició municipal i la igualtat d’oportunitats dels mitjans de comunicació de la ciutat, inclòs aquest digital.

El manifest d’enguany va ser objecte d’un petit debat a l’acabar la seva lectura per tal que la preparació del que FIC proposa, es pugui posar en marxa al llarg d’aquest any mitjançant una Taula que sigui capaç d’organitzar les ponències i el mecanisme de participació d’aquesta proposta de debat col·lectiu per l’any vinent.

Posteriorment, els congregats van poder passar una bona estona de conversa distesa en el que ha estat la quarta convocatòria d’aquesta activitat.

Per baixar-se el Manifest del 2025

Per baixar-se la revista de la II Edició de La Nit dels Insurrectes Revista Insurrectes 2025-1.pdf

El mateix dia que l’alcalde es compromet a no celebrar el títol de ciutat es reparteixen 42.000 mocadors a les escoles per celebrar les Festes de Primavera del Centenari

Reconeixement explícit que hi ha hagut un alt grau d’improvisació en la commemoració, excepte a l’hora de convidar oficialment el rei per l’acte institucional

En un to relaxat encara que distant, i on tothom va dir el que havia de dir, es va realitzar la trobada entre la Plataforma Res a Celebrar, del centenari del títol de ciutat, i l’alcalde David Quirós, acompanyat de Josep María Solías, fins ara director del Museu d’Història de l’Hospitalet i nomenat Comissari de l’Esdeveniment fins a la seva jubilació.


La polèmica suscitada pel caràcter que se li vol donar a l’atorgament del títol de ciutat fa un segle per les autoritats de l’Estat, el rei Alfons XIII i el ministre de la Governació en plena Dictadura de Primo de Rivera, és el que va provocar aquesta trobada arran de que en l’últim ple municipal es deixés llegir part d’un escrit on es rebutjava la idea de celebració i es demanés en el seu lloc commemorar l’efemèride. En tot cas, com a oportunitat per a parlar del que va ser la ciutat en el passat, del que és en el present i, especialment, del que hagués de ser en el futur, a la llum de l’enorme problemàtica que arrossega a molts nivells. L’alcalde no va tenir inconvenient, en aquell moment, de tallar la lectura del text perquè s’havien excedit els 5 minuts que el Reglament de Participació del ple permet als representants d’entitats. En aquest cas, ni tan sols es permet parlar als que no són representants d’entitats degudament registrades pel que, com ha ocorregut en bastantes altres ocasions, Foment de la Informació Crítica, entitat editora del digital que esteu llegint, va cedir la paraula al representant de la Plataforma perquè es pogués expressar.


Una de les coses que va quedar clara en la reunió amb l’alcaldia i amb la tinenta d’alcalde de Cultura, a més del Comissionat del centenari, i en la qual van semblar estar d’acord els membres del govern local, va ser que el concepte celebració havia de desaparèixer de les referències que es fessin des de l’Ajuntament en qualsevol discurs o en els escrits que es realitzin al llarg de l’any per referir-se a aquest esdeveniment.
Des de la Plataforma es va cridar l’atenció també al fet que el govern local no hagués convidat a participar a les entitats de la ciutat interessades, especialment les que tenen entre els seus objectius recuperar la memòria històrica, per poder desenvolupar una proposta d’activitats d’acord amb el que hagués de ser un exercici de memòria històrica i no una festa.


El propi alcalde va reconèixer que tot es va fer massa ràpid i bastant improvisadament i que per això el discurs del govern s’ha anat adaptant al que hagués hagut de ser la commemoració i no la celebració d’un títol que no havia reivindicat ningú a la ciutat i que va caure del cel una mica per a compensar a l’alcalde del moment que era del partit que havia fundat el Dictador Primo de Rivera i que era molt donat a l’ostentació i a la celebració. Una mica, amb les degudes distàncies perquè ara no estem en una Dictadura, com ha estat en aquests últims anys a l’Hospitalet i fins ara mateix.


Dels pròxims actes només es van donar algunes pinzellades perquè la sensació és que no hi ha molta claredat en la proposta: alguna exposició de fotos antigues i recents en els barris perquè es vegi com ha evolucionat la ciutat, algun acte de debat sobre la ciutat i el seu futur, i poc més. En qualsevol cas el que es farà té tot l’aire d’una lectura triomfalista de la realitat: els barris han millorat, la ciutat s’ha fet enorme, som la segona ciutat de Catalunya, a més hem fet propaganda suficient perquè es conegui l’Hospitalet com a l’Acollidora, etc. i en l’aire està la idea de la refundació de la ciutat, un concepte que va sortir a relluir a la reunió, sense que s’aprofundís en absolut. 


El que va quedar clar és que, si s’ha de planificar la ciutat del futur, ha d’estar clar l’horitzó. I la sensació és que, si la commemoració del títol de ciutat ha estat una improvisació, com pot ser previsible un simple indici d’estratègia per dissenyar la ciutat del futur? 


No deixa de ser curiós que en la reunió, gairebé sense venir al cas, es parlés de la reconstrucció dels barris del Samontà que tant li agrada assenyalar a l’alcalde. La veritat és que la ciutat necessita una regeneració del seu teixit urbà, un projecte que lluny d’improvisar-se, requereix una profunda reflexió per no caure de nou en la temptació de canviar les obsoletes zones industrials, que abans van ser agràries, per convertir-les en terreny urbà i fer una ciutat impossible.

L’Hospitalet commemora enguany el centenari del seu títol de ciutat, però ja fa uns quants anys que es va convertir en la ciutat més densa d’Europa i no sembla que això li amoïni al govern local que continua pensant que la millor manera de compensar la penosa situació de crisi global que travessem com a col·lectivitat, és fent festes i celebracions vàries. 


Gairebé mentre s’estava celebrant aquesta reunió en el matí del Dia de Sant Jordi es repartien a les escoles de la ciutat 42.000 mocadors de colorins per celebrar les Festes de Primavera, vinculant-les enguany amb el centenari del títol de ciutat. Un fet que ha tornat a excitar els ànims en el sí de la Plataforma. S’improvisa tot el relatiu a la commemoració, excepte la compra de 42.000 mocadors per a celebrar alguna cosa que només hauria de ser objecte d’oportunitat per obrir un debat públic sobre com ha de ser el futur. Doncs res, els hospitalencs, durant les Festes de Primavera han anat amb el logo de filfa enganxat al coll com si tal cosa. 


A sobre, es va anunciar, que per al 15 de desembre, que va ser el dia que es va signar el decret del títol de ciutat, està previst un acte institucional al qual s’ha convidat, com no podia ser menys, al net del Borbó que va posar la signatura. Sembla que Felip VI encara no ha respost a la invitació, però la invitació ja s’ha lliurat, perquè això sí que es va preveure des del primer dia.


La Plataforma en aquest cas sí que es va mostrar molt categòrica sobre aquest tema i va manifestar allà mateix la seva oposició a aquesta invitació i la promesa que organitzaria concentracions i actes de protesta per la presència del rei en una celebració que a molts hospitalencs els fa, simplement, vergonya.

“Les dones del llibre no idealitzen el passat perquè les seves vides s’han desenvolupat enmig d’aquest procés de canvi que ha viscut la ciutat”

Entrevista amb Pietat Hernández i Núñez, autora de “Memòria de dona”

A finals de març es va presentar a la Sala Barradas del barri Centre un llibre que recull la memòria d’un conjunt de dones de la ciutat que tenen un passat comú vinculat a les arrels agràries que ara ja formen part del passat. És un llibre de memòria oral, però no només. És també la referència col·lectiva d’una part de les dones de l’Hospitalet a la història personal i familiar, a les tradicions, a la cultura, a la vida quotidiana, a l’ensenyament… És el testimoni d’una època que ens explica el passat, que ens interpreta el present i que ens dona pistes sobre un futur que caldria construir sense perdre la identitat.

El llibre té un cap pensant i diverses col·laboracions. I hem volgut parlar amb la dona que el va somniar i que el va fer realitat, la Pietat Hernández.

La Pietat Hernández i Núñez va néixer al barri de La Torrassa l’any 1958. Es va llicenciar en Ciències de l’Educació i posteriorment va fer un màster en gestió cultural per on va orientar la seva vida professional. L’any 1985 va ser la directora de l’Aula de Cultura de La Florida, bastants anys més tard va ser la gerent del Patronat de Cultura de Gavà i posteriorment del de Sant Boi fins a l’any 2000. Amb l’arrencada de la nova seu de l’Institut del Teatre va exercir la gerència de l’Institut i després va fer un salt a l’empresa privada gestionant l’Associació de Productors Audiovisuals de Catalunya. Com ella mateixa diu “addicta al servei públic” va dirigir el Servei de Cultura de la ciutat de Terrassa i va ser gerent del Parc Audiovisual de Catalunya fins a la seva jubilació.

Després es va posar mans a l’obra amb aquest “Memòria de Dona” que acaba de veure la llum. La Pietat no és només un exponent de la capacitat de gestió cultural, és, alhora, un exemple de sensibilitat i de treball ben fet.

Tu expliques a la presentació del llibre que el projecte sorgeix de l’emoció i del sentiment d’admiració per les dones de generacions anteriors que van viure una vida difícil. Dels períodes que retraten, quins consideres que els van colpir més com a col·lectiu humà, el període republicà, la guerra, la postguerra…

Vaig començar aquest projecte moguda per un sentiment profund d’admiració i per la convicció que, de moment, les dones no ho han tingut mai fàcil. També perquè crec fermament que aquestes dones han viscut moltes experiències i en saben molt, però gairebé mai se les ha escoltat de veritat ni se’ls ha donat la paraula.

Sens dubte, el període més difícil va ser la guerra, tot i que moltes de les dones entrevistades en tenen un record difós per l’edat que tenien quan la van viure. Tot i així, relaten el sentiment d’absència i de soledat per l’obligació i responsabilitat sobrevinguda que van tenir les seves mares de fer front a tot sense els homes. També recorden haver d’anar a buscar presoners o desapareguts, la presència de soldats a casa o a les cases de les amigues, el so de les sirenes que alertaven dels bombardejos, etc.

Tanmateix, la postguerra va tenir un impacte més directe sobre elles: els canvis a l’escola, la prohibició del català, la necessitat de refer la vida des de zero, de tornar a començar econòmicament i emocionalment…

Les dones entrevistades tenen un motiu comú, són dones relacionades d’una manera o altra amb el món pagès i víctimes d’una cultura patriarcal molt arrelada. Què consideres que els va pesar més com a generació?

Considero que allò que més les va marcar com a generació va ser la manca d’independència en tots els àmbits de la vida, així com el pes de les lleis i les tradicions patriarcals. Em refereixo, sobretot, a la dependència econòmica i al fet d’haver de passar de la tutela del pare a la del marit. Algunes entrevistades expliquen, per exemple, la duresa de les rivalitats familiars a les quals havien de fer front en entrar a viure a casa del marit.

Un altre aspecte que també les va afectar profundament —tot i que sovint de manera poc explícita— va ser la forma de viure la sexualitat, marcada per normes molt diferents segons si eres home o dona. Els costums sexuals dels homes es van convertir en “tradició”, mentre que sobre la sexualitat femenina pràcticament no se’n parlava.

Aquell l’Hospitalet rural ja només és un sediment molt important en la memòria d’aquells anys. Tens la sensació que hi ha un enyor d’aquells anys passats o que han superat prou bé aquest l’Hospitalet d’avui?

En elles, el sentiment d’enyorança és molt intens. Troben a faltar les formes de vida d’abans, el paisatge, les tradicions, el veïnatge i aquell coneixement profund de la comunitat que compartien. Els costa veure els aspectes positius del món actual, i és comprensible, perquè moltes coses —especialment la tecnologia— els són alienes o difícils d’entendre.

Creuen que s’estan perdent valors fonamentals i, en alguns casos, tenen la sensació que es perd també el sentit de la vida. Ara bé, no idealitzen del tot el passat: són crítiques amb el seu temps i valoren avenços com la revolució feminista i l’alliberament de la dona.

Pel que fa a la percepció de l’evolució de la ciutat, sembla que elles veuen una mena de “paral·lelisme biològic”: la transformació de la ciutat ha anat de la mà del seu propi creixement personal. Mentre la ciutat s’expandia, elles també veien com creixien les seves filles, fills, netes i nets, en un procés simultani de canvi i evolució.

Un dels aspectes de la memòria que més commou és que s’ha perdut aquella forma de vida, però que també s’han perdut les referències físiques d’aquell món, el patrimoni agrari, el paisatge, les masies. Tens la sensació que les dones entrevistades en són prou conscients? Com avalues els seus sentiments íntims al respecte?

Són absolutament conscients de la pèrdua de la natura, de la transformació del paisatge i de tot el que això implica. Ara bé, cal tenir en compte que les seves vides s’han desenvolupat, precisament, enmig d’aquest procés de canvi. El creixement de la ciutat els ha comportat, en alguns casos, una certa pèrdua d’identitat, però alhora saben reconèixer els aspectes positius de viure en un entorn urbà: la proximitat als serveis, com l’hospital, o l’evolució de la tecnologia, que els facilita la vida en molts aspectes. Algunes entrevistades, de fet, es declaren fins i tot “fans de tot lo nou”.

Quina impressió tens tu de l’interès que pot tenir la memòria rural pel futur de la ciutat?

L’Hospitalet té un origen rural i agrari que és fonamental per a la nostra identitat. Tot i que, posteriorment, han estat molts altres factors els que han sumat i transformat la ciutat —com les onades migratòries—, aquest passat rural segueix sent un pilar fonamental.

A mi m’agradaria que tots els habitants de la ciutat tinguessin consciència del valor de la terra en la que viuen, que coneguessin el riu i el valor de tenir tan a prop els camps de carxofes i sabéssin com es va transformar el paisatge. Crec que si donem valor a la ciutat ens donem valor tots.

Darrerament, s’ha parlat bastant de la pèrdua de la Marina com un dels processos d’espoli territorial més gran del darrer segle a la ciutat. Com penses tu que el van viure aquelles famílies, arran dels testimonis que has pogut copsar en el llibre?

Jo crec que ho van viure com una part del progrés, un canvi de vida que els suposava una millora, i també com un procés inevitable. Ara es percep amb nostàlgia, però la vida de pagès era molt dura i una vida més acomodada no desagradava.

Per alguns testimonis recollits dona la sensació que es considera natural que el món rural hagi estat substituït per un món industrial i urbà que també ha portat avantatges. Penses que aquest pensament és general en les dones entrevistades o hi ha un punt de nostàlgia?

Com et deia abans, crec que conviuen els dos sentiments: d’una banda, l’evolució i el progrés, entesos com una millora de les condicions de vida; i de l’altra, la nostàlgia per la pèrdua del paisatge i del veïnatge. Hi ha una atracció per allò nou, però també un cert temor pel que és desconegut.

La vida de les dones, d’acord amb el que reflecteix el llibre, ha canviat en molts aspectes formals. Penses que les dones d’aquestes generacions tenen la impressió que s’ha avançat en aquest àmbit? I en quins aspectes?

Sí, crec que totes aplaudeixen els avenços en la independència de les dones i les llibertats que s’han anat conquerint en tots els àmbits de la vida.

M’imagino que el llibre t’ha omplert de satisfacció. Hi ha encara molta feina a fer. T’ha motivat el resultat per ampliar la memòria de les dones en altres vessants?

I tant! Ara tenim entre mans l’exposició “Dona a pagès”, que compara la vida de tres generacions de dones d’una mateixa casa i de la qual el llibre en forma part. Però també m’agradaria entrevistar dones de La Torrassa, que és on vaig néixer, i explorar com han viscut elles la transformació de la ciutat.

Això sí… tot a poc a poc!

Un solar desaprovechado

Este solar totalmente asfaltado, que era aprovechado para poder aparcar unos cuantos coches dentro del poco espacio que existe en la ciudad, situado junto a la masia de Can Rigalt, se ha quedado sin uso. Unas enormes piedras han cerrado la entrada. Pero el caso es que ahora se ha quedado inservible. Con la falta de terrreno que tenemos en L’Hospitalet y menospreciamos su utilidad aunque sea de forma provisional. Se hubiera podido plantar unas cuantas canastas de basquet o unas cuantas porterias colocadas de forma adcuada y el suelo pintado, para emplearlo como un pista polideportiva. Falta imaginación.

A l’Hospitalet, els pobres compten menys que mai

Dies enrere a la sortida de l’escola la meva neta em va dir: “saps Pau?, vindrà un noi a viure a casa”. I després de preguntar-li sobre qui era i a quina habitació s’instal·laria, vaig descobrir que el xicot era alumne de l’Institut Llobregat, i que els seus professors havien fet una crida solidària per xarxes socials, perquè, gràcies a oferir-li un ordinador, havien descobert que dormia sota un pont.

La història d’en Mohamed és molt llarga i feixuga, però el que ens interessa d’ella és el que ara mateix fa, que es pot resumir en el fet que és un estudiant brillant, extremadament net i treballador, tant és així, que no tindrà problemes per accedir a un grau superior. Donades aquestes circumstàncies, és del tot lògica la sorpresa dels seus mestres en descobrir que vivia sota el pont de Vallcarca, la qual cosa era coneguda feia temps per l’Ajuntament de Barcelona, que no havia fet res al respecte fins que no es va fer públic.
Sortosament, en Mohamed estava empadronat a Barcelona, no a l’Hospitalet, encara que això últim hagués sigut impossible. A l’Hospitalet una persona no es pot empadronar tan fàcilment, ni tan sols vivint de lloguer en una habitació, a menys que el llogater ho accepti, cosa quasi impossible. Però imaginem que en Mohamed ho hagués aconseguit. Doncs si volgués continuar estudiant, ara mateix viuria a casa de la meva filla a Pallejà o d’algú com ella a l’Hospitalet. I és que, a diferència de Barcelona, que té quinze centres d’alberg temporal repartits per tota la ciutat, l’Hospitalet només en té un i col·lapsat, sense comptar que a Barcelona hi ha set més, d’altres associacions, sota el suport municipal.

Exacte, en Mohamed ha tingut sort, i amb ell la resta de la societat que l’ha acollit, perquè està rebent una meravellosa educació que rendirà fruits, molt probablement al nostre país. Una societat que s’ha estalviat la part més complexa i onerosa de la seva vida, la criança del Mohamed, des del seu naixement fins als vint-i-dos anys, quan ja es pot valdre per si mateix.
En Mohamed ara mateix viu al Centre Residencial de Sarrià-Sant Gervasi, amb 100 places, és a dir, més encara que l’únic centre de l’Hospitalet; però també té activitats comunitàries, hort i jardí, i, el que és més important, en Mohamed podrà seure enfront d’una taula amb el seu ordinador i estudiar.
Paradoxalment, la gestió d’aquest centre barceloní està externalitzada i gestionada per l’empresa, Suara Serveis, SCCL, que en principi és una cooperativa sense ànim de lucre (Més informació interessant sobre aquest centre).

Podria haver-ho fet igual a l’Hospitalet en Mohamed? Visualment no ho podem testificar, perquè quan vam preguntar si podíem entrar per veure com eren les instal·lacions, la directora ens va remetre a l’Ajuntament, quan la seva gestió està completament externalitzada per a Suara Serveis, SCCL, la mateixa empresa que a Barcelona. I quan ens vam dirigir a l’empresa, aquesta ens va respondre el mateix. No obstant això, creiem que a en Mohamed li hagués sigut molt difícil.

No és difícil trobar algú que ha passat pel Centre d’Alberg Temporal dels Alps de l’Hospitalet per a fer-se una idea. Només cal anar entre els moltíssims desnonats que hi ha per tota la ciutat, per a trobar un munt de persones que han viscut uns dies, setmanes o, en el pitjor dels casos, mesos, sense cap altra alternativa. I, per esbrinar la situació del centre, això és el que hem fet.
La primera que hem trobat, una família trencada per un desnonament: una mare amb un fill i una filla que s’han vist obligats a separar-se. A la mare, malalta crònica, amb càncer i diabètica severa, els serveis socials li van aconseguir una plaça al Centre. Ens diu que a les set del matí s’esmorza i a les nou has de sortir al carrer, sense que importi com et trobis, faci bon o mal temps. Et pots quedar sempre que ho decideixin el metge i l’assistenta. Sense el vistiplau d’un dels dos, vas al carrer. Ens explica que, donat el seu estat de salut, molts cops li feien figa les cames, i altres tot el cos, però no valia la pena queixar-se, havia de marxar tant sí com no. Ens diu que a les dues del migdia donen el dinar i des de les tres fins a les set i mitja, has de tornar al carrer. Quan li pregunto per l’alimentació es posa a plorar. Segons ella, l’alimentació es basa principalment en caldos, sopes i purés. El cas és que va entrar amb 78 quilos i va sortir amb 55. El seu metge la va ingressar a l’hospital i un cop recuperada li va dir a la seva filla que mai més la deixés en aquest Centre (textual). Dit això, ens explica que el Centre funciona amb una espècie de jerarquia, on els més antics tenen una sèrie de prebendes. Si en ve un de nou, els últims en arribar li han de deixar la plaça i dormir al passadís, sigui l’hora que sigui, mentre que els antics mantenen la seva. L’ascensor només el poden utilitzar els més antics, els monitors i els residents amb muletes, cadira de rodes o caminadors. Ens diu que, tot i això, el tracte dels monitors és excel·lent, els valora amb un deu. Fan el que poden amb els pocs recursos de què disposen.

Òbviament, només amb aquesta persona no en teníem prou. Vam creure que la seva malaltia la podia condicionar, per la qual cosa vam buscar d’altres, però aquest cop que ens parlessin principalment de l’alimentació. Aviat vam trobar una parella que dormia a l’entrada d’un garatge, i quan els hi vam preguntar ens van respondre que preferien dormir junts al carrer que separats al Centre; que anaven a recollir menjar, que amb el que els hi donaven anaven molt justos, però com ajuda estava bé. Mirem al voltant i no veiem cap ampolla de vi ni cerveses. No fan l’olor típica de qui beu. Sobre això, recordo el que em van explicar durant la tancada de gent sense llar ni papers, a la Casa de la Reconciliació. Més d’un em va confessar que era millor el carrer que acabar a Els Alps. Llavors vaig suposar que per la disciplina horària de la tarda, que no deixava gaire marge als joves que intentaven guanyar-se la vida fent de missatgers o repartint publicitat.

Un dels residents, emperò, a més d’explicar que l’alimentació era molt correcte, ens va dir que ell en tenia prou, però també va reconèixer que menjava poc. S’ha de dir que, per la seva invalidesa, aquesta persona quasi no es belluga, per la qual cosa no necessita gaire aliments, i també havia viscut molts anys al carrer. I a poc a poc vam anar descobrint que més de la meitat de la gent que recull aliments o ha viscut al Centre, estava satisfeta amb la quantitat i mitjanament amb la qualitat. Uns en tenien prou, altres havien de reforçar-ho. A vegades, poques, el menjar no valia res i havien de buscar-se la vida, principalment els que tenien menors. Al contrari del primer testimoni i un altre que no ens va donar gaire confiança, tots han confessat que l’alimentació està molt equilibrada, amb verdures, carn, peix, purés, llegums, etc. Pels entrevistats, que han sigut molts, només podem dir que més o menys la meitat confessen que la quantitat és una mica justa, mentre que per l’altre és suficient. Un 40% aproximadament reconeix que hi ha dies, molt pocs, que no se la menja; mentre que el 60% restant se la menja sempre; i han sigut pocs els que s’han negat a parlar amb nosaltres. S’ha de dir que els que s’han queixat de la qualitat i la quantitat són aquells que l’entrevistador ha aconseguit que s’obrissin més, després de demostrar que els garantia la confidencialitat. És a dir, que entre els que no es queixen ni una mica, hi podria haver un petit component de desconfiança i por.

A tot això, un ex-resident, després de donar la seva opinió, ens pregunta si coneixem els protocols dels serveis socials per entrar al Centre, perquè allí hi ha de tot, persones que volen refer la seva vida, altres que se’ls hi ha girat la sort i uns quants que viuen al Centre i després tripijuguen amb droga a la placeta que hi ha al davant.

Un cop tancat el cicle d’opinions, el següent que hem fet és esbrinar quin pressupost té el Centre els Alps, i ens trobem amb això, datat el 2021, que no és el pressupost sinó un document d’intencions o el que l’Ajuntament estava disposat a pagar, segons el que creia que havia de ser, on surt la xifra d’1.754.022,20, IVA exclòs. Dins el qual s’especifica que el preu de cada esmorzar no pot superar els 2,90 €, i 5 per cada dinar i sopar. És a dir, 12,90 € diaris per persona. Al full 9, fins i tot es determina el benefici de l’empresa, un 7%, la qual cosa no deixa de sorprendre. Ara bé, si revisem els pressupostos del 2025 de l’Ajuntament, que creiem que han sigut prorrogats des del 2023, a la pàgina 116 veiem que la xifra és d’1.719,895,00 €. 34.127,20 €, menys del que prèviament es va calcular. És a dir, que l’Ajuntament està convençut que des del 2021, el cost de la vida no només no ha pujat sinó que ha baixat substancialment. I això es pot veure en el contracte signat amb Suara Serveis, on s’especifica que el preu de l’esmorzar serà de 2,61 € i 4,89 € cada dinar i sopar. En altres paraules, tot i que en aquests quatre anys els aliments han apujat bastant, el pressupost alimentari per persona i dia ha passat de la intenció de 12,90 €, a 12,39 €.

Abans de continuar ens agradaria aclarir que l’Ajuntament està obligat a publicar-ho tot. No obstant això, per a una persona normal, sense bons coneixements administratius i informàtics, trobar uns documents com els anteriors és una heroïcitat. Ara bé, hem de reconèixer que ens ha sigut impossible esclarir el que paga l’Ajuntament de Barcelona a la mateixa empresa. Suposem que hi és, però després d’unes quantes hores i, fins i tot, la utilització d’eines d’intel·ligència artificial, hem desistit. Els mecanismes de transparència de l’Ajuntament de Barcelona et porten d’una ratera a l’altre. En vista de la qual cosa, pensem que el portal de transparència de l’Ajuntament de l’Hospitalet és millorable, però comparativament és mil vegades millor que el de Barcelona.

No obstant això, en el Periódico trobem aquest article, on veiem que el 2022, l’Ajuntament de Barcelona va destinar 3.380.000 € als menjadors socials, on es van servir al voltant de 522.000 àpats amb un cost mitjà de 6,47 € cada un d’ells. No sabem si dins d’aquest pressupost està la gestió i el personal, però tot indica que la majoria del personal és voluntari.

Dit això, el reportatge podria explicar el perquè el menjar del Centre és una mica escàs o massa just, però no que a vegades (poques) un bon nombre d’usuaris prefereixi llençar una part. Per variar, l’Ajuntament ha externalitzat un dels serveis més importants, el de donar menjar i habitatge a la gent més vulnerable de la ciutat. I, a sobre, ho fa de manera mesquina, amb poques places i mirant d’estalviar en el més important: el menjar; encara que al nostre parer, 12,39 € hauria de ser suficient, tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat.

Arrodonint: el 2022 l’Ajuntament de Barcelona tenia un pressupost de 15 milions de €, mentre que el de l’Hospitalet 1.800.000; és a dir, el de Barcelona 8,3 vegades més gran, per una població que supera només en un 5,8. En aquest sentit, la diferència de pressupost és molt important, i es reflecteix en què una ciutat com l’Hospitalet només tingui un Centre d’aquestes característiques i més petit del que es necessita. A això li hem d’afegir que, pel seu urbanisme demencial, a l’Hospitalet el percentatge de gent vulnerable és superior que a Barcelona. Llavors no ens ha d’estranyar que tanta gent visqui al carrer i algunes famílies acabin trencades i vivint com poden, a cases d’amics, ocupant habitatges o llogant minúscules habitacions, sense possibilitat d’empadronar-se i, per tant, de poder entrar dins el circuit dels serveis socials. Si fóssim mal pensats diríem que l’Ajuntament ho fa a propòsit, per evitar que el nombre oficial de persones vulnerables que necessiten el seu ajut es dispari.

Segons el mateix Ajuntament, al Centre dels Alps es preparen 48 menjars diaris i 200 “pícnics” per menjar al carrer. Nosaltres, després de passar molta estona durant dos dies veient com entrava i sortia gent del Centre amb bosses de menjar, no hem vist ni la dècima part de la necessària per endur-se tants pícnics, però sí que moltes persones s’enduien entre dues i quatre per a la resta de la família. A Barcelona, en canvi, diàriament se serveix menjar a 1.446 persones, amb un pressupost per persona molt similar. Llavors, on està la diferència?
– Donat que algunes oficines dels Serveis Socials posen tots els entrebancs possibles per donar la documentació de Risc d’Exclusió Social, i que molts ciutadans que viuen a habitacions o al carrer no es poden empadronar, a l’Hospitalet pocs són els “afortunats” que poden gaudir del servei.
– A Barcelona en bastants casos el servei no està externalitzat a una empresa, sinó que depèn d’associacions de voluntariat amb finançament directe, de l’Ajuntament o dels mateixos centres. En alguns ens hem trobat que els mateixos usuaris participen en la gestió i els menús, o en altres ens trobem amb un servei de companya per persones grans i fràgils.

El resultat comparatiu és tan brutal que mostra el que és una ciutat del primer món, enfront d’una que ho intenta però no pot, només amb un carrer de separació.